Αντιδράσεις στη νέα πρόταση Γιούνκερ που δεν έφτασε ποτέ στην Ελλάδα – Εν αναμονή (;) των τροποποιήσεων

Αντιδράσεις στη νέα πρόταση Γιούνκερ που δεν έφτασε ποτέ στην Ελλάδα – Εν αναμονή (;) των τροποποιήσεων

Τη χρυσή τομή ανάμεσα σε Αθήνα και δανειστές προκειμένου να υπάρξει μία συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές και να μην οδηγηθεί τόσο η χώρα, όσο και η Ευρωζώνη σε ρήξη και αχαρτογράφητα ύδατα, φέρεται να αναζητά ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, προετοίμασε νέα πρόταση, η οποία αναμενόταν να βοηθήσει στην επανεκκίνηση της διαπραγμάτευσης.

Μάλιστα, όπως είχε γίνει γνωστό, ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα μετέφερε την πρόταση προσωπικά στον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, τηλεφωνικά, ενώ την ίδια ώρα πληροφορίες αναφέρουν πως ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έχει αναλάβει το δύσκολο να ρόλο να πείσει το ΔΝΤ να μαλακώσει τη στάση του και να κάνει έστω ένα βήμα πίσω, ώστε να μπορέσει τελικά να υπάρξει συμφωνία με την Ελλάδα, ενώ οι θεσμοί αναζητούν ισοδύναμα μέτρα, προκειμένου να κλείσει το δημοσιονομικό κενό.

Σύμφωνα με το Newsit, για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό το οποίο οι δανειστές ανεβάζουν στα 2 δις και η ελληνική πλευρά στο 1,5 δις, ο Γιούνκερ πρότεινε να αυξηθούν κατά 250 εκατομμύρια ευρώ οι περικοπές στις αμυντικές δαπάνες. Επίσης, πρότεινε να μπει «μαχαίρι» 100% στις πρόωρες συντάξεις από τώρα, ενώ το ασφαλιστικό θα πήγαινε για το φθινόπωρο έτσι ώστε να καταστεί βιώσιμο.

Ωστόσο, νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι η πρόταση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ βρήκε «εμπόδια», καθώς, όταν ενημερώθηκαν για τη νέα πρόταση Γιούνκερ, οι χώρες του σκληρού πυρήνα γύρω από την Γερμανία φέρονται να αντέδρασαν και να έθεσαν ένα είδος βέτο.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, η νέα πρόταση Γιούνκερ δεν έχει κοινοποιηθεί μέχρι στιγμής στην ελληνική πλευρά, ενώ δεν έχει γίνει γνωστό αν θα υπάρξουν τροποποιήσεις σε αυτήν, προκειμένου να γίνει αποδεκτή από τους εταίρους της Ελλάδας.Σχόλια