Ανησυχία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη στάση της Αυστρίας στο προσφυγικό

Ανησυχία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη στάση της Αυστρίας στο προσφυγικό

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανησυχεί πολύ για τα μέτρα που ανακοινώθηκαν», σημείωσε σήμερα η εκπρόσωπος Τύπου αρμόδια για θέματα μετανάστευσης, Νατάσα Μπερτό, αναφορικά με το ενδεχόμενο η Αυστρία να εφαρμόσει ενισχυμένους συνοριακούς ελέγχους στο πέρασμα του Μπρένερ με την Ιταλία.

«Προς το παρόν έχουμε δει μόνο ανακοινώσεις στον Τύπο, αλλά αν τα μέτρα αυτά υλοποιηθούν θα τα εξετάσουμε πολύ σοβαρά», πρόσθεσε η κ. Μπερτό, σημειώνοντας ότι το πέρασμα του Μπρένερ είναι ουσιαστικό σημείο για την ελεύθερη διακίνηση των πολιτών εντός της ΕΕ.

«Η επαναφορά συνοριακών ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα του Σένγκεν θα πρέπει να γίνεται σε εξαιρετικές περιστάσεις και να εφαρμόζεται αναλογικά», επεσήμανε η εκπρόσωπος για θέματα μετανάστευσης, τονίζοντας ότι η Επιτροπή θα αξιολογήσει την «αναγκαιότητα και την αναλογικότητα» των όποιων μέτρων προτίθεται να λάβει η αυστριακή κυβέρνηση.

Στο ίδιο θέμα, η κ. Μπερτό σημείωσε, επίσης, ότι ο επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, θα επικοινωνήσει σήμερα με τον υπουργό Εσωτερικών της Αυστρίας.

Τέλος, κληθείσα να απαντήσει αν η Επιτροπή κρίνει πως οι παράτυπες μεταναστευτικές ροές προς την ΕΕ μεταφέρονται από την Ελλάδα προς την Ιταλία, η κ. Μπερτό ανέφερε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν κάτι τέτοιο.

Ωστόσο, παραδέχθηκε ότι τον τελευταίο μήνα καταγράφηκε σημαντική αύξηση των μεταναστευτικών ροών στην Ιταλία, και ανέφερε συγκεκριμένα ότι από τα μέσα Μαρτίου πάνω από 15.000 άνθρωποι πέρασαν από τη Λιβύη στην Ιταλία.Σχόλια