Ανοικτή καταγγελία Τσίπρα: «Εκβιασμοί και τελεσίγραφα από την ΕΕ αντί αλληλεγγύης και σεβασμού»

Ανοικτή καταγγελία Τσίπρα: «Εκβιασμοί και τελεσίγραφα από την ΕΕ αντί αλληλεγγύης και σεβασμού»

Δύσκολες είναι οι ώρες για την ελληνική κυβέρνηση, που καλείται να πάρει δύσκολες αποφάσεις οδηγούμενη είτε σε μια επώδυνη συμφωνία με τους δανειστές, είτε σε μία ρήξη με ανεξέλεγκτες συνέπειες.

Οι δύο πλευρές μοιάζει να έχουν φτάσει σε αδιέξοδο, με τον χρόνο να πιέζει ασφυκτικά και τις ελπίδες για έγκαιρη συμφωνία να φυλλοροούν ώρα την ώρα.

Ενδεικτική της κατάστασης και η σκληρή δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού από τις Βρυξέλλες, μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής, το μεσημέρι της Παρασκευής, στην οποία τόνισε ότι «ότι οι αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης δε βασίστηκαν σε εκβιασμούς και τελεσίγραφα αλλά στην αλληλεγγύη και στο σεβασμό».

Ο κ. Τσίπρας είπε ακόμα ότι σε αυτούς τους χαλεπούς και δύσκολους καιρούς κανείς δεν έχει το δικαίωμα να θέτει σε κίνδυνο αυτές τις αρχές, και επεσήμανε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει τον αγώνα υπέρ αυτών των αξιών.

«Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας εκ μέρους του ευρωπαϊκού λαού και του ελληνικού λαού», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας έχει συγκαλέσει έκτακτο κυβερνητικό συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί σήμερα αμέσως μετά την επιστροφή του στην Αθήνα, προκειμένου να αποφασιστεί ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις της Ελλάδας.

Συνάντηση με Μέρκελ & Ολάντ

Οι παραπάνω δηλώσεις του κ. Τσίπρα έρχονται μόλις λίγες ώρες μετά τη νέα συνάντηση που είχε με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, και το Γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, η οποία διήρκεσε 35 λεπτά και στην οποία έγινε άλλη μία προσπάθεια να αρθεί το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της γαλλικής αντιπροσωπείας ο κ. Τσίπρας ενημέρωσε τους δύο ηγέτες για την ελληνική πρόταση και τους τόνισε ότι η ελληνική πλευρά δεν κατανοεί την επιμονή των θεσμών σε τόσο σκληρά μέτρα.

Από την πλευρά της, η Γερμανίδα καγκελάριος σε συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής, δήλωσε ότι στη συνάντηση που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό, τον παρότρυνε να αποδεχθεί τη «γενναιόδωρη», όπως τη χαρακτήρισε, πρόταση των δανειστών.

Η κ. Μέρκελ προειδοποίησε ακόμα ότι αν η Ελλάδα απορρίψει τους όρους που ζητούν οι δανειστές, τότε πρέπει να γνωρίζει ότι δεν υπάρχει σχέδιο Β για αυτή την περίπτωση, και υπογράμμισε ότι τώρα είναι η σειρά της Ελλάδας να κάνει κάποια βήματα προς την πλευρά των πιστωτών.

Σημειώνεται, ωστόσο, κυβερνητικές πηγές από τις Βρυξέλλες απέρριπταν τις προτάσεις των δανειστών σημειώνοντας ότι «το κείμενο των θεσμών που παραδόθηκε στην ελληνική πλευρά είναι χειρότερο από μνημόνιο».

Πρόταση δανειστών για παράταση προγράμματος ως τον Νοέμβριο και ρευστότητα 15,5 δισ. ευρώ

Τελευταίο δημοσίευμα του Guardian σημειώνει ότι οι δανειστές κατέθεσαν στο Eurogroup της Πέμπτης ένα δισέλιδο κείμενο, στο οποίο προτείνουν την πεντάμηνη παράταση του προγράμματος και την έκτακτη χρηματοδότηση σε δόσεις.

Το κείμενο αυτό αναμένεται να συζητηθεί και στο Eurogroup του Σαββάτου.

Ο Guardian, παράλληλα, αποκαλύπτει και το πώς θα συγκεντρωθεί η έκτακτη βοήθεια των 15,5 δισ. ευρώ για να δοθούν στην Ελλάδα, αν συμφωνήσει στην παράταση ως το τέλος του Νοεμβρίου: 8,7 δισ. ευρώ θα προέλθουν από το πρόγραμμα διάσωσης της ευρωζώνης, 3,3 δισ. ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ, και 3,5 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ.Σχόλια