Αποκεφαλισμένος από μαχητές του ISIS ο αρχαιολόγος φύλακας-άγγελος της Παλμύρας

Αποκεφαλισμένος από μαχητές του ISIS ο αρχαιολόγος φύλακας-άγγελος της Παλμύρας

Θύμα της απόλυτης βαρβαρότητας των ισλαμοφασιστών του ISIS έπεσε ο Khaled al-Asaad, ένας από τους διασημότερους αρχαιολόγους του κόσμου που είχε θέσει ως σκοπό της ζωής του την προστασία των αρχαίων θησαυρών της Παλμύρας στη Συρία.

An undated handout picture released by the Syrian Directorate-General of Antiquities and Museums (DGAM) on August 19, 2015 shows the late 82-year old retired chief archaeologist of the ancient city of Palmyra, Khaled al-Assaad, at an unknown location. The Islamic State (IS) group beheaded Al-Assaad, who refused to leave the ancient city when the jihadists captured it, on August 19, 2015, Syria's antiquities chief Maamoun Abdulkarim said. AFP PHOTO / HO / DIRECTORATE-GENERAL OF ANTIQUITIES AND MUSEUMS === RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / HO / DIRECTORATE-GENERAL OF ANTIQUITIES AND MUSEUMS " - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS ===HO/AFP/Getty Images

Ο 81 ετών al-Asaad αποκεφαλίστηκε και το σώμα του βρέθηκε κρεμασμένο σε αρχαίο κίονα της περιοχής,  ένα περίπου μήνα μετά από την απαγωγή του από ομάδα τζιχαντιστών και μετά από την άρνησή του να δώσει πληροφορίες για τα σημεία που εξακολουθούν να κρύβονται θησαυροί ανεκτίμητης αξίας.

Το φρικτό τέλος του διακεκριμένου επιστήμονα έκανε γνωστό στην οικογένειά του ο Διευθυντής των Συριακών Αρχαιοτήτων, Maamoun Abdul Karim, χαρακτηρίζοντάς τον ως πρωτοπόρο αλλά και ως τη μεγαλύτερη μορφή του 20ού αιώνα επάνω στη συριακή αρχαιολογία.

Tην τραγική είδηση επιβεβαίωσαν το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Συρίας, Sana αλλά και το Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα με έδρα τη Βρετανία, αναφέροντας πως ο Asaad αποκεφαλίστηκε την Τρίτη σε μια πλατεία έξω από το Μουσείο της σύγχρονης πόλης της Παλμύρας, γνωστή ως Tadmur, η οποία βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο αρχαίο τμήμα της. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι ίδιοι άνθρωποι στη συνέχεια κρέμασαν το σώμα του σε έναν από τους ελληνορωμαϊκούς κίονες.

Ο Khaled al-Asaad πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του φροντίζοντας τους μοναδικούς θησαυρούς της Αρχαίας Παλμύρας, που αποτελούν μέρος της παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco. Ήταν υπεύθυνος του χώρου για περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες μέχρι και το 2003 όταν συνταξιοδοτήθηκε.
ML-Islamic-State_Horo-1-e1439972168997
Ωστόσο ούτε και τότε έπαψε να προσφέρει τις μοναδικές του ανεκτίμητες υπηρεσίες, εργαζόμενος ως εμπειρογνώμονας, ενώ, από τον ιερό σκοπό του δεν αποσύρθηκε ούτε τον Μάιο του 2015 οπότε και εισέβαλαν οι τζιχαντιστές στην αρχαία πόλη προκαλώντας ανυπολόγιστες καταστροφές, για να υπηρετήσει μέχρι την τελευταία στιγμή έναν σκοπό που για τον ίδιο μπήκε μπροστά και από την ίδια του τη ζωή.Σχόλια