Απεργία πείνας ξεκινά ο Μπρέιβικ επειδή η απομόνωση «δεν του επιτρέπει να συνεχίσει τις σπουδές του»

Απεργία πείνας ξεκινά ο Μπρέιβικ επειδή η απομόνωση «δεν του επιτρέπει να συνεχίσει τις σπουδές του»

Με απεργία πείνας «μέχρι θανάτου» απειλεί ο Anders Breivik, διαμαρτυρόμενος για τις σκληρές συνθήκες κράτησής του οι οποίες, σύμφωνα με τον ίδιο, τον ανάγκασαν να διακόψει τις σπουδές του στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Όσλο.

10_bigΟ άνθρωπος που το 2012 καταδικάστηκε σε κάθειρξη 21 ετών για τη δολοφονία 77 συνολικά ανθρώπων έναν χρόνο νωρίτερα, προώθησε επιστολή στα ΜΜΕ της Νορβηγίας και της Σουηδίας με τον τίτλο «Αδύνατον να μελετήσεις», στην οποία, ο 36χρονος μαζικός δολοφόνος κάνει λόγο για μεγάλη επιδείνωση των συνθηκών υπό τις οποίες κρατείται και την πρόθεσή του να ξεκινήσει άμεσα απεργία πείνας.

«Κάτω από αυτές τις συνθήκες για μένα η μελέτη είναι απολύτως αδύνατη, και αυτό ισχύει για όποιον απομονώνεται με τον ίδιο τρόπο» λέει χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στο ότι μόνο μια ώρα την ημέρα του επιτρέπεται να βρίσκεται εκτός του κελιού του.

255078_1024Αξίζει να σημειωθεί ότι στη φυλακή Skien στην οποία κρατείται ο Breivik δεν έχει πραγματοποιηθεί ποτέ μέχρι σήμερα απεργία πείνας, όπως δήλωσε στο BBC και ο ίδιος ο διευθυντής του σωφρονιστικού καταστήματος Ole Kristoffer Borhaug, αρνούμενος ταυτόχρονα να σχολιάσει τους όρους διαβίωσης των κρατουμένων.
Μπρέιβικ είπε ότι αν οι συνθήκες παρέμειναν αμετάβλητες ότι θα συνεχίσει την απεργία πείνας μέχρι που πέθανε, νορβηγικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν.

Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο Υπουργός Δικαιοσύνης της Νορβηγίας Anders Anundsen επίσης αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο αναφορικά με τους ισχυρισμούς ενός ανθρώπου ο οποίος διέπραξε ένα από τα βαρύτερα ποινικά εγκλήματα στην παγκόσμια ιστορία της ανθρωπότητας.Σχόλια