Ανταλλαγή φιλοφρονήσεων μεταξύ Πούτιν και Τραμπ

Ανταλλαγή φιλοφρονήσεων μεταξύ Πούτιν και Τραμπ

Εξαιρετικά θετικές κριτικές απέσπασε ο Ντόναλντ Τραμπ από τη Ρωσία – γεγονός ασυνήθιστο για Αμερικανούς πολιτικούς, ύστερα από μια πολυαναμενόμενη ομιλία του την περασμένη Τετάρτη για την εξωτερική πολιτική της χώρας, μεταδίδει το CNN International.

To αμερικανικό δίκτυο βρέθηκε στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας, και ρώτησε τους περαστικούς ποιες είναι οι εντυπώσεις τους για το μεγιστάνα της Νέας Υόρκης. «Το κυριότερο χαρακτηριστικό του είναι η προθυμία του για μια νέα προσέγγιση με τη Ρωσία, ίσως δεν θα έρθουμε πιο κοντά, αλλά τουλάχιστον θα υπάρξει διάλογος», δήλωσε ένας περαστικός στην κάμερα του CNN, ενώ άλλος επισήμανε ότι «Πρώτα απ ‘όλα, o Τραμπ είναι ένας θετικός άνθρωπος, και εκφράστηκε για τον Πούτιν με καλά λόγια. Θέλει θετικές αλλαγές για τις ΗΠΑ».

Επίσης, και οι Ρώσοι πολιτικοί από τον Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν έως άλλους έχουν εκφραστεί ευνοϊκά γι’ αυτόν, θεωρώντας τον, τον πιο «πραγματιστή» υποψήφιο για τον Λευκό Οίκο.

Ο κ. Πούτιν τον αποκάλεσε πρόσφατα «φωτεινό και χωρίς αμφιβολία ταλαντούχο άνθρωπο», ενώ ο κ. Τραμπ ανταπέδωσε τη φιλοφρόνηση λέγοντας ότι «μου αρέσει (σ.σ. ο Πούτιν) επειδή με αποκάλεσε ευφυή, και πραγματικό ηγέτη».

Παράλληλα, σε ομιλία του στην Ουάσινγκτον την περασμένη εβδομάδα, ο υποψήφιος για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικανών εξέφρασε την ελπίδα για βελτίωση των σχέσεων ΗΠΑ-Ρωσίας.

Πολλοί πιστεύουν ότι οι Τραμπ και Πούτιν θα πάνε καλά σε προσωπικό επίπεδο και αυτό από μόνο του θα μπορούσε να συμβάλλει στην αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ των ΗΠΑ με τη Ρωσία, σύμφωνα με το CNN.

O επικεφαλής του ρωσικού Συμβουλίου Εξωτερικής και Αμυντικής Πολιτικής, Φίοντορ Λουκάνιοφ ανέφερε ότι στον Βλαντιμίρ Πούτιν θα αρέσει το στυλ του Αμερικανού δισεκατομμυριούχου.

«Του αρέσουν οι ειλικρινείς και ανοιχτοί άνθρωποι, εκείνοι που δεν λαμβάνουν υπόψη τους την πολιτική ορθότητα», ήταν το σχόλιο του κ. Λουκάνιοφ στο αμερικανικό δίκτυο.

Ωστόσο, οποιαδήποτε μορφής προσέγγιση μεταξύ των δύο πολιτικών ηγετών δε φαίνεται να είναι αρκετή για τη βελτίωση των διμερών σχέσεων των συγκεκριμένων χωρών.

Οι ΗΠΑ και η Ρωσία έχουν αγεφύρωτες διαφωνίες για την Ουκρανία, με την Ουάσινγκτον να κατηγορεί τη Μόσχα ότι παρείχε χρηματοδότηση και εξοπλισμό στους αυτονομιστές αντάρτες της Ανατολικής Ουκρανίας, απαιτώντας την επιστροφή της Κριμαίας, που προσάρτησε η Ρωσία το 2014.

Η Ρωσία, από την πλευρά της, επιδιώκει την άρση των κυρώσεων που της επιβλήθηκαν από τη διεθνή κοινότητα.Σχόλια