Και οι δυο ύποπτοι του τρομοκρατικού χτυπήματος στην Γαλλία, πέρασαν από την Λέρο

Και οι δυο ύποπτοι του τρομοκρατικού χτυπήματος στην Γαλλία, πέρασαν από την Λέρο

Οι αστυνομικές αρχές στη Γαλλία έχουν στήσει από χθες εκτενή έρευνα για τον εντοπισμό των δραστών της τρομοκρατικής επίθεσης της 13ης Νοεμβρίου , με την Ελλάδα να παίζει μείζον ρόλο στην όλη υπόθεση, καθώς δυο από τους υπόπτους που καταζητούνται από την αστυνομία έχουν περάσει και από την χώρας μας.

Σύμφωνα με πληροφορίες η απάντηση των ελληνικών αρχών στο ερώτημα των Γάλλων για το αν δηλαδή τα ονόματα που αναφέρθηκαν , έχουν περάσει ποτέ από την Ελλάδα ήταν θετική, ,ωστόσο δεν έχει γίνει γνωστό κανένα άλλο στοιχείο για τα πρόσωπα αυτά, ούτε και η σχέση που είχαν με τους δράστες των πολλαπλών επιθέσεων χθες το βράδυ στο Παρίσι. Την ίδια ώρα πληροφορίες κάνουν λόγο για δυο Τζιχαντιστές που πέρασαν από την Λέρο τον περασμένο Αύγουστο και Οκτώβριο.

Αυτό προκύπτει από την έρευνα που έκαναν οι ελληνικές αρχές στη λίστα των 10 υπόπτων που έστειλαν οι γαλλικές αρχές για να ταυτοποιθούν οι τρομοκράτες που σκόρπισαν το θάνατο.

Ο δεύτερος ύποπτος, πέρασε στις 7 Αυγούστου στη χώρα μας και αυτός από την Λέρο, ενώ ο δεύτερος πέρασε σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα είχε περάσει από τη Λέρο στις 3 Οκτωβρίου «όπου και ταυτοποιήθηκε με βάση τους κανόνες της ΕΕ, όπως αυτοί αποφασίστηκαν στη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό ζήτημα».

Ο κ. Τόσκας στην ανακοίνωσή του σημειώνει ότι «δεν γνωρίζουμε εάν το διαβατήριο ελέγχθηκε από άλλες χώρες από τις οποίες είναι πιθανό να πέρασε ο κάτοχος».

Σύμφωνα με πληροφορίες οι γαλλικές αρχές είχαν απευθύνει νωρίτερα ερώτημα στις ελληνικές αρχές για δύο άτομα που εμπλέκονται – άγνωστο πώς – στις τρομοκρατικές επιθέσεις στη γαλλική πρωτεύουσα.

Η ανακοίνωση του υπουργείου έχει ως εξής:

“Σχετικά με την υπόθεση του Συριακού διαβατηρίου που βρέθηκε στον τόπο του τρομοκρατικού χτυπήματος.

Ανακοινώνουμε ότι ο κάτοχος του διαβατηρίου, είχε περάσει από την Λέρο στις 3/10/2015 όπου και ταυτοποιήθηκε με βάση τους κανόνες της ΕΕ, όπως αυτοί αποφασίστηκαν στη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό ζήτημα.

Δεν γνωρίζουμε εάν το διαβατήριο ελέγχθηκε από άλλες χώρες από τις οποίες είναι πιθανό να πέρασε ο κάτοχος.

Θα συνεχίσουμε την επίπονη και επίμονη προσπάθεια κάτω από αντίξοες συνθήκες να εξασφαλίζουμε την ασφάλεια της χώρας μας και της Ευρώπης, επιμένοντας στην πλήρη ταυτοποίηση των διερχόμενων μέσω του προσφυγικού ρεύματος”.

Νωρίτερα, και το ΑΠΕ-ΜΠΕ μετέδιδε ότι όπως έγινε γνωστό από πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, οι ελληνικές αρχές είναι σε συνεχή επικοινωνία με τις γαλλικές μυστικές υπηρεσίες και τις υπηρεσίες άλλων ξένων χωρών, σε επίπεδο ανταλλαγής πληροφοριών και ήδη έχουν αναλάβει δράση σε ότι αφορά άτομα που ενδεχομένως να έχουν σχέσεις με τζιχαντιστές. Απο τις γαλλικές υπηρεσίες, σημείωνε το ειδησεογραφικό πρακτορείο, έχει ζητηθεί απο τις ελληνικές αρχές να ελέγξουν αν έχουν περάσει απο την χώρα μας δύο συγκεκριμένα άτομα, που τους απασχολούν στο πλαισιο των ερευνών για τις τρομοκρατικές επιθέσεις.

Eπιπλέον, η ΕΥΠ Κύπρου έχει βάλει στο στόχαστρο δύο υπόπτους, Ευρωπαίους υπηκόους που θεωρούνται ακραίοι ισλαμιστές .Σύμφωνα με πληροφορίες, σε σύσκεψη που έγινε το πρωί του Σαββάτου στο αρχηγείο της κυπριακής αστυνομίας, τέθηκε το θέμα για τους δύο υπόπτους που βρίσκονται στην Κύπρο. Οπως επισημάνθηκε, επισκέπτονται σε καθημερινή βάση μουσουλμανικά τεμένη στις ελεύθερες περιοχές ενώ μετέβησαν και στα κατεχόμενα όπου είχαν συναντήσει με διάφορα άτομα.

Παράλληλα η κυπριακή αστυνομία παρακολουθεί και άλλους ύποπτους, κυρίως Σύρους που διαμένουν μόνιμα στη Κύπρο. Σε αρκετές περιπτώσεις έχουν γίνει έρευνες σε σπίτια. Υπό παρακολούθηση βρίσκονται και τα μουσουλμανικά τεμένη στις ελεύθερες περιοχές ώστε να εντοπιστούν άτομα που ενδεχομένως επιχειρούν να στρατολογήσουν νεαρούς μουσουλμάνους για λογαριασμό του Ισλαμικού κράτους.

 

 Σχόλια