Άπιαστο… όνειρο η συμφωνία τη Δευτέρα

Άπιαστο… όνειρο η συμφωνία τη Δευτέρα

Όσο πλησιάζουμε στο έκτακτο Eurogroup της Δευτέρας, τόσο φαίνεται να μειώνονται οι προσδοκίες για επίτευξη συμφωνίας μέχρι τη συνεδρίαση, όπως προκύπτει και από δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων για το θέμα.

Πλέον, όλα τα βλέμματα στρέφονται στην τακτική συνεδρίαση των Ευρωπαίων ΥΠΟΙΚ στις 24 Μαΐου, ημερομηνία καταληκτική, και για τις δύο πλευρές: η μεν Αθήνα φτάνει κοντά στον Ιούλιο όπου πρέπει να πληρώσει το ομόλογο στην ΕΚΤ, οι δε Ευρωπαίοι στο δημοψήφισμα για το ενδεχόμενο Brexit και τις ισπανικές εκλογές.

Νωρίτερα, το Βερολίνο, μέσω της εκπροσώπου του Σόιμπλε, Φριντερίκε Φον Τισενχάουζεν, ανακοίνωσε πως «υπάρχουν ακόμη ανοιχτά σημεία και η αξιολόγηση δεν έχει ολοκληρωθεί», μειώνοντας τις προσδοκίες για την επίτευξη του στόχου μέχρι τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Γερμανού ΥΠΟΙΚ, η αξιολόγηση «θα έχει ολοκληρωθεί μόνο όταν θα έχουμε -γνωρίζετε αυτόν τον τεχνικό όρο- ένα «Staff Level Agreement».

Παράλληλα, το Eurogroup με ανακοίνωσή του, σημειώνει ότι τη Δευτέρα στην έκτακτη σύνοδο θα συζητηθούν η πορεία του προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας και οι συζητήσεις «θα καλύψουν μια συνολική δέσμη μεταρρυθμίσεων πολιτικής, καθώς και τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της Ελλάδας».

«Και τα δύο στοιχεία», συνεχίζει η ανακοίνωση «πρέπει να συνυπάρχουν προκειμένου να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος και να αποδεσμευτεί περαιτέρω χρηματοδοτική στήριξη στην Ελλάδα».

Όπως προκύπτει, οι μέρες δεν επαρκούν ώστε μέχρι τη Δευτέρα να υπάρξει συμφωνία για το βασικό πακέτο μέτρων ύψους 5,4 δισ., για το έκτακτο πακέτο ύψους 3,6 δισ. και τον μηχανισμό που θα το ενεργοποιεί, αλλά και για τις συζητήσεις για την απομείωση του ελληνικού χρέους.

Αυτή τη στιγμή, το πιο λογικό σενάριο είναι στο Eurogroup της Δευτέρας να συζητηθεί εκτενώς ο μηχανισμός αυτόματης διόρθωσης, δηλαδή τα έκτακτα μέτρα, και το πώς αυτά θα ενεργοποιούνται, ενώ την Τρίτη αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα οι επικεφαλής των Θεσμών με στόχο ένα «Staff Level Agreement» το οποίο, αν επιτευχθεί, θα επικυρώσει το επόμενο Eurogroup στα τέλη Μαΐου.

Σε αυτό το χρονικό διάστημα, οι Θεσμοί θα πρέπει να έχουν καταλήξει και στον τρόπο και τον χρόνο που θα γίνει η απομείωση του χρέους της χώρας.



Σχόλια