Απίστευτο: Επιστήμονες κατάφεραν να ανυψώσουν και να μετακινήσουν αντικείμενα με ηχητικά κύματα!

Απίστευτο: Επιστήμονες κατάφεραν να ανυψώσουν και να μετακινήσουν αντικείμενα με ηχητικά κύματα!

Μοιάζει… σενάριο επιστημονικής φαντασίας, όμως αποτελεί ένα τεράστιο επίτευγμα ερευνητών στη Βρετανία, οι οποίοι κατάφεραν να δημιουργήσουν ελκτική ακτίνα ήχου, η οποία μπορεί να ανυψώσει και να μετακινήσει αντικείμενα χρησιμοποιώντας ηχητικά κύματα!

Οι ερευνητές των πανεπιστημίων του Μπρίστολ και του Σάσεξ, καθώς και της εταιρείας Ultrahaptics, με επικεφαλής τον καθηγητή πληροφορικής Σριράμ Σουμπραμανιάν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature Communications», χρησιμοποίησαν μια συστοιχία 64 μικροσκοπικών ηχείων για να δημιουργήσουν μεγάλης έντασης ηχητικά κύματα.

Η ελκτική ακτίνα «περιβάλλει» ένα αντικείμενο με ήχο και δημιουργεί γύρω του ένα πεδίο δύναμης, ένα είδος «ακουστικού ολογράμματος», το οποίο μπορεί – ανάλογα με την ένταση του ήχου που βγαίνει από τα ηχεία – να κρατήσει ένα αντικείμενο αιωρούμενο στον αέρα, να το μετακινήσει ή ακόμη και να το περιστρέψει!

Η δημιουργία της ηχητικής ελκτικής ακτίνας μπορεί μελλοντικά να βρει διάφορες πρακτικές εφαρμογές, όπως για τη μεταφορά ευαίσθητων αντικειμένων, χωρίς να υπάρχει επαφή με ανθρώπινα χέρια ή μηχανήματα. Επίσης, θα μπορούσε να αξιοποιηθεί στην ιατρική, π.χ. σε μικροχειρουργικά εργαλεία.

Σημειώνεται ότι η εταιρεία Ultrahaptics, συνιδρυτής της οποίας είναι ο Σουμπραμαριάν, είναι κορυφαία στον κόσμο στην τεχνολογία της «ανέπαφης αφής», που δημιουργεί την μαγική εμπειρία του να νιώθεις κάτι χωρίς να το αγγίζεις.Σχόλια