Απευθείας αναθέσεις  για τα  hotspots

Απευθείας αναθέσεις για τα hotspots

Έντονο προβληματισμό δημιουργεί τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή, αναφορικά με την κατασκευή hotspots, σύμφωνα με την οποία επιτρέπονται οι απευθείας αναθέσεις έργων, χωρίς προκήρυξη διαγωνισμού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή η κίνηση έρχεται λίγες μόλις ημέρες μετά τα δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για προβληματικό διαγωνισμό για την αγορά κοντέινερς που θα φιλοξενούν τους πρόσφυγες.

Αναλυτικότερα, και σύμφωνα με την τροπολογία που υπογράφουν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας, Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, και Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, επιτρέπεται η απευθείας ανάθεση έργων, δίχως προκήρυξη διαγωνισμού για την κατασκευή των hotspots, καθώς και για τα ζητήματα σίτισης.

Τι έλεγε ο Καμμένος την Δευτέρα

Υπενθυμίζεται ότι μόλις την περασμένη Δευτέρα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, στην εκπομπή «Ενικός» απέκλειε τις… φήμες για απευθείας αναθέσεις! Λίγα 24ωρα μετα διαψεύδεται χαρακτηριστικά…

Και τι συνέβη λίγα 24ωρα μετά 

Συγκεκριμένα, οι συμβάσεις, που δύναται να συνάψει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας με τρίτους αφορούν στους τομείς της σίτισης, της στέγασης, της υγειονομικής περίθαλψης και των μεταφορών των προσφύγων και των μεταναστών.

«Οι προαναφερόμενες ανάγκες μπορεί για λόγους κατεπείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης, να συνάπτονται κατόπιν διαπραγμάτευσης χωρίς δημοσίευση προκήρυξης διαγωνισμού, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης της εθνικής νομοθεσίας, με την επιφύλαξη της εφαρμογής της νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις δημόσιες συμβάσεις», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους.

Πάντως, στην Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους δεν παρατίθεται η επιβάρυνση επί του κρατικού προϋπολογισμού, παρά μονάχα ότι το περαιτέρω κόστος θα καλυφθεί από τις πιστώσεις είτε του Τακτικού Προϋπολογισμού είτε του Προγράμματος Δημόσιων Επενδύσεων.Σχόλια