«Αντίδραση στη σύλληψη Αμπντεσλάμ, οι σημερινές επιθέσεις στις Βρυξέλλες»

«Αντίδραση στη σύλληψη Αμπντεσλάμ, οι σημερινές επιθέσεις στις Βρυξέλλες»

Ως αντίδραση στην πρόσφατη σύλληψη του Σαλάχ Αμπντεσλάμ, του «εγκέφαλου» των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι το Νοέμβριο του 2015, χαρακτήρισε τις σημερινές τρομοκρατικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες ο κορυφαίος ειδικός σε θέματα τρομοκρατίας Ρολφ Τοπχόβεν, σε συνέντευξή του στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τον Γερμανό ειδικό, το περιβάλλον του Αμπντεσλάμ υποκίνησε τις επιθέσεις, σε μια προσπάθεια να δείξει ότι είναι σε επιχειρησιακή ετοιμότητα και ότι μετά τη σύλληψη του Αμπντεσλάμ δεν αποδυναμώθηκαν.

Όπως παρατήρησε ο Τοπχόβεν: «πρόκειται για ένα τέλεια συντονισμένο χτύπημα, οργανωμένο με επαγγελματισμό».

Ο ίδιος σημείωσε ότι οι σημερινές επιθέσεις στις Βρυξέλλες έχουν πολλές αντιστοιχίες με τις επιθέσεις στο Παρίσι πριν από τέσσερεις μήνες, πίσω από τις οποίες βρισκόταν το Ισλαμικό Κράτος.

Σύμφωνα με τον Τοπχόβεν γίνεται πλέον σαφές ότι υπήρχε διασύνδεση τρομοκρατικών πυρήνων που δρούσαν μεταξύ του Παρισιού και των Βρυξελλών.

Ειδικότερα, οι Βρυξέλλες φαίνεται να λειτουργούσαν σαν ενδιάμεση πόλη-σταθμός για την προετοιμασία των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι, γεγονός που συνηγορεί με στοιχεία που έχουν στα χέρια τους οι βελγικές μυστικές υπηρεσίες. Οι τελευταίες μάλιστα αποκαλούν τις Βρυξέλλες ως «hotspot» ακραίων ισλαμιστικών στοιχείων.

Σε κάθε περίπτωση, ο Τοπχόβεν εκτίμησε ότι είναι ακόμη νωρίς να πούμε εάν πρόκειται να επακολουθήσουν και νέα τρομοκρατικά χτυπήματα ανά την Ευρώπη, ενώ επεσήμανε ότι ακόμα και στη Γερμανία «δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ενός νέου τρομοκρατικού χτυπήματος».


Σχόλια