Ανεξήγητες συλλήψεις δημοσιογράφου & φωτορεπόρτερ στο κέντρο της Αθήνας – Η απάντηση της ΕΛΑΣ

Ανεξήγητες συλλήψεις δημοσιογράφου & φωτορεπόρτερ στο κέντρο της Αθήνας – Η απάντηση της ΕΛΑΣ

Στη σύλληψη ενός φωτορεπόρτερ και ενός δημοσιογράφου στο κέντρο της Αθήνας, προχώρησαν αστυνομικοί της ΟΠΚΕ και της ΔΕΛΤΑ αντίστοιχα, παρά το γεγονός ότι αμφότεροι οι συλληφθέντες παρουσίασαν τις δημοσιογραφικές τους ταυτότητες στους αστυνομικούς.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδας, Μάριος Λώλος, στο koutipandoras.gr, «δεν υπήρχε κανένα πρόσχημα για τις δύο αυτές συλλήψεις, καθώς οι δύο συνάδελφοι παρουσίασαν στους αστυνομικούς τις ταυτότητές τους, που εμπεριέχουν τη ρητή εντολή προς τις αστυνομικές δυνάμεις να τους παρέχονται όλες οι απαραίτητες διευκολύνσεις σχετικά με τη δουλειά τους».

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον 6ο όροφο της ΓΑΔΑ και μετά από λίγη ώρα αφέθηκαν ελεύθεροι.

Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση της Ε.Φ.Ε. για το θέμα:

«ΘΕΣΜΟΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΘΕΣΜΩΝ;

Τρίτη 04 Αυγούστου 2015

Η Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας (Ε.Φ.Ε.) καταγγέλλει τις αυθαίρετες προσαγωγές φωτορεπόρτερ και δημοσιογράφων που έγιναν σήμερα στο κέντρο της Αθήνας. Οι προσαγωγές έγιναν σε διαφορετικά σημεία της πόλης, χωρίς νόμιμη αιτία και παρά την επίδειξη των αντίστοιχων επαγγελματικών ταυτοτήτων.

Η αστυνομία θεωρεί ότι η παρουσία των εκπροσώπων των θεσμών στην Αθήνα συνεπάγεται κατάλυση των θεσμών της χώρας; Ή απλώς επωφελείται από την επικαιρότητα για να συνεχίσει τις παραδοσιακές της πρακτικές εκφοβισμού των εκπροσώπων του Τύπου;

Η Ε.Φ.Ε. καταδικάζει απερίφραστα κάθε απόπειρα περιορισμού της ελευθερίας του Τύπου και δηλώνει ότι τα μέλη της δεν θα πάψουν να ασκούν το συνταγματικά κατοχυρωμένο τους δικαίωμα να ενημερώνουν το κοινό».

Τι απαντά η Αστυνομία

«Σχετικά με σημερινή ανακοίνωση της Ένωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδας (Ε.Φ.Ε.), διευκρινίζονται τα ακόλουθα:

Σήμερα το μεσημέρι οδηγήθηκαν στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, αρχικά ένας άνδρας και μία γυναίκα και στη συνέχεια άλλοι δύο άντρες.

Τα άτομα αυτά κινούνταν στην ευρύτερη περιοχή της Πλατείας Συντάγματος, πλησίον φυλασσόμενων στόχων κυβερνητικού και οικονομικού ενδιαφέροντος.

Οι δύο πρώτοι αποχώρησαν, σε σύντομο χρονικό διάστημα, μετά την εξακρίβωση των στοιχείων τους. Όπως διαπιστώθηκε πρόκειται για εκπροσώπους των Μ.Μ.Ε.

Οι άλλοι δύο αποχώρησαν άμεσα, αφού δήλωσαν την επαγγελματική τους ιδιότητα (δημοσιογράφος – φωτορεπόρτερ), χωρίς να πραγματοποιηθεί διαδικασία εξακρίβωσης.

Σημειώνεται ότι από τις πρωινές ώρες σήμερα είχαν ληφθεί αυξημένα μέτρα αστυνομικής επιτήρησης στο κέντρο της Αθήνας, με σκοπό να αποτραπεί οποιαδήποτε έκνομη ενέργεια σε βάρος προσώπων και εγκαταστάσεων.

Θεωρούμε δεδομένη την κατανόηση των εκπροσώπων των Μ.Μ.Ε., καθώς οι ενέργειες των αστυνομικών, στις παραπάνω περιπτώσεις, εντάσσονται στο πλαίσιο της αυξημένης επιχειρησιακής ετοιμότητας και πραγματοποιήθηκαν με σεβασμό στην προσωπικότητα των ατόμων και το δημοσιογραφικό λειτούργημα.

Ακόμα κι αν ορισμένοι κρίνουν άστοχη ή υπερβολική τη διαδικασία που ακολουθήθηκε, η Ελληνική Αστυνομία διαβεβαιώνει τους πολίτες ότι σε κάθε περίπτωση θα γίνονται σεβαστά τα δικαιώματά τους, πάντοτε όμως εντός του πλαισίου του κράτους δικαίου και της νομιμότητας».Σχόλια