Ανεβαίνει το πολιτικό θερμόμετρο στις ΗΠΑ

Ανεβαίνει το πολιτικό θερμόμετρο στις ΗΠΑ

Ανέβασαν τους τόνους της πολιτικής τους αντιπαράθεσης, Χίλαρι Κλίντον και Μπέρνι Σάντερς, λίγο πριν τις προκριματικές εκλογές της Τρίτης στη Νέα Υόρκη, κατά τη διάρκεια της χθεσινοβραδινής τους τηλεοπτικής αναμέτρησης.

«Έχει η υπουργός Κλίντον την εμπειρία και την εξυπνάδα να είναι πρόεδρος; Φυσικά και ναι», ανέφερε ο κ. Σάντερς, προσθέτοντας ωστόσο ότι αμφισβητεί την κρίση της.

Ο γερουσιαστής από το Βέρμοντ άσκησε επανειλημμένα κριτική στην πρώην υπουργό Εξωτερικών για τους οικονομικούς δεσμούς της με την Γουόλ Στριτ, καθώς επίσης για την υποστηρικτική της στάση στον πόλεμο στο Ιράκ και για τα αποτελέσματα στη Λιβύη.

Από την άλλη, η κ. Κλίντον αμφισβήτησε κατά πόσον ο συνυποψήφιός της έχει μελετήσει επαρκώς τις πολιτικές του προτάσεις, λαμβάνοντας υπόψη τη δυσκολία που αντιμετώπισε να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις σε συνέντευξη που παραχώρησε στην New York Daily News.

«Είναι εύκολο να διαγνώσεις το πρόβλημα. Είναι άλλο πράγμα να κάνεις κάτι γι’ αυτό», σημείωσε χαρακτηριστικά η κ. Κλίντον.

Επίσης, η πρώην επικεφαλής της Αμερικανικής διπλωματίας, άσκησε ιδιαίτερα έντονη κριτική στον Μπέρνι Σάντερς, για τον έλεγχο των όπλων, επισημαίνοντας ότι ο γερουσιαστής από το Βέρμοντ ψήφισε σχετικό νόμο για την προστασία των κατασκευαστών από νομικές υποχρεώσεις.

Σημαντικά, τάχθηκε φανατικά υπέρ των δικαιωμάτων στην άμβλωση, δεχόμενη ένθερμα χειροκροτήματα από το πλήθος.

Αντίθετα, ο Μπέρνι Σάντερς μίλησε θερμά για την απειλή της κλιματικής αλλαγής, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση Ομπάμα για μικρά βήματα προς την αντιμετώπιση του εν λόγω ζητήματος. Παράλληλα, όσον αφορά το ισραηλινο-παλαιστηνιακό ζήτημα, υποστήριξε ότι «δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να είμαστε μονόπλευροι».

Επιπλέον, ο κ. Σάντερς υποσχέθηκε να δημοσιοποιήσει τις φορολογικές του δηλώσεις Κλίντον απαιτεί κ Sanders απελευθερώσει τις φορολογικές δηλώσεις του, λέγοντας ότι είχε δημοσιευθεί αξίας 30 χρόνια και ήταν αναμενόμενο από όλους τους υποψηφίους. Ο κ. Sanders υποσχέθηκε να δημοσιοποιήσει τις προηγούμενες επιστροφές φόρων του, ύστερα από σχετικό αίτημα της κ. Κλίντον.

Και ενώ οι δύο υποψήφιοι των Δημοκρατικών είχαν δείξει μέχρι σήμερα ότι θα αποφύγουν τις προσωπικές επιθέσεις, σε αντίθεση με όσα συμβαίνουν στο ρεπουμπλικανικό κόμμα, ο συντονιστής του debate, Γουόλφ Μπλίτζερ, αναγκάστηκε να επιπλήξει τους δύο υποψηφίους, λέγοντάς τους, ότι «αν φωνάζετε παράλληλα ο ένας στον άλλον, οι τηλεθεατές δεν θα μπορούν να σας ακούσουν».

Κατά τη διάρκεια της δίωρης τηλεοπτικής αναμέτρησης υπολογίζεται ότι περίπου 173.000 χρήστες του Twitter «τουίταραν» για τον Μπέρνι Σάντερς, ενώ 191.000 για την Χίλαρι Κλίντον.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Σάντερς έχει κερδίσει μέχρι τώρα 7 στις 8 αναμετρήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών, ωστόσο η κ. Κλίντον έχει ξεκάθαρο προβάδισμα.

 

Σχόλια