Από σήμερα σε ισχύ οι νέοι συντελεστές ΦΠΑ στα τουριστικά νησιά

Από σήμερα σε ισχύ οι νέοι συντελεστές ΦΠΑ στα τουριστικά νησιά

Δεν μπαίνει με… καλό τρόπο ο Οκτώβριος για τους κατοίκους των νησιών του Αιγαίου, Σαντορίνη, Μύκονο, Νάξο, Πάρο, Ρόδο και Σκιάθο, αφού από σήμερα, 1 του μηνός, τίθεται σε ισχύ ο νέος ΦΠΑ 23% βάσει της κοινής υπουργικής απόφασης του Υπουργού Οικονομικών και του Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Όπως σημειώνεται στην απόφαση «η διάταξη της παραγράφου 1 του άρθρου 21 του Ν. 2859/2000 (Α΄ 248), όπως ισχύει, από 1ης Οκτωβρίου 2015 εφαρμόζεται στα νησιά του Αιγαίου: Θήρα, Μύκονος, Νάξος, Πάρος, Ρόδος Σκιάθος».

Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα από σήμερα το καθεστώς ΦΠΑ για τις εν λόγω περιοχές είναι χαμηλός συντελεστής 6% αντί 4%, μεσαίος συντελεστής 13% αντί 9% και υψηλός συντελεστής 23% αντί 16%.

Από σήμερα λοιπόν στα έξι αυτά νησιά της χώρας οι συντελεστές ΦΠΑ θα διαμορφωθούν:
• Στο 23%, στον οποίο θα υπάγονται η εστίαση – catering και τα περισσότερα τρόφιμα, εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς (λεωφορεία, αεροπλάνα, πλοία κ.ά.) και κόμιστρα ταξί. Τα προϊόντα και οι υπηρεσίες αυτής της κατηγορίας θα αυξηθούν κατά 6,9%.
• Στο 13% για ξενοδοχεία (το μέτρο επίσης θα εφαρμοσθεί από την 1η Οκτωβρίου του 2015), ενέργεια, ύδρευση και ορισμένα τρόφιμα. Τα προϊόντα και οι υπηρεσίες αυτής της κατηγορίας θα αυξηθούν κατά 3,6%.
• Στο 6% για φάρμακα, βιβλία, περιοδικά, εφημερίδες και εισιτήρια θεάτρου.

Αναλυτικότερα όπως σημειώνει το ΥΠΟΙΚ:

Όπως αναλυτικά έχει συμφωνηθεί (από τον Ιούλιο 2015, στις προαπαιτούμενες δράσεις) οι αυξήσεις των συντελεστών ΦΠΑ θα αναθεωρηθούν το 2016, με την προϋπόθεση ότι τα έσοδα από την φοροδιαφυγή, θα είναι μεγαλύτερα από τα προϋπολογισθέντα.

Συμφωνήθηκε επίσης ότι θα θεσπιστούν κατάλληλα και στοχευμένα μέτρα, για την αποζημίωση των κατοίκων εκείνων που έχουν περισσότερη ανάγκη. Στις αλλαγές που θα γίνουν το επόμενο διάστημα στην φορολογία εισοδήματος, θα υπάρξουν τέτοια μέτρα.

Οι φορολογικοί έλεγχοι στην τουριστική περίοδο, δημιουργούν ένα νέο φορολογικό τοπίο, τα έσοδα του οποίου θα επιτρέψουν πρωτοβουλίες και δράσεις που θα ανακουφίσουν πολίτες και επιχειρήσεις.

Η επιλογή των προαναφερόμενων νησιών, έγινε με μετρήσιμα, ενιαία και διαφανή κριτήρια, όπως θα γίνει και για τις άλλες δύο ομάδες νησιών (από 1.6.2016 και 1.1.2017).

Σχόλια