ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Οι αναρχικοί, η απεργία πείνας και το άθλιο φαγητό (photos & video)

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Οι αναρχικοί, η απεργία πείνας και το άθλιο φαγητό (photos & video)

Της Φαίδρας Πρώτου

Σε συγκέντρωση αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες έξω από το στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Σχιστό Κερατσινίου, προχώρησε ομάδα αναρχικών το μεσημέρι του Σαββάτου (17/09/2016), σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ereportaz.


Οι διαμαρτυρόμενοι πλησίασαν την κλειστή πύλη του στρατοπέδου κρατώντας πανό και σημαίες, φωνάζοντας συνθήματα υπέρ των προσφύγων και το άνοιγμα των συνόρων.

Με το σύνθημα «ελευθερία» στα Περσικά, να ηχεί απο την ντουντούκα, οι πρόσφυγες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και συμμετείχαν συλλογικά.

Η πορεία συνεχίστηκε μέχρι την κεντρική οδό του Σχιστού, καταλήγωντας ξανα στην κεντρική πύλη του στρατοπέδου.

«Πόλεμος στον πόλεμο των αφεντικών»  άκουγε κανείς να φωνάζουν μικρά προσφυγόπουλα κρατώντας σημαίες-σύμβολα της αναρχίας.

 

Όταν τα νέα κυκλοφορούν ταχύτατα

Νωρίτερα ενα περιστατικό βίας σημειώθηκε έξω απο το στρατόπεδο, όταν ομάδα εθνικιστών εμφανίστηκε πάνω σε μηχανές και επιτέθηκε λιθοβολώντας την ομάδα αναρχικών που μόλις είχε ξεκινήσει την διαμαρτυρία.

Οι τελευταίοι, δε δίστασαν να αναφέρουν το περιστατικό κατά την διάρκεια της διαμαρτυρίας τους σε μια προσπάθεια «προσέγγισης» των προσφύγων.

 

Η απεργία πείνας

Λίγες ημέρες νωρίτερα, και μετά απο πολύ καιρό υπομονής, οι διαμένοντες του χώρου φιλοξενίας στο στρατόπεδο του Σχιστού, αποφάσισαν απεργία πείνας ως ένδειξη  διαμαρτυρίας.

Αυτή την φορά όχι για το άνοιγμα των συνόρων, το οποίο δεν παύει ποτέ να αποτελεί μοναδική ευχή όλων, αλλά η αλλαγή του φαγητού που τους παρέχεται σε ημερήσια βάση.

Το πρόβλημα έγκειται όχι τόσο στην ποσότητα, που στην πραγματικότητα είναι υπερβολικά μικρή, όσο στην ποιότητα του φαγητού που τους δίνεται.  Σύμφωνα με μαρτυρίες πολλών προσφύγων, το φαγητό αρκετές φορές μυρίζει μούχλα. Επιπλεόν, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις εκείνων που κατέληξαν στο νοσοκομείο εξ αιτίας αυτού.

«Μας δίνουν φαγητό που τρώνε οι κότες», αναφέρει χαρακτηριστικά ένας ηλικιωμένος άντρας στο ereportaz .

Ο αγώνας των προσφύγων υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, θα συνεχιστεί έως ότου αυτά γίνουν πράξη και αναμένεται να είναι δύσκολος, εν όψει ενός βαρύ χειμώνα που καραδοκεί.

 

Διαβάστε επίσης:

Στους δρόμους εκατοντάδες πρόσφυγες – Εγκατέλειψαν το κέντρο φιλοξενίας στον Κατσικά Ιωαννίνων (βίντεο)

 

Σχόλια