Απανωτά τα χαστούκια από την Ευρώπη: Kαμιά βοήθεια άνευ όρων – Επ’ αόριστον το μαρτύριο της σταγόνας των ΑΤΜ

Απανωτά τα χαστούκια από την Ευρώπη: Kαμιά βοήθεια άνευ όρων – Επ’ αόριστον το μαρτύριο της σταγόνας των ΑΤΜ

«Δεν υπάρχει βοήθεια χωρίς όρους» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Μάρτιν Γιέγκερ, λίγη ώρα μετά το επίσημο αίτημα της Ελλάδας για τριετές δάνειο από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, (ESM) και με την παραμικρή πλέον ελπίδα για το άνοιγμα των Τραπεζών πριν την επόμενη Δευτέρα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Bild το οποίο αναφέρεται σε γαλλικές κυβερνητικές πηγές, «το πρόγραμμα στήριξης μπορεί να διαρκέσει έως και τρία χρόνια και, αν στεφθεί με επιτυχία, ενδέχεται να παραταθεί. Το ΔΝΤ εκτίμησε ότι τα χρήματα που έχει ανάγκη η Ελλάδα για να καλύψει τις ανάγκες της τα επόμενα δύο χρόνια ανέρχονται σε 51 δισεκατομμύρια ευρώ. Εάν το πρόγραμμα στήριξης διαρκέσει περισσότερο, τότε το σύνολο του ποσού θα είναι περισσότερο από 51 δισεκατομμύρια ευρώ, επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εύρος του προγράμματος βοήθειας, ο κ. Γιέγκερ διευκρίνισε ότι «δεν έχει να κάνει με το τι έχει συζητηθεί μέχρι τις 30 Ιουνίου» και αναφερόμενος στην ελληνική πρόταση για την οποία ο κ. Τσακαλώτος δεσμεύτηκε να αποστείλει μέχρι το πρωί της Πέμπτης, τόνισε ότι πρέπει να είναι ένα «ευρύ και προς το μέλλον προσανατολισμένο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων».

Επίσης, ο κ. Γιέγκερ επεσήμανε ότι η γερμανική κυβέρνηση και το κοινοβούλιο αναμένουν ότι στην περίπτωση απόφασης έναρξης διαπραγματεύσεων για τρίτο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα, από την ελληνική πλευρά θα δοθούν, ήδη, κατά τη διάρκεια αυτών των διαπραγματεύσεων, σαφή μηνύματα, τα οποία θα επαναφέρουν τη χαμένη εμπιστοσύνη ή μέρος της.

«Περιμένουμε τότε, όχι μόνο λόγια πρόθεσης, αλλά και πράξεις» σημείωσε.

Τέλος, ανέφερε ότι στη λίστα των προαπαιτούμενων (prior actions) υπάρχουν αρκετά μέτρα, τα οποία θα μπορούσαν να εφαρμοστούν άμεσα και να περάσουν από την ελληνική Βουλή.

Εν τω μεταξύ η απίστευτη ψυχική ταλαιπωρία εκατομμυρίων πολιτών από το μαρτύριο της σταγόνας των ΑΤΜ συνεχίζεται, με τα πλαφόν των 60 ευρώ ημερησίως για τους καταθέτες και των 120 ευρώ για τους συνταξιούχους να εξαρτάται πλέον μόνο από τις αποφάσεις της ΕΚΤ η οποία είναι η μόνη που θα μπορούσε, αυτή τη στιγμή, να ξανατροφοδοτήσει την Ελλάδα με ρευστό και να δώσει μια μεγάλη ανάσα στην αγορά, η οποία ήδη ψυχορραγεί.

Αξίζει να σημειωθεί πως κυριολεκτικά έκρηξη παρουσιάζει η χρήση πιστωτικών αλλά και χρεωστικών καρτών από τους καταναλωτές, με το ποσοστό να υπολογίζεται πως ήδη ξεπερνά κατά 50% την αξία των ως σήμερα συναλλαγών. Σε αυτό συνετέλεσε και ο φόβος για ένα πιθανό «κούρεμα» των καταθέσεων, κάτι που οδήγησε πολλούς να προτιμούν να προβούν σε μεγάλες αγορές, κυρίως ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών, προκειμένου να αφήσουν μέσα στους λογαριασμούς τους όσο μικρότερα ποσά γίνεται.Σχόλια