Aπόφαση-βόμβα των Ελβετικών Αρχών βάζει τέλος στο τραπεζικό απόρρητο

Aπόφαση-βόμβα των Ελβετικών Αρχών βάζει τέλος στο τραπεζικό απόρρητο

Παρελθόν πλέον αποτελεί το απόρρητο των στοιχείων όσων διαθέτουν λογαριασμούς σε τράπεζες της Ελβετίας, είτε πρόκειται για φυσικά πρόσωπα είτε για εταιρίες, μετά την απόφαση των αρμοδίων Αρχών της χώρας να δημοσιοποιούν σε ιστοσελίδα της επίσημης εφημερίδας της ελβετικής κυβέρνησης τα ονόματα όσων αναζητούν οι φορολογικές υπηρεσίες των κρατών τους και μάλιστα με τα πλήρη στοιχεία, δηλαδή, ημερομηνία γέννησης, εθνικότητα ή τα στοιχεία της εταιρίας.

swiss_national_bankΤην είδηση που δείχνει να αλλάζει άρδην το παγκόσμιο τοπίο της διακίνησης μαύρου χρήματος αποκάλυψε η ελβετική εφημερίδα «Sonntagszeitung», στην οποία αναφέρεται πως οι Αρχές αναγκάστηκαν να προχωρήσουν σε αυτή την απόφαση μετά τον καταιγισμό αιτημάτων που φτάνουν πλέον σε αυτές από φορολογικές υπηρεσίες πολλών χωρών για χιλιάδες πολίτες τους που ελέγχονται για φορολογικά ή και ποινικά εγκλήματα και μέχρι σήμερα χρησιμοποιούσαν τις ελβετικές τράπεζες ως ασφαλές κρυσφήγετο του μαύρου χρήματος.

Σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα και μέχρι στιγμής, στους αναρτημένους καταλόγους, περιλαμβάνονται Γερμανοί υπήκοοι ενώ τα ονόματα Αμερικανών αναφέρονται μόνο με τα αρχικά τους.

Ως λόγο για τον οποίο γίνεται αυτή η δημοσιοποίηση και δεν δίδονται οι λίστες μόνο στις φορολογικές Αρχές των χωρών που υποβάλουν το αίτημα, οι ελβετικές Αρχές επισήμως επικαλούνται τη δυνατότητα που θέλουν να δώσουν στους συγκεκριμένους καταθέτες να ενημερωθούν έγκαιρα ώστε να έχουν χρόνο να υπερασπιστούν νομικά τις θέσεις τους.

14368900_sourceΙδιαίτερη σημασία έχει η αναφορά που γίνεται στο ίδιο δημοσίευμα σε δήλωση του ελβετού αξιωματούχου για φορολογικά ζητήματα Alexandre Dumas. σύμφωνα με την οποία, οι ελβετικές τράπεζες λίγο ενδιαφέρονται πλέον να αποκτήσουν πελάτες που δεν διαθέτουν ήδη κάποιον λογαριασμό στη χώρα».

Η Κυριακάτικη ελβετική εφημερίδα, επικαλείται τον αξιωματούχο του αρμόδιου για τις φορολογικές υποθέσεις Alexandre Dumas, ο οποίος υποστηρίζει ότι οι ελβετικές τράπεζες, «λίγο ενδιαφέρονται για την απόκτηση πελατών οι οποίοι δεν διαθέτουν ήδη λογαριασμό στην Ελβετία».

Σχολιαστές υποστηρίζουν ότι η δήλωση αυτή γίνεται μετά την πλημμύρα από αιτήσεις ξένων χωρών που ζητούν «νομική συνδρομή»για να ανιχνεύσουν τους λογαριασμούς φοροφυγάδων, μέσω των ομοσπονδιακών αρχών της Βέρνης.

Με τη σειρά της η Ελβετία απαιτεί από τις χώρες αυτές –όταν τους στέλνει καταλόγους με ονόματα υπόπτων φοροδιαφυγής- να διατηρούν τις πληροφορίες που τους δίδονται εμπιστευτικές.

company-images-assorted-sizes-commodity-security-bank-vault-2

Η απόφαση αυτή της ελβετικής κυβέρνησης, που έρχεται σε αντίθεση με την ως τώρα πολιτική «τήρησης του τραπεζικού απορρήτου», έγινε μετά από πιέσεις που δέχθηκε η ελβετική κυβέρνηση από τις ΗΠΑ αλλά και συμφωνία με την ΕΕ, για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής..

Η διμερής συμφωνία Ελβετίας – ΕΕ υπογράφηκε μετά την ανακοίνωση της μεγάλης παγκόσμιας οικονομικής καταστροφής που προκαλούν οι εξωχώριοι τραπεζικοί λογαριασμοί.

Έσπασε ένα ταμπού δεκαετιών

Η δημοσιοποίηση ονομάτων ξένων καταθετών σε ελβετικές τράπεζες σημαίνει ότι έσπασε ένα «ταμπού» πολλών δεκαετιών από τις ελβετικές αρχές. Όπως γράφει η «Sonntagszeitung» επικαλούμενη δήλωση του δικηγόρου AndreasRüd, «εκείνο που δεν είναι γνωστό είναι πως πολλοί από τους «υπόπτους» δεν γνωρίζουν ότι μπορούν να ζητήσουν την βοήθεια ελβετικών νομικών υπηρεσιών».

safe-deposit-boxΗ εφημερίδα της ομοσπονδιακής ελβετικής κυβέρνησης του Μαΐου αφού παραθέτει σειρά νόμων, κατονομάζει πολίτες από την Ισπανία, Γερμανία, Ινδία, Ολλανδία Βρετανία, Νότια Κορέα και ΗΠΑ αλλά και εταιρίες με δηλωμένη ως έδρα τον Παναμά, τις Μπαχάμες και την Ισπανία, ενώ, ιδιαίτερη σημασία έχει, πως, κατά περίεργο τρόπο, απουσιάζουν ονόματα ελλήνων. 

Στις περιπτώσεις της Ινδίας και της Γερμανίας ο Dumas αρνήθηκε  να διευκρινίσει αν η επίσημη αίτηση έγινε  από τις φορολογικές  αρχές των χωρών τους, ή προήλθαν από αποκαλύψεις  «κλεμμένων στοιχείων για φοροφυγάδες».

Συμφωνία με την ΕΕ – Ένθερμη υποδοχή της απόφασης από Μοσκοβισί

Όπως είχε ανακοινωθεί την Πέμπτη στις Βρυξέλλες , Ελβετία και ΕΕ συμφώνησαν να κυνηγηθούν οι φοροφυγάδες. Μετά την υπογραφή της συμφωνίας, θα είναι πολύ δύσκολο για τους πολίτες της ΕΕ να κρύβουν χρήματα σε μυστικούς τραπεζικούς λογαριασμούς στις ελβετικές τράπεζες.

Ωστόσο, η συμφωνία προβλέπει ότι τα δύο μέρη, θα αρχίσουν να συγκεντρώνουν πληροφορίες  για τραπεζικούς λογαριασμούς από το 2017 και θα αρχίσουν και να ανταλλάσουν   τις πληροφορίες αυτές, έναν χρόνο αργότερα.

EUROZONE-GREECE/FRANCEΌπως δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί, «πρόκειται για ένα αποφασιστικής σημασίας βήμα ώστε να επιτευχθεί ολοκληρωτική τραπεζική διαφάνεια μεταξύ Ευρώπης και Ελβετίας».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επίσης έχει αρχίσει επαφές με Ανδόρα, Λιχτενστάιν, Μονακό και Σαν Μαρίνο για την υπογραφή ανάλογης συμφωνίας , ενώ Αυστρία και Λουξεμβούργο έχουν ήδη συμφωνήσει να εκτεθούν οι φοροφυγάδες.

Η Βέρνη έχει ήδη υπογράψει ανάλογη συμφωνία με την Αυστραλία και διαπραγματεύεται το ίδιο με τις ΗΠΑ στο πλαίσιο εκτεταμένης εκστρατείας δημοσίων σχέσεων να απαλειφθεί το όνομά της από τον κατάλογο του «Παράδεισου των φορο-απατεώνων».

Έμποροι όπλων, δικτάτορες και διεθνείς  παράνομοι στον κατάλογο  

Η Ελβετία θεωρείται παγκοσμίως ως το μεγαλύτερο κέντρο των εξωχώριων τραπεζικών λογαριασμών, με δεύτερη τη Σιγκαπούρη. Η ελβετική κυβέρνηση θεωρεί ότι θα πρέπει να διορθωθεί το όνομα της χώρας από «απάγγειο για διεθνείς φοροαπατεώνες» ιδιαίτερα μετά τον διεθνής άλο που έχουν προκαλέσει δημοσιοποιήσεις από καταλόγους διεθνών φοροφυγάδων και το σκάνδαλο που έχουν προκαλέσει.

Σύμφωνα με έκθεση του Απριλίου του 2013, περισσότερα από 7.12.000.000.000 € (ΕΠΤΑ ΤΡΙΣ, ΔΩΔΕΚΑ ΔΙΣ)  βρίσκονται κατατεθειμένα σε εξωχώριους τραπεζικούς παραδείσους σε μια στιγμή που το ετήσιο παγκόσμιο φορολογικό έλλειμμα των κυβερνήσεων, ξεπερνά τα 200 δισεκατομμύρια δολάρια.

Πηγές: AP – DPA – Reuters – styxΣχόλια