Ανδρέας Γεωργίου: Σε περίπτωση καταδίκης μου κινδυνεύει η διαπραγμάτευση για το χρέος

Ανδρέας Γεωργίου: Σε περίπτωση καταδίκης μου κινδυνεύει η διαπραγμάτευση για το χρέος

Στη δίκη για το έλλειμμα του 2009 διακυβεύεται το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους, δηλώνει στους Financial Times ο πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέας Γεωργίου ο οποίος παραπέμφθηκε για ακόμη μια φορά για το αδίκημα της ψευδούς βεβαίωσης σε βαθμό κακουργήματος, σε σχέση με τα στοιχεία του ελλείμματος.

Στη συνέντευξή του, ο κ. Γεωργίου υπογραμμίζει πως «διώκονται αυτοί που παράγουν αξιόπιστες στατιστικές οι οποίες έχουν επικυρωθεί πολλές φορές από διεθνείς θεσμούς».

«Η υπόθεση έχει προκαλέσει οργή από τους οικονομολόγους και τους στατιστικολόγους σε όλο τον κόσμο που πιστεύουν ότι ο κ. Γεωργίου έχει γίνει ο αποδιοπομπαίος τράγος για την πολιτική τάξη της Ελλάδας, η οποία αρνείται να αναλάβει την ευθύνη για την οικονομική κατάρρευση της χώρας ή την κυριότητα για ένα πικρά συμπυκνωμένο επταετές πρόγραμμα δημοσιονομικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων» σχολιάζει η βρετανική εφημερίδα.

«Αισθάνομαι ότι ζω σε έναν παράδοξο κόσμο όπου όλα είναι ανάποδα. Διώκονται αυτοί που παράγουν αξιόπιστες στατιστικές οι οποίες έχουν επικυρωθεί πολλές φορές από διεθνείς θεσμούς, ενώ αυτοί που τούς αντιτίθενται και ήταν υπεύθυνοι για ψεύτικα στοιχεία στο παρελθόν δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργίου υπογραμμίζοντας πως η απόφαση για την εκ νέου παραπομπή του σε δίκη είναι ένα γεγονός που θα έπρεπε να ανησυχήσει την ελληνική κυβέρνηση αλλά και τα κράτη- μέλη της ΕΕ.

«Αν οι αξιωματούχοι της χώρας δεν μπορούν να έχουν ακριβή στατιστικά στοιχεία χωρίς τον φόβο ότι θα σύρονται για χρόνια στα δικαστήρια, τότε η ηθική ακεραιότητα της ΕΕ και του οικονομικού συστήματός της, θα έχει υπονομευτεί σημαντικά» προειδοποιεί

Ο πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ διερωτάται: «εάν ο υπολογισμός του δημόσιου χρέους κριθεί από τα δικαστήρια ότι ήταν λανθασμένος, μπορεί υπάρξει οποιαδήποτε συζήτηση για την βιωσιμότητα του χρέους και την ελάφρυνσή του από τους Ευρωπαίους εταίρους; Δεν είναι λογικό… Είναι φρόνιμο να διευθετηθεί το θέμα αυτό».

«Δεν μετανιώνω ούτε μια στιγμή. Θα έκανα ξανά το ίδιο πράγμα – χωρίς δισταγμό» ξεκαθαρίζει για τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων.

 Σχόλια