Αποκλεισμός της Εθνικής Ρωσίας από το Ρίο

Αποκλεισμός της Εθνικής Ρωσίας από το Ρίο

Η Εθνική ομάδα στίβου της Ρωσίας αποκλείστηκε από το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα και τους Ολυμπιακούς του Ρίο, λόγω απανωτών δειγμάτων ντόπινγκ.

Η IAAF δεν έκανε άρση της τιμωρίας που είχε επιβάλλει στον Ρωσικό στίβο, στις 14 Νοεμβρίου, διότι τα δείγματα για ντόπινγκ στην Εθνική Ρωσίας ήταν επανωτά.

Η ποινή αφορούσε 4.027 Ρώσους αθλητές στίβου, οι οποίοι δεν είχαν δικαίωμα συμμετοχής σε διεθνείς οργανώσεις.

Δεν αντιλήφθηκαν το μέγεθος της κατάστασης οι Ρώσοι, παρότι είχαν μπροστά τους ένα χρονικό διάστημα για να λάβουν τα μέτρα τους. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Βιτάλι Μούτκο, Υπουργού Αθλητισμού της Ρωσίας, μέλους της εκτελεστικής επιτροπής της FIFA και επικεφαλής της οργανωτικής Επιτροπής του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου του 2018, ο οποίος επέμενε: «Το πρόβλημα ντόπινγκ στη Ρωσία δεν είναι χειρότερο απ’ ότι σε άλλες χώρες. Ό,τι και να κάνουμε είναι πάντα κακό».

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν προσπάθησε να παρέμβει, με στόχο να γίνει η άρση της ασυλίας, αλλά μάταια.

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή, η οποία συγκαλεί εκτάκτως ολομέλεια για τις 21 Ιουνίου, θα εξετάσει το γεγονός να αγωνισθούν μόνο οι »καθαροί αθλητές», των οποίων το όνομα δεν έχει ενεπλακεί ποτέ σχετικά με το ντόπινγκ.

Η αφορμή για να ξεκινήσει το θέμα να παίρνει μεγάλες διαστάσεις, έγινε από το γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD/WRD, που είχε ως τίτλο: » Ο μυστικός φάκελος ντόπινγκ: Πως η Ρωσία παράγει νικητές; », το οποίο άρχισε να εξελίσσεται  τον Δεκέμβριο του 2014.

Στη συνέχεια, στις 8 Ιουνίου δημοσιεύθηκε και δεύτερο μέρος με τίτλο: » Μυστικά του ντόπινγκ αναμέτρηση με τη Ρωσία», το οποίο περιείχε αποδεικτικά στοιχεία ότι ο αρχιπροπονητής δρόμων και βάδην, Βίκτορι Τσέγκιν, συνέχιζε να συμμετέχει ενεργά προπονώντας αθλητές.

 

Διαβάστε επίσης:

Τένις: Διετής αποκλεισμός για τη Σαράποβα για την υπόθεση ντόπινγκΣχόλια