Απίστευτος καυγάς από το πουθενά μεταξύ κυβέρνησης και Στουρνάρα

Απίστευτος καυγάς από το πουθενά μεταξύ κυβέρνησης και Στουρνάρα

Απολύτως συντονισμένα μοιάζουν πλέον τα πυρά της κυβέρνησης κατά του Διοικητή της Τράπεζας Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, μετά και από την ανακοίνωση που εξέδωσε το απόγευμα της Τετάρτης η Κουμουνδούρου που δείχνει τον κεντρικό πρωθυπουργικό πυρήνα αλλά και το οικονομικό επιτελείο να ενώνει τις βολές του με εκείνες της Ζωής Κωνσταντοπούλου που τον κατηγορεί για περιφρόνηση προς το σώμα της Βουλής και υπονόμευση του έργου της Επιτροπής Αλήθειας για το Χρέος αλλά και της Ραχήλ Μακρή που δηλώνει πως έχει σκοπό να προσφύγει στη Δικαιοσύνη θεωρώντας πως οι κινήσεις του αποσταθεροποιούν συστηματικά τη χώρα, οδηγώντας την στο Grexit.

Συγκεκριμένα, και μέχρι στιγμής, ανακοινώσεις ή δηλώσεις κατά του κεντρικού τραπεζίτη που βρίσκεται στην Φρανκφούρτη, εκπροσωπώντας την χώρα στην κρίσιμη συνεδρίαση της ΕΚΤ, έχουν κάνει το γραφείο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Θανάσης Πετράκος, η βουλευτής Ραχήλ Μακρή και ο υπεύθυνος οικονομικής πολιτικής της Κουμουνδούρου, Αλέκος Καλύβης.

Αρκετοί εκτιμούν πως οι επιθέσεις θα κλιμακωθούν το επόμενο διάστημα και πως η επιχείρηση αποδόμησης του κεντρικού τραπεζίτη δεν πρέπει να διαχωρίζεται από τις οριακές διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές.

Υποστηρίζουν δε πως σε αυτό το οριακό σημείο η κυβέρνηση θα επιθυμούσε να έχει στο τιμόνι της ΤτΕ ένα πρόσωπο της απολύτου εμπιστοσύνης.

ΣΥΡΙΖΑ: ο διοικητής της ΤτΕ ξεπερνά τα θεσμικά του όρια και περιορίζει την κυβέρνηση

Το απόγευμα της Τετάρτης η Κουμουνδούρου σε ανακοίνωσή της ανέφερε πως «Με τη σημερινή του έκθεση για τη νομισματική πολιτική ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος όχι μόνο ξεπερνά τα όρια της θεσμικής του ιδιότητας, αλλά προσπαθεί να συμβάλει στη δημιουργία ενός ασφυκτικού πλαισίου στις κινήσεις και τα διαπραγματευτικά περιθώρια της Ελληνικής Κυβέρνησης. Και είναι απορίας άξιον πως συμβαίνει αυτό όταν υποτίθεται ότι ρόλος της Τράπεζας της Ελλάδος είναι η διασφάλιση της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος».

ScreenHunter_12 Jan. 14 04.08Και ο Νίκος Παππάς κατά Στουρνάρα 

«Να μείνει προσηλωμένος στα όρια της αποστολής του και να δείξει ουδετερότητα κάλεσε, όμως, το βράδυ της Τετάρτης τον κεντρικό τραπεζίτη και ο Νίκος Παππάς».

Νωρίτερα, την έντονη αντίδραση της Ζωής Κωνσταντοπούλου προκάλεσε και το γεγονός ότι η έκθεση της ΤτΕ απεστάλη στη Βουλή με usb stick, καθώς, όπως σημείωσε, «στικάκια δεν παραλαμβάνει το Κοινοβούλιο. Άλλοι διακινούσαν στις τσέπες τους…».

zoitsa_vouliΗ πρόεδρος της Βουλής, αναφερόμενη και πάλι στον Γιάννη Στουρνάρα, τον κατηγόρησε ότι δε βοηθά το έργο της επιτροπής αλήθειας του χρέους και αρνείται να της χορηγήσει στοιχεία, καθώς ο κ. Στουρνάρας, απαντώντας σε σχετικό αίτημα της επιτροπής για χορήγηση στοιχείων, απάντησε, σύμφωνα με την κ. Κωνσταντοπούλου ότι «χορηγεί αυτά που είναι δημοσιευμένα στο ίντερνετ, ότι χορηγεί αυτά που μπορούσαμε και αλλού να βρούμε και ότι οι κινήσεις των τηρούμενων λογαριασμών του ελληνικού δημοσίου και των κινήσεων από και προς τροφοδότες λογαριασμούς στην ΕΚΤ καλύπτονται από το απόρρητο των τραπεζικών καταθέσεων».

«Απαντά δηλαδή ότι είναι απόρρητα για το κοινοβούλιο τα στοιχεία κίνησης των λογαριασμών από τους οποίους υποτίθεται ότι έχουν περάσει τα χρήματα που φέρεται ότι δόθηκαν ως οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα. Αυτή η απάντηση εκθέτει το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας που δεν λειτουργεί προς το συμφέρον της διαφάνειας και της δημοκρατίας», επεσήμανε η κ. Κωνσταντοπούλου, και τέλος τόνισε ότι «Αυτή η άρνηση δεν γίνεται αποδεκτή και η επιτροπή θα επανέλθει».

Στη Δικαιοσύνη με μήνυση κατά Στουρνάρα καταφεύγει η Ραχήλ Μακρή 

Ότι με τις δηλώσεις του προωθεί το Grexit, και διασαλεύει το δημοκρατικό πολίτευμα, κατηγόρησε τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, η βουλευτής Κοζάνης του ΣΥΡΙΖΑ, Ραχήλ Μακρή, η οποία με σχετική ανακοίνωσή της σημειώνει ότι αύριο το πρωί θα καταθέσει μήνυση σε βάρος του κ. Στουρνάρα, στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ευτέρπη Κουτζαμάνη.

raxil-makri_1.w_hrΑφορμή για την αντίδραση της κ. Μακρή, στάθηκε η δημοσιοποίηση της έκθεσης της ΤτΕ για τη νομισματική πολιτική, γεγονός το οποίο προκάλεσε και την οργή της προέδρου της Βουλής, Ζωής Κωνσταντοπούλου.

Στη σκληρή σχετική ανακοίνωσή της, η κ. Μακρή σημειώνει ότι «οι Γερμανοί εκτελούσαν τους ταγματασφαλίτες, όταν πλέον δεν τους χρειάζονταν», ενώ ζητά από τις εισαγγελικές αρχές να διερευνήσουν την ύπαρξη ενδεχόμενου δόλου εκ μέρους του κ. Στουρνάρα στο σύνολο των δηλώσεών του, που «διακυβεύουν την σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος και υποκινούν άμεσα ή έμμεσα τους πολίτες σε πράξεις πανικού».

Απαντώντας στις παρατηρήσεις Στουρνάρα ότι η αποτυχία συμφωνίας θα οδηγούσε σε χρεοκοπία και Grexit, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε πως «ούτε στην ανάσχεση της εκροής καταθέσεων συμβάλει, ούτε την ηρεμία στο τραπεζικό σύστημα προάγει, αλλά, αντίθετα, δύναται να θεωρηθεί ότι προκαλεί αστάθεια στο τραπεζικό σύστημα».

Διαβάστε ολόκληρη τη δήλωση της Ραχήλ Μακρή:

«Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει αποσαφηνίσει την Ελληνική διαπραγματευτική θέση με τους θεσμούς στην αναγκαιότητα εξεύρεσης λύσης και όχι απλά συμφωνίας.

Παράλληλα η σαράντα επτά σελίδων πρόταση περαιτέρω υποβάθμισης της ελληνικής οικονομίας με υφεσιακά μέτρα και καταδίκης της κοινωνίας στα αρνητικά αποτελέσματα της ανθρωπιστικής κρίσης απορρίφθηκε από το Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Φαίνεται ότι η θέση του Πρωθυπουργού ότι: «Τον λογαριασμό θα τον πληρώσει η ολιγαρχία», θορύβησε ορισμένους οι οποίοι εξαπέλυσαν τους πολικούς υποτακτικούς τους σε εκστρατεία παραπληροφόρησης και οικονομικού εκφοβισμού των πολιτών.

Στο πλαίσιο αυτό η θέση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, ότι: «Η αποτυχία ενός deal θα οδηγήσει σε χρεοκοπία και Grexit» ούτε στην ανάσχεση της εκροής καταθέσεων συμβάλλει, ούτε την ηρεμία στο τραπεζικό σύστημα προάγει αλλά αντίθετα δύναται να θεωρηθεί ότι προκαλεί αστάθεια στο τραπεζικό σύστημα και εντάσσεται στο σύνολο εκβιαστικών πιέσεων προς την Ελληνική Κυβέρνηση να αποδεχθεί μια κοινωνικά και οικονομικά επαίσχυντη πρόταση.

Δεν είναι δυνατόν ο πρώην Υπουργός Οικονομικών και νυν Διοικητής της ΤτΕ να αγνοεί ότι σύμφωνα με τη συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη συνθήκη λειτουργίας αυτής η έξοδος από το ευρώ συνεπάγεται έξοδο της Χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τη στιγμή μάλιστα που ο Γάλλος Υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν δηλώνει: ‘’Οι συνθήκες δεν προβλέπουν Grexit. Να μην μπούμε σε άγνωστα μονοπάτια’’.

Δεν είναι δυνατόν η Ελλάδα να βασίζει την τραπεζική ρευστότητα στον έκτακτο μηχανισμό ELA, τον οποίο κάποιοι μέχρι εχθές αγνοούσαν και λοιδορούσαν, και να υφίστανται εμπρηστικές δηλώσεις πανικού που θα αυξήσουν την εκροή καταθέσεων πέραν των 30 δισ. ευρώ που διαπίστωσε ο κ. Στουρνάρας για το διάστημα Οκτωβρίου 2014-Απριλίου 2015, χωρίς να μας διευκρινίζει εάν έχει πράξει το παραμικρό για να ανασχέσει το φαινόμενο.

Οι αρμόδιες εισαγγελικές αρχές οφείλουν να διερευνήσουν την ύπαρξη ενδεχόμενου δόλου στο σύνολο των δηλώσεων που διακυβεύουν την σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος και υποκινούν άμεσα ή έμμεσα τους πολίτες σε πράξεις πανικού.

Ως εκπρόσωπος των πολιτών θα αναλάβω όλες τις θεσμικές και κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες που κρίνονται επιβεβλημένες για να στηρίξω την εθνική προσπάθεια χωρίς εκβιαστικά διλλήματα συμφωνιών που αποκλίνουν από τις προεκλογικές δεσμεύσεις μας και στοχεύουν στην περαιτέρω φτωχοποίηση των πολιτών».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Αλέκος Καλύβης

Για «συνδρομή» στην προσπάθεια των δανειστών και όχι της κυβέρνησης κατηγορεί τον κ. Στουρνάρα και ο κ. Αλέκος Καλύβης υπεύθυνος οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ.

ImageHandler«Ο κ. Στουρνάρας συνεχίζει να σκέφτεται περισσότερο σαν Υπουργός της κυβέρνησης Σαμαρά –Βενιζέλου και να υπερασπίζεται μια πολιτική  η οποία κατέστρεψε τη χώρα και την κοινωνία  και η οποία αποδοκιμάστηκε από τον ελληνικό λαό» αναφέρει σε ανακοίνωσή του για να προσθέσει «Τα  υπογραφόμενα από τον ίδιο συμπεράσματα της ενδιάμεσης έκθεσης για την νομισματική πολιτική , δίνουν την εντύπωση ότι  συνδράμει και ο ίδιος σε μια προσπάθεια που αναπτύσσεται διεθνώς και στη χώρα μας να τρομοκρατηθεί ο ελληνικός λαός και να πιεστεί η κυβέρνηση να υπογράψει άρον-άρον μια συμφωνία ,ανεξάρτητα από το περιεχόμενό της, στο όνομα του να αντιμετωπιστούν τα χειρότερα.

Εκείνο που δεν θέλει να καταλάβει ο κ.Στουρνάρας είναι  ότι τα χειρότερα έχουν ήδη επισυμβεί κατά την διάρκεια της προηγούμενης πενταετίας και με την δική του συνδρομή. Η  Ελλάδα δεν θα γίνει μια φτωχή χώρα όπως επισημαίνει διότι είναι ήδη μια φτωχή χώρα με μια εξαντλημένη οικονομία και κοινωνία  από τις πολιτικές των μνημονίων , κατάσταση από την οποία προσπαθεί με τεράστιες δυσκολίες η ελληνική κυβέρνηση να απεμπλέξει τη χώρα  και γιαυτό χρειάζεται μια  προωθητική συμφωνία που να δίνει λύση και προοπτική στη χώρα . Καλό θα ήταν ο κ. Στουρνάρας, να ασχοληθεί περισσότερο με τα προβλήματα του τραπεζικού συστήματος  και με τις -πολιτικής σκοπιμότητας-  κινήσεις της ευρωπαϊκής κεντρικής τράπεζας ενάντια στη χώρα μας».Σχόλια