Απίστευτη απάτη: Υπάλληλοι του ΙΚΑ Αιγάλεω κατέθεταν χρήματα του Ταμείου στους προσωπικούς τους λογαριασμούς

Απίστευτη απάτη: Υπάλληλοι του ΙΚΑ Αιγάλεω κατέθεταν χρήματα του Ταμείου στους προσωπικούς τους λογαριασμούς

Νέα απίστευτη υπόθεση κατασπατάλησης δημόσιου χρήματος με κατηγορούμενους υπαλλήλους του ΙΚΑ, ερευνάται από τη δικαιοσύνη, η οποία μάλιστα έχει προφυλακίσει δυο από τους εννέα συνολικά κατηγορουμένους.

Η απάτη λάμβανε χώρα στο ΙΚΑ Αιγάλεω, όπου κατηγορούμενοι υπάλληλοι με διάφορους απίθανους τρόπους κατάφερναν να βάζουν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς χρήματα που άνηκαν στο Ταμείο. Αυτό που έκαναν οι κατηγορούμενοι ήταν να πιστώνουν τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς με χρήματα του Ταμείου, αφού πρώτα ….ενέκριναν ακριβό ιατρικό εξοπλισμό και φάρμακα σε δήθεν ασθενείς!

Συνολικά στην υπόθεση, εμπλέκονται εννέα πρόσωπα, τα οποία κατά περίπτωση αντιμετωπίζουν κατηγορίες, όπως απάτη με ηλεκτρονικό υπολογιστή, εγκληματική οργάνωση, ψευδή βεβαίωση και άμεση συνέργεια στο αδίκημα αυτό.

Οι κατηγορούμενοι απολογήθηκαν για τις πράξεις τους ενώπιον του ανακριτή Διαφθοράς Κώστα Σαργιώτη και της επίκουρης ανακρίτριας Χριστίνας Σαλάπα, οι οποίοι με τη σύμφωνη γνώμη εισαγγελέα έκριναν προσωρινά κρατούμενους τους δύο εξ αυτών. Αντίθετα, άφησαν ελεύθερους τους υπόλοιπους επτά κατηγορούμενους επιβάλλοντας σε κάποιους εξ αυτών περιοριστικούς όρους.

Η απάτη

Από τις έρευνες που διενεργήθηκαν διαπιστώθηκε ότι ασφαλισμένοι στο ταμείο που σύμφωνα με τα παραστατικά εμφανίζονταν να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας, βρίσκονται κανονικά στις εργασίες τους. Από τις έρευνες προέκυπτε ότι τους εγκριθεί η χορήγηση ιατρικού εξοπλισμού για τα προβλήματα που δήθεν αντιμετώπιζαν.

Ενδεικτικά, από έλεγχο που διενήργησαν οι αρχές διαπιστώθηκαν, μεταξύ άλλων, τα εξής:

* Στις 06-06-2013 χορηγούνται σε ασφαλισμένη υλικά αυτοκαθετηριασμού (υδρόφιλοι καθετήρες με ουροσυλλέκτες). Είδος που χορηγείται συνήθως σε ασθενείς με σοβαρό πρόβλημα υγείας. Για την χορήγηση του απαιτείται προσκόμιση ουροδυναμικής μελέτης και ιατρική γνωμάτευση από την οποία να προκύπτει ο αριθμός κενώσεων της κύστης. Ωστόσο, το ίδιο διάστημα η γυναίκα εμφανίζεται να εργάζεται κανονικά με είκοσι πέντε (25) ημέρες απασχόλησης κατά μήνα σε ιδιωτικό ιατρείο, στην περιοχή του Κολωνακίου Αττικής. Το ίδιο ακριβώς συνέβη και με έναν άντρα ασφαλισμένο, ο οποίος δεν είχε λείψει ούτε μία ημέρα από την εργασία του αλλά και με δύο ακόμα ασφαλισμένες ,οι οποίες εμφανίζονται να εργάζονται κανονικά η μία ως καθηγήτρια και η άλλη ως βοηθός σε κομμωτήριο.

*Σε μία άλλη περίπτωση οι ελεγκτές εντόπισαν ότι οι παροχές που έχουν χορηγηθεί αφορούν πρόσθετη περίθαλψή, σκευάσματα ειδικής διατροφής, υλικά αυτοκαθετηριασμού και επιθέματα. Στην εν λόγω ασφαλισμένη εμφανίζεται να έχει χορηγηθεί το είδος «άρθρωση γόνατος με υδραυλική περιστροφή» ,στις 19-08-2015. Το συγκεκριμένο είδος σύμφωνα με τον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας (Ε.Κ.Π.Υ.) του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., αντικαθίσταται μετά από πέντε (5) έτη. Ωστόσο, με νεώτερη απόφαση ,τον Οκτώβριο του 2015 χορηγείται το είδος δυναμικός διορθωτικός κηδεμόνας ιδιοπαθούς σκολίωσης σπονδυλικής στήλης. Το συγκεκριμένο είδος σύμφωνα με τον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας (Ε.Κ.Π.Υ.) του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., αφορά παιδιά ηλικίας έως δέκα έξι (16) ετών και αντικαθίσταται μετά από δέκα οχτώ (18) μήνες. Παρόλα αυτά το ίδιο είδος χορηγήθηκε στην εν λόγω ασφαλισμένη και δεύτερη φορά μέσα σε ένα έτος . Έχει δε χορηγηθεί σε αυτή και μηχάνημα ορθοστάτισης και βάδισης που χορηγείται σε ασθενείς με παραπληγία ή τετραπληγία. Παρόλα αυτά και η συγκεκριμένη ασφαλισμένη δεν έλειψε ούτε μία ώρα από την εργασία της σε εταιρεία κινητής τηλεφωνίας.
Οι προφυλακιστέοι

Οι δυο κατηγορούμενοι που προφυλακίστηκαν είναι υπάλληλοι του ΙΚΑ και στην απολογία τους στους ανακριτές αποδέχθηκαν τις πράξεις που τους καταλογίζονται. Σύμφωνα με πληροφορίες κατά τη διάρκεια της προανακριτικής έρευνας που προηγήθηκαν εντοπίστηκαν 219 ύποπτα παραστατικά . Συγκεκριμένα, οι υπάλληλοι φέρονται ότι «χρησιμοποιούσαν» IBAN από λογαριασμούς συγγενικών τους προσώπων και κατέθεταν χρήματα για διάφορες ιατρικές δαπάνες.

Στη συνέχεια παρενέβαιναν στους υπολογιστές άλλαζαν τους αριθμούς των IBAN καταθέτοντας τα χρήματα σε δικούς τους λογαριασμούς και μετά την κατάθεση των χρημάτων ,δια της ίδιας οδού, ξαναδιόρθωναν τους επίμαχους τραπεζικούς λογαριασμούς, για να μην κινούν τις υποψίες.Σχόλια