Αναζωπύρωση σεναρίων για Grexit και πρόωρες εκλογές

Αναζωπύρωση σεναρίων για Grexit και πρόωρες εκλογές

Το χάσμα ανάμεσα στις θέσεις των επιμέρους δανειστών της Ελλάδας, που προέκυψε έντονο μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης του ΔΝΤ, επαναφέρει το κλίμα έντονου προβληματισμού και ανησυχιών στους οικονομικούς κύκλους διεθνώς. Φόβοι για εκλογές και Grexit διατυπώνονται και πάλι από διάφορες πλευρές.

Χθες, ο οίκος αξιολογήσεων Moody’s χαρακτήρισε «πιστωτικά αρνητικό» το αδιέξοδο μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ κι αυτό γιατί δημιουργεί μία σειρά από κινδύνους. Κατ’ αρχάς, ασκεί πιέσεις στην κυβέρνηση να εφαρμόσει μία σειρά από δύσκολα μέτρα, υφιστάμενη πολιτικό κόστος, που ίσως την οδηγήσει τελικά στην προκήρυξη εκλογών. Ακόμη κι αν από τις εκλογές προκύψει μια νέα συντηρητική κυβέρνηση, η ελληνική οικονομία θα πληγεί, λόγω της παρατεταμένης αβεβαιότητας, υποστηρίζει ο οίκος.

Επίσης, τη Moody’s ανησυχεί το πιεστικό χρονοδιάγραμμα για τη λήψη αποφάσεων, σε συνδυασμό με τις ευρωπαϊκές εκλογές. Ο κίνδυνος κήρυξης χρεοστασίου αυξάνεται, υποστηρίζει, αν και δεν θεωρεί ότι αυτό είναι το πιο πιθανό σενάριο, διότι αντιστρατεύεται τα συμφέροντα των Ευρωπαίων πιστωτών.

Ακόμη, βλέπει κίνδυνο επαναδιαπραγμάτευσης του ελληνικού προγράμματος μετά τις γερμανικές εκλογές, αν τελικά το ΔΝΤ δεν συμμετάσχει. Κάτι τέτοιο θα ήταν εξαιρετικά αρνητικό για την Ελλάδα, καθώς η χώρα θα περνούσε μια μεγάλη περίοδο αβεβαιότητας και επιδείνωσης των οικονομικών της επιδόσεων.

Το σενάριο του Grexit ανέδειξε, εξάλλου, χθες ο επικεφαλής οικονομολόγος του Intelligence Unit του Economist, Σ. Μπάπτιστ. Οπως υποστηρίζει, η πιθανότητα Grexit παραμένει μεγαλύτερη από την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη την ερχόμενη πενταετία. Απλώς, το τελευταίο διάστημα έχουν υποχωρήσει οι λόγοι ανησυχίας από μια τέτοια προοπτική. Κι αυτό, γιατί πρώτον, το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού χρέους διακρατείται από κυβερνήσεις, επομένως ο κίνδυνος άτακτης χρεοκοπίας και μετάδοσης στο χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι σχετικά περιορισμένος. Επίσης, σημειώνει ότι οι κυβερνήσεις αλλά και οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά έχουν πάρει τα μέτρα τους για να προστατευθούν από έναν τέτοιο κίνδυνο. Τέλος, έπειτα από 6 χρόνια ύφεσης, όλο και περισσότεροι Ελληνες πιστεύουν ότι ένα Grexit ίσως να μην είναι χειρότερο από αυτό που ζουν τώρα.

Πηγή: Εφημερίδα ΚαθημερινήΣχόλια