Ανταποκριτής του Spiegel υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει την Τουρκία – Για παραβίαση της ελευθεροτυπίας κάνει λόγο το περιοδικό

Ανταποκριτής του Spiegel υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει την Τουρκία – Για παραβίαση της ελευθεροτυπίας κάνει λόγο το περιοδικό

Να εγκαταλείψει την Τουρκία υποχρεώθηκε ένας ανταποκριτής του Spiegel, καθώς, σύμφωνα με το περιοδικό, οι τουρκικές αρχές δεν ανανέωσαν την διαπίστευσή του.

«Η συμπεριφορά αυτή απέναντι στον ανταποκριτή μας (…) είναι απαράδεκτη και παραβιάζει την ελευθεροτυπία», καταγγέλλει το Spiegel στον ιστότοπό του, αναφέροντας ότι παρά τις προσπάθειες που κατέβαλλε επί μήνες ο δημοσιογράφος Χασνάιν Καζίμ (φωτογραφία κειμένου), δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει διαπίστευση, και ως εκ τούτου άδεια παραμονής.

«Σε πολλά άρθρα του έριξε φως, με ισορροπημένο τρόπο, αλλά επικριτικό, στις καταχρήσεις και τα σφάλματα της κυβέρνησης, όπως κάνει κάθε καλός δημοσιογράφος», συμπληρώνεται στο σχετικό δημοσίευμα.

«Η συμπεριφορά των τουρκικών αρχών μπορεί να μας οδηγήσει μόνο σε ένα συμπέρασμα, ότι ο ανταποκριτής μας είναι ανεπιθύμητος λόγω της δουλειάς του εκεί», καταλήγει το γερμανικό περιοδικό.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στην Τουρκία, το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, αρνήθηκε να ανανεώσει τη δημοσιογραφική άδεια σε οκτώ από τους περίπου 20 Γερμανούς δημοσιογράφους που έχουν διαπίστευση.

Το θέμα αυτό έχει αποτελέσει αντικείμενο μυστικών συνομιλιών τις τελευταίες εβδομάδες ανάμεσα στην καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, και τον κ. Νταβούτογλου.

Όπως είναι γνωστό, οι τουρκικές αρχές κατηγορούνται για μια αυταρχική παρέκκλιση και κυρίως ότι φιμώνουν τα μέσα ενημέρωσης που είναι επικριτικά απέναντί τους. Πιο πρόσφατο «κρούσμα» είναι η απόφασή τους να θέσουν υπό την εποπτεία τους την μεγάλη αντιπολιτευόμενη εφημερίδα Zaman στις αρχές του Μαρτίου.Σχόλια