Ανθεί το εμπόριο όπλων – Χρυσές δουλειές για τις ΗΠΑ

Ανθεί το εμπόριο όπλων – Χρυσές δουλειές για τις ΗΠΑ

Το 2014 ήταν η έκτη συνεχόμενη χρονιά που σημειώνεται ρεκόρ κύκλου εργασιών στο χώρο των πωλήσεων όπλων σε όλο τον κόσμο, με τις ΗΠΑ να είναι ο μεγαλύτερος πωλητής, και τη Σαουδική Αραβία, ο καλύτερος πελάτης.

Η αξία των πωλήσεων το 2014 έφθασε τα 64,4 δις δολάρια, και ήταν αυξημένες κατά 13,4% σε σχέση με το 2013. Παράλληλα, προβλέπεται ότι φέτος οι πωλήσεις οπλικών συστημάτων θα φτάσουν τα 70 δισ.

Αναλυτικότερα, η Σαουδική Αραβία ήταν η χώρα που μέσα στο 2014 ξεπέρασε την Ινδία ως μεγαλύτερος αγοραστής όπλων στον κόσμο, με έξοδα 6,5 δισ. δολάρια, και άνοδο σε σχέση με το 2013 της τάξεως του 54%!

Στην δεύτερη θέση βρίσκεται η Ινδία που δαπάνησε για τον ίδιο σκοπό 5,6 δισ. δολάρια, ενώ την πεντάδα κλείνουν η Κίνα με $2,6 δισ., τα Εμιράτα με $2,2 δισ. και η Ταϊβάν με $2,2 δισ.

Αναφορικά με τις πωλήσεις, η μεγαλύτερη παραγωγός χώρα όπλων είναι προφανώς οι ΗΠΑ, με εξαγωγές που έφθασαν τα $23,7 δισ. δολάρια, με δεύτερη τη Ρωσία που εισέπραξε από την πώληση όπλων 10 δισ. δολάρια. Την πεντάδα κλείνουν η Γαλλία με $5 δισ. δολάρια, η Αγγλία με $4,2 δισ. δολάρια και η Γερμανία με $3,6 δισ. δολάρια.

Η μεγάλη άνοδος οφείλεται κυρίως στην μεγάλη ζήτηση που υπάρχει από τις αναδυόμενες οικονομίες για την αγορά πολεμικών αεροπλάνων, αλλά και στην ένταση που ενισχύεται σε πολλά σημεία της Μέσης Ανατολής.

Σημειώνεται ότι η Μέση Ανατολή παραμένει η μεγαλύτερη τοπική αγορά για τους πωλητές όπλων, ενώ σύμφωνα με τις μελέτες, μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια η περιοχή θα ξοδέψει πάνω από $110 δισεκατομμύρια δολάρια για αγορές.Σχόλια