Ανοίγει εκ νέου μετά από 14 χρόνια, ο φάκελος της πώλησης των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά

Ανοίγει εκ νέου μετά από 14 χρόνια, ο φάκελος της πώλησης των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά

Στο στόχαστρο της δικαιοσύνης μπαίνει ξανά η πώληση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά στη γερμανική κοινοπραξία HDW/ Ferrstaal η οποία έγινε πριν από 14 χρόνια.
Ο φάκελος της συγκεκριμένης ιδιωτικοποίησης άνοιξε με αφορμή την ανάκριση για την υπόθεση των εξοπλιστικών που είναι σε εξέλιξη από τους ανακριτές Διαφθοράς. Μάλιστα, από τα μέχρι τώρα στοιχεία που έχουν στη διάθεση τους οι δικαστικές αρχές από την πώληση των Ναυπηγείων φαίνεται να προκύπτει ζημιά για το δημόσιο που αγγίζει τα 53 εκατομμύρια ευρώ.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες,  από την έρευνα των ανακριτών Διαφθοράς φέρεται να προέκυψε ότι η επίμαχη ιδιωτικοποίηση δόθηκε δωρεάν στη γερμανική κοινοπραξία, καθώς ουδέποτε κατέβαλε το ποσό που είχε δεσμευθεί να καταβάλει ως αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στην ΕΝΑΕ, ενώ την ημέρα της υπογραφής της σύμβασης ιδιωτικοποίησης (31/5/2002) υπεγράφη και η σύμβαση για τον εκσυγχρονισμό των γερμανικών υποβρυχίων.

skaramagkas
Η δικογραφία που έχει σχηματιστεί για την υπόθεση αναμένεται να διαβιβαστεί στην Εισαγγελία Διαφθοράς προκειμένου να διερευνηθούν εκ νέου  οι συνθήκες μεταβίβασης των Ναυπηγείων αλλά και ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες όλων των εμπλεκομένων φορέων στην επίμαχη διαδικασία συμπεριλαμβανομένων και πολιτικών προσώπων που συμμετείχαν στη Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποίησης, οι ευθύνες των οποίων, όμως, ακόμα κι αν προκύψουν έχουν ήδη παραγραφεί με βάση τη νομοθεσία για την ποινική ευθύνη των πολιτικών προσώπων.

181016-dikastikes-enwseis

Η μόνη περίπτωση να βρεθούν αντιμέτωποι με την δικαιοσύνη είναι όπως διευκρίνιζε αρμόδια πηγή, να προκύψουν από την έρευνα στοιχεία για διακίνηση μαύρου χρήματος.
Ο φάκελος για την πώληση των Ναυπηγείων, το 2002, άνοιξε στο πλαίσιο της έρευνας για τα εξοπλιστικά που αφορούσε τα αδικήματα της δωροδοκίας και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος.
Οι ανακριτές Ηλιάνα Ζαμανίκα και Γιώργος Ευαγγέλου, αποτιμώντας έγγραφα και μαρτυρικές καταθέσεις που έλαβαν στο πλαίσιο συμπληρωματικής έρευνας για τα γερμανικά υποβρύχια ερεύνησαν για πρώτη φορά και τις συνθήκες ιδιωτικοποίησης των Ναυπηγείων (ΕΝΑΕ).
Σύμφωνα με την ανακριτική διαδικασία η πώληση της ΕΝΑΕ φέρεται να έγινε χωρίς καμία διαφανή διαγωνιστική διαδικασία, αλλά και κατά παραβίαση των κατευθυντήριων γραμμών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ιδιωτικοποίηση Εταιρειών που βρίσκονται υπό κρατικό έλεγχο.
Επιπλέον, έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για απιστία σε βαθμό κακουργήματος σε βάρος ενός υπαλλήλου των ΕΝΑΕ, ωστόσο οι αρμόδιες αρχές εκτιμούν ότι ενδεχομένως προκύπτουν ευθύνες και σε βάρος άλλων προσώπων που συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες , από τη μελέτη των εγγράφων, των προσφορών όλων των εταιρειών που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την εξαγορά των Ναυπηγείων και την αξιολόγηση των συμβάσεων που αποτελούν εδώ και χρόνια αντικείμενο δικαστικής έρευνας οι ανακριτές κατέληξαν στα εξής:
Η γερμανική κοινοπραξία έχοντας πλήρη γνώση και εικόνα για τα οικονομικά δεδομένα της ΕΝΑΕ (εκκρεμείς συμβάσεις, χρέη και παράνομες κρατικές ενισχύσεις) αξίωσε και τελικά κατάφερε να πάρει συγκεκριμένα ανταλλάγματα.
Μάλιστα, τα πρόσωπα που συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις φέρονται ότι έπεισαν τη γερμανική εταιρεία να αποσύρει αντιρρήσεις που αρχικά είχε προβάλει προκειμένου να γίνει δεκτή η προσφορά της, καθώς σε διαφορετική περίπτωση κινδύνευε με αποκλεισμό . Τα ίδια πρόσωπα, που μπαίνουν τώρα στο μικροσκόπιο της δικαιοσύνης, της υποσχέθηκαν ότι μετά την υπογραφή της σύμβασης θα ικανοποιούνταν όλες της οι απαιτήσεις .

Μεταξύ των πολλών ωφελειών ήταν ότι αγόρασε την ελληνική επιχείρηση (ΕΝΑΕ) απαλλαγμένη από πρόστιμα, τόκους υπερημερίας και άλλες οφειλές. Επιπλέον, ανέλαβε και το πρόγραμμα επισκευής και εκσυγχρονισμού των υποβρυχίων.
Οι  συνθήκες υπογραφής της σύμβασης ιδιωτικοποίησης ερευνήθηκαν και από την Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ιδιωτικοποίηση ζημίωσε το ελληνικό Δημόσιο χαρακτηρίζοντας μάλιστα παράνομη την επιλογή της προσφοράς των Γερμανών

 Σχόλια