Αναίρεση του Αρείου Πάγου στην απόφαση περί αναβολής της δίκης του Ψυχάρη

Αναίρεση του Αρείου Πάγου στην απόφαση περί αναβολής της δίκης του Ψυχάρη

Αναίρεση άσκησε η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, στην απόφαση του Ι΄Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας, να αναβάλει επ΄αόριστον τη δίκη του επικεφαλής του Δημοσιογραφικού Ομίλου Λαμπράκη (ΔΟΛ), για το αδίκημα της παράβασης του νόμου περί πόθεν έσχες κατ΄εξακολούθηση σε βαθμό πλημμελήματος.
Το Δικαστήριο ανέβαλε τη δίκη, ακυρώνοντας το κλητήριο θέσπισμα με το οποίο παραπέμφθηκε στο εδώλιο ο εκδότης με το σκεπτικό πως σε αυτό δεν περιγραφόταν επακριβώς εάν ο Σταύρος Ψυχάρης τέλεσε τις πράξεις για τις οποίες κατηγορείται απο αμέλεια ή από δόλο.

Την σχετική ένσταση ακυρότητας του κλητήριου θεσπίσματος κατέθεσαν οι συνήγοροι υπεράσπισης του εκδότη. Έτσι, η υπόθεση επέστρεψε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών προκειμένου να προσδιοριστεί επακριβώς η υποκειμενική υπόσταση των πράξεων που αποδίδονται στον επικεφαλής του ΔΟΛ.

Σύμφωνα με την αναίρεση που άσκησε σήμερα η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου το πρωτοβάθμιο δικαστήριο εσφαλμένα εφάρμοσε τις σχετικές διατάξεις του Ποινικού Κώδικα και του νόμου 3213/2003 περί δηλώσεων πόθεν έσχες και εσφαλμένα ακύρωσε το κλητήριο θέσπισμα το οποίο είχε επιδοθεί νόμιμα στον επικεφαλής του εκδοτικού συγκροτήματος.

Επιπλέον, η κυρία Δημητρίου υποστηρίζει ότι η ποινική νομοθεσία δεν χρειάζεται να αναφερθεί ρητά ότι η πράξη τελέστηκε από πρόθεση, γιατί όταν δεν αναφέρει τη μορφή της υπαιτιότητας στο σχετικό αδίκημα, είναι σαφές ότι η κατηγορία είναι από δόλο ή από πρόθεση.

Την τελική απόφαση θα λάβει το αρμόδιο Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου.Σχόλια