Αντικαταθλιπτικά στην εγκυμοσύνη, υπάρχει κίνδυνος;

Αντικαταθλιπτικά στην εγκυμοσύνη, υπάρχει κίνδυνος;

Η λήψη αντικαταθλιπτικών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ενέχει τόσο κινδύνους όσο και οφέλη. Σύμφωνα με μια μελέτη στις Η.Π.Α. που δημοσιεύθηκε στην έκδοση «American Journal of Psychiatry», μειώνουν τον κίνδυνο ορισμένων επιπλοκών της εγκυμοσύνης. Ταυτόχρονα όμως, η πιθανότητα προβλημάτων στο νεογνό είναι πολύ υψηλή.

Μαζί με Φινλανδούς συναδέλφους τους, οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Columbia, της Νέας Υόρκης ανέλυσαν δεδομένα από 845.345 μονήρεις γεννήσεις στη Φινλανδία μεταξύ του 1996 και του 2010. Εκτός από τα φάρμακα που λαμβάνονταν από τις μητέρες, αξιολόγησαν, επίσης, το ψυχιατρικό και το ιατρικό ιστορικό των μητέρων και τις σχετικές νοσοκομειακές αναφορές.

Οι γυναίκες χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες: τις γυναίκες που είχαν λάβει εκλεκτικούς αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRI), εκείνες που είχαν διαγνωστεί με κατάθλιψη αλλά δεν έπαιρναν φάρμακα και εκείνες χωρίς διάγνωση κατάθλιψης ή λήψη αντικαταθλιπτικών. 12.817 γυναίκες είχαν πάρει αντικαταθλιπτικά πριν από την εγκυμοσύνη ή κατά το πρώτο τρίμηνο και 59% από αυτές είχαν λάβει τουλάχιστον δύο πακέτα.

Τα αποτελέσματα της μελέτης

Η μελέτη έδειξε ότι η χρήση των αντικαταθλιπτικών μείωσε τον κίνδυνο ορισμένων επιπλοκών της εγκυμοσύνης: Κατά τη σύγκριση των καταθλιπτικών γυναικών που χρησιμοποιούσαν αντικαταθλιπτικά με τις καταθλιπτικές γυναίκες που δεν χρησιμοποιούσαν φάρμακα, ο κίνδυνος πρόωρου τοκετού ήταν 16% χαμηλότερος. Ο κίνδυνος πολύ πρόωρου τοκετού ήταν σχεδόν 50% χαμηλότερος. Οι γυναίκες με κατάθλιψη που δεν είχαν λάβει οποιοδήποτε φάρμακο, είχαν υψηλότερο κίνδυνο καισαρικής τομής (26,5%) σε σύγκριση με τις υγιείς γυναίκες ή τις γυναίκες που είχαν διαγνωστεί με κατάθλιψη και χρησιμοποιούσαν φάρμακα (κάθε μία ομάδα, 17%). Οι γυναίκες με κατάθλιψη είχαν επίσης ελαφρώς υψηλότερο κίνδυνο αιμορραγίας κατά τη διάρκεια ή μετά τον τοκετό (3,5%) από την ομάδα ελέγχου και εκείνες που χρησιμοποιούσαν φάρμακα (κάθε μία ομάδα 3%).

Ωστόσο, η λήψη αντικαταθλιπτικών αύξησε τον κίνδυνο νεογνικών επιπλοκών. Η χρήση SSRI συσχετίστηκε με όλα τα νεογνικά προβλήματα – όπως είναι τα προβλήματα της αναπνοής – και συνεπώς οδήγησε σε μεγαλύτερη παραμονή στο νοσοκομείο για τα βρέφη. «Λαμβάνοντας υπόψη αυτές τις διαφορετικές διαπιστώσεις, η απόφαση για το αν θα συνταγογραφούμε αυτά τα φάρμακα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης θα πρέπει να εξατομικεύεται ανάλογα με το ιατρικό και ψυχιατρικό ιστορικό της μητέρας», τόνισε ο επικεφαλής συγγραφέας Alan Brown.

Πηγή : isotimos.comΣχόλια