Αποκάλυψη Φαλσιανί: Ο Σαρκοζί μπορούσε να εκβιάζει τον Παπανδρέου, για τα χρήματα που είχε η μητέρα του στην HSBC

Αποκάλυψη Φαλσιανί: Ο Σαρκοζί μπορούσε να εκβιάζει τον Παπανδρέου, για τα χρήματα που είχε η μητέρα του στην HSBC

Νέες αποκαλύψεις φέρνει στο φως μέσω του βιβλίου το πρώην στέλεχος της τράπεζας HSBC, που αποκάλυψε τη «λίστα Λαγκάρντ», Ερβέ Φαλσιανί.

Στο βιβλίο του «Το χρηματοκιβώτιο των φοροφυγάδων» που κυκλοφορεί την ερχόμενη εβδομάδα, και το οποίο συνυπογράφει με το δημοσιογράφο της εφημερίδας Il Sole 24 Ore, Άντζελο Μινκούτσι, οι συγγραφείς αναφέρονται στη μητέρα του πρώην πρωθυπουργού της Ελλάδας, Γιώργου Παπανδρέου, τη Μαργαρίτα Παπανδρέου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδας Corrierre della Sera, η οποία προδημοσιεύει μερικά αποσπάσματα του βιβλίου του Φαλσιανί, στο βιβλίο αναφέρεται ότι η Μαργαρίτα Παπανδρέου διατηρούσε λογαριασμό με «500 εκατ. ευρώ» στην HSBC, ενώ παράλληλα εκτιμά ότι ο Γιώργος Παπανδρέου έφερε την τρόικα στην Ελλάδα εκβιαζόμενος, ώστε να μην αποκαλυφθεί ότι η μητέρα του είχε βγάλει λεφτά στο εξωτερικό.

Μάλιστα, ο Φαλσιανί υποστηρίζει ότι η λίστα των χρυσών καταθετών της τράπεζας χρησιμοποιήθηκε προκειμένου να επιβληθούν πολιτικές λιτότητας, και ότι αυτό, κατά την άποψή του, συνέβη και στην περίπτωση της Ελλάδας, καθώς ο Παπανδρέου, δέχθηκε «πιέσεις και εκβιασμούς».

«Το 2011, την ηγεσία των διαπραγματεύσεων με την τρόικα για τη σωτηρία της Ελλάδας είχε αναλάβει ο Σαρκοζί που είχε αυτή τη λίστα και γνωρίζοντας τα ονόματα, μπορούσε να ασκήσει πίεση στον Παπανδρέου», γράφει ο Φαλσιανί.

«Όπως είχε συμβεί στις ΗΠΑ, η λίστα της HSBC χρησιμοποιήθηκε σαν όπλο εκβιασμού και διαπραγματεύσεων. Στην Ελλάδα, η λίστα εξαφανίστηκε… Στην Ελλάδα, όπως και αλλού, δεν ξεκίνησε καμία επίσημη έρευνα», σημειώνει ο Φαλσιανί.

Διαβάστε επίσης: Παπανδρέου: Με μήνυση & αγωγή απαντά στις καταγγελίες Φαλσιανί


Σχόλια