Από θαύμα δεν υπήρξαν θύματα στο Ναυάγιο. Συναγερμός στο Ιόνιο (video)

Από θαύμα δεν υπήρξαν θύματα στο Ναυάγιο. Συναγερμός στο Ιόνιο (video)

Πραγματικά μεγάλη δόση τύχης είχαν οι λουόμενοι στο Ναυάγιο της Ζακύνθο, με εξαίρεση τους επτά οι οποίοι τραυματίστηκαν ελαφρά, οι περισσότεροι πάνω στον πανικό τους να ξεφύγουν.

Απο θαύμα δεν υπήρξαν θύματα από την κατολίσθηση μέρος του βράχου, αφού λόγω του πρωϊνού της ώρας, στην συγκεκριμένη πλευρά δεν είχαν προχωρήσει λουόμενοι, παρά μόνο ένα ζευγάρι που είχε βγάλει την βάρκα του.

Εάν αυτό γινόταν νωρίτερα στη σεζόν, σίγουρα ο κόσμος θα ήταν πολλή περισσότερος, με τις ανάλογες συνέπειες.

Οι μαρτυρίες των λουόμενων τα λένε όλα για την κατάσταση που επικράτησε:

«Φτάσαμε γύρω στις 10.30πμ στην παραλία, κολυμπήσαμε και μετά από 15 λεπτά επιστρέψαμε στη βάρκα μας και ξαφνικά είδαμε τα βράχια να πέφτουν ενώ είμαστε σε μια απόσταση περίπου στα 20 μέτρα. Πριν το συνειδητοποιήσουμε έπεσε και δεύτερο τμήμα βράχων και το κύμα που δημιουργήθηκε μας αναποδογύρισε τη βάρκα. Πέσαμε στο νερό, ενω δίπλα μας είδαμε άλλη μια βάρκα που ήταν κυριολεκτικά στον αέρα να σκάει πάνω στη δικιά μας».

Χθες ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), Ευθύμιος Λέκκας προειδοποίσε για πιθανές κατολισθήσεις σε τουλάχιστον επτά παραλίες των Επτανήσων.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ο κ. Λέκκας υπογράμμισε πως υπάρχουν και άλλα επίφοβα σημεία, υποστηρίζοντας ότι και άλλες περιοχές με αρνητικές κλίσεις όπου κατά καιρούς γίνονται κατολισθήσεις.

«Το Πόρτο Κατσίκι της Λευκάδας και ο Μύρτος της Κεφαλλονιάς είναι 2 από αυτές. Προτείναμε στην περιφέρεια ένα πρόγραμμα έρευνας που εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ, για την αντιμετώπιση των κινδύνων. Η “ζωνοποίηση” των περιοχών και η χρήση προστατευτικών συρμάτων που θα απαγορεύουν στο κοινό να πλησιάζει τα επικίνδυνα σημεία είναι μία από τις λύσεις που προτείνονται», είπε.

Νωρίτερα, σε δήλωσή του ο κ. Λέκκας είχε κάνει λόγο για «γεωδυναμικό φαινόμενο σε μια σεισμογενή περιοχή».

Μάλιστα, σημειώνει ότι ο ίδιος και η ομάδα του έχουν ήδη επισημάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης κατολισθήσεων – καταπτώσεων σε ανάλογες περιοχές των Ιονίων Νήσων και του ελληνικού χώρου.


Σχόλια