Ανησυχία για τον τουρισμό από την αλληλουχία επιθέσεων

Ανησυχία για τον τουρισμό από την αλληλουχία επιθέσεων

Την έντονη ανησυχία τους εκφράζουν παράγοντες τη ελληνικής ξενοδοχειακής αγοράς, μετά το νέο χτύπημα στις Βρυξέλλες. Αυτή τη φορά τα πράγματα είναι διαφορετικά από ό,τι στο Παρίσι, γιατί δημιουργείται πλέον μία αλληλουχία μεγάλων τρομοκρατικών ενεργειών, που επιδιώκουν να δημιουργήσουν την πεποίθηση στους απλούς πολίτες της Ευρώπης ότι θα συνεχιστούν με μεγαλύτερη αγριότητα.

Επίσης πρόκειται αυτή τη φορά για χτύπημα σε αεροδρόμιο, πολυσύχναστος χώρος και κυρίως σύμβολο της τουριστικής βιομηχανίας. Εξ αυτού του λόγου δεν είναι σίγουρο ότι η ευρωπαϊκή τουριστική βιομηχανία θα συμπεριφερθεί όπως σε παλαιότερα τρομοκρατικά χτυπήματα, δηλαδή απότομη πτώση των κρατήσεων, μούδιασμα στα ταξίδια για λίγες ημέρες και επανάκαμψη στη συνέχεια στα παλαιότερα επίπεδα. Πρέπει να περιμένουμε μερικές ημέρες για να δούμε, όμως η ανησυχία μας είναι έντονη δηλώνουν ξενοδοχειακοί κύκλοι από την Αθήνα, οι οποίοι ανέφεραν ότι σημειώθηκαν κάποιες μεμονωμένες ακυρώσεις, κυρίως σε κυκλικά ταξίδια που είχαν τελικό προορισμό τις Βρυξέλλες.

Πάντως, ο φόβος για πανευρωπαϊκό «πάγωμα» κρατήσεων διατυπώθηκε ήδη από τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, Ανδρέα Ανδρεάδη.

«Σοκ και στον τουρισμό της Ευρώπης: Μετά τις επιθέσεις σε μεταφορικά μέσα και υποδομές, πανευρωπαϊκό πάγωμα των κρατήσεων» έγραψε στο Twitter ο κ. Ανδρεάδης και συμπλήρωσε: «Αναγκαία πλέον μετά τις νέες επιθέσεις η εφαρμογή νέων μηχανισμών ελέγχου προ των εισόδων των αεροδρομίων και σταθμών άλλων μεταφορικών μέσων». Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γιάννης Ρέτσος έγραψε επίσης το Twitter ότι «από την αρχή του 2016 έχουμε πει ότι η τρομοκρατία στην Ευρώπη θα καθορίσει εν πολλοίς τη φετινή τουριστική χρονιά».

Ανήσυχος και ο γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού Ταλέμπ Ριφάι, ο οποίος δήλωσε ότι «είναι βαθιά σοκαρισμένος από την τραγική επίθεση στις Βρυξέλλες». Επεσήμανε ακόμη ότι «η επίθεση δεν είναι μία επίθεση στο Βέλγιο, αλλά μία επίθεση σε όλους εμάς και το τραγικό αυτό γεγονός μας υπενθυμίζει ότι πρόκειται για μία παγκόσμια απειλή που απαιτεί παγκόσμια αντίδραση».

Επίσης το Παγκόσμιο Συμβούλιο Τουρισμού επεσήμανε ότι οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο πρέπει να συνεργαστούν στενά μεταξύ τους στην αντιμετώπιση της παγκόσμιας τρομοκρατικής απειλής και στην αύξηση των μέτρων ασφαλείας εντός και εκτός συνόρων, διευρύνοντας την πληροφόρηση μεταξύ τους, χωρίς όμως να κλείνουν τα σύνορά τους.

Πηγή: naftemporiki.grΣχόλια