Από Παρασκευή θα αλωνίζει και πάλι στην Αθήνα η νέα Τρόικα – Άγνωστο αν θα συναντηθούν με Τσακαλώτο και υπουργούς

Από Παρασκευή θα αλωνίζει και πάλι στην Αθήνα η νέα Τρόικα – Άγνωστο αν θα συναντηθούν με Τσακαλώτο και υπουργούς

Το πόδι τους στη πρωτεύουσα θα πατήσουν αύριο και μετά από πάρα πολλούς μήνες οι επικεφαλής των μέχρι πρότινος «θεσμών» καθώς και του ESM, ενώ, κατά πάσα πιθανότητα, η πρώτη συνάντηση θα γίνει το Σάββατο.

Στο επίπεδο της τεχνικής διαπραγμάτευσης και από ελληνικής πλευράς, επικεφαλής θα είναι ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ), Γιώργος Χουλιαράκης, ενώ είναι άγνωστο αν ή τρόικα θα συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τους υπόλοιπους υπουργούς.

Αυτό ανέφεραν την Πέμπτη κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, οι οποίοι παράλληλα επισήμαναν ότι δεν τίθεται ζήτημα λήψης νέων προαπαιτούμενων μέτρων, πέραν αυτών που ήδη ψηφίστηκαν στις δύο συνεδριάσεις της Βουλής, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν πιέσεις περί του αντιθέτου από ορισμένους από τους δανειστές.

Η κυβέρνηση επιδιώκει να έχει ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση τόσο για το τριετές Μνημόνιο (MOU) όσο και για τη νέα δανειακή σύμβαση πριν από τις 20 Αυγούστου, οπότε και πρέπει να αποπληρωθεί ένα «ακούρευτο» ελληνικό ομόλογο που διακρατά η ΕΚΤ. Σημειώνεται, επίσης, ότι με βάση τη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής, στόχος είναι η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ το 2018 και μέσω της διαπραγμάτευσης θα οριοθετηθούν οι ανά έτος στόχοι.

Σημειώνεται ότι, παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, απαντώντας σε ερώτηση για την ημερομηνία επαναλειτουργίας του Χρηματιστηρίου, ανέφεραν ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν την επόμενη εβδομάδα.Σχόλια