12:26 Σάββατο 20 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Αποκλειστικό: Τρία νέα hot spot σε Γιαννιτσά και Κιλκίς

Αποκλειστικό: Τρία νέα hot spot σε  Γιαννιτσά και Κιλκίς

Απόφαση για την κατασκευή τριών νέων κέντρων μετεγκατάστασης προσφύγων και μεταναστών έχει λάβει η κυβέρνηση. Όπως αποκαλύπτει το ereportaz.gr οι αρμόδιοι φορείς αποφάσισαν την κατασκευή hot spot στη Νέα Καβάλα, τα Γιαννιτσά και το Κιλκίς.

Ειδικότερα η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας φέρεται να έχει λάβει την απόφαση για την δημιουργία κέντρου φιλοξενίας στα Γιαννιτσα  και δύο κέντρων στο Κιλκίς (Το ένα στο αεροδρόμιο νέας Καβάλας, το άλλο στο δήμο Χέρσου) που θα έχει δυνατότητα φιλοξενίας 3.000 προσώπων.

Ο δήμος Χέρσου ήταν δήμος του νομού Κιλκίς που συστάθηκε με το πρόγραμμα Καποδίστριας από τη συνένωση παλαιότερων κοινοτήτων της περιοχής, που αποτέλεσαν στη συνέχεια τα δημοτικά διαμερίσματα του δήμου. Λειτούργησε την περίοδο 1999 -2010 οπότε και καταργήθηκε με την εφαρμογή του προγράμματος Καλλικράτης και εντάχθηκε στο νέο δήμο Κιλκίς.

Αυτή τη στιγμή υπολογίζεται πως σε αυτοσχέδιους καταυλισμούς όπως στην πλατεία Βικτωρίας ή σε προσωρινά κέντρα φιλοξενίας σε όλη τη χώρα βρίσκονται πάνω από 25.000 άνθρωποι που παραμένουν εγκλωβισμένοι και αναζητούν απεγνωσμένα τρόπο να φύγουν.

Δρίτσας: Είμαστε υποχρεωμένοι να προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο

«Το λιμάνι του Πειραιά δεν είναι δομή. Είναι τράνζιτ», δήλωσε ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας.

Ο κ.Δρίτσας, μιλώντας στο mega, ανέφερε για το λιμάνι του Πειραιά: «οργανώνουμε τη σίτιση, οργανώνουμε την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη».

«Είμαστε υποχρεωμένοι, οι σχεδιασμοί μας, να είναι για το χειρότερο σενάριο», τόνισε ο υπουργός Ναυτιλίας. «Δεν επαναπαυόμαστε», πρόσθεσε.

«Οι άνθρωποι αυτοί δεν θέλουν να έρθουν στην Ελλάδα», σχολίασε ο υπουργός για τους μετανάστες, «θέλουν, δια της Ελλάδας, να πάνε στην Ευρώπη».

«Όλοι οι ατίθασοι του ΣΥΡΙΖΑ είχαμε έναν στόχο να δώσουμε τη μάχη της διαπραγμάτευσης και να πετύχουμε, έστω ένα σημαντικό μέρος του προγράμματος της Θεσσαλονίκης να το θέσουμε σε εφαρμογή, όχι ως πρόγραμμα παροχών, αλλά ως πρόγραμμα που στον πυρήνα του είχε μελετημένες ενίσχυσης της εσωτερικής ενεργούς ζήτησης ως τρόπο για το ξεπέρασμα της κρίσης. Χάσαμε, ηττηθήκαμε, συμβιβαστήκαμε, είναι προφανές”, δήλωσε ο κ. Δρίτσας, σημειώνοντας ωστόσο πως «πετύχαμε καλύτερα από αυτά που θα μπορούσαν να πετύχουν οι προηγούμενες κυβερνήσεις» και απ’ όσα προέβλεπε η πρόταση Γιουνκέρ, «αλλά αυτά δεν ήταν η πολιτική μας». 

Το ereportaz χθες (29/2) έκανε… αυτοψία στο Πάρκο Τρίτση

Στο Πάρκο Τρίτση ξεκίνησαν εργασίες από νωρίς το πρωί της Δευτέρας για την δημιουργία hot spot που θα φιλοξενήσει τους πρόσφυγες. Η έκταση που θα χρησιμοποιηθεί υπολογίζεται στα 15 στρέμματα και πρόκειται να φιλοξενηθούν περίπου 1000 πρόσφυγες.

Την υλοποίηση του έργου έχει αναλάβει ο στρατός και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός 10 ημερών. Ωστόσο τα παράπονα και οι ενστάσεις δεν έλειψαν από τους κατοίκους της περιοχής στον δήμαρχο, Νίκο Ζενέτο, αφού δίπλα από τα hot spot που θα δημιουργηθούν βρίσκονται σπίτια, σχολεία και αθλητικοί χώροι.

TRITSI2TRITSI3TRITSI4

Τσίπρας για προσφυγικό: Δεν ήμασταν έτοιμοι

Σε συνέντευξη που παραχώρησε το βράδυ της Δευτέρας, ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε ότι ετέθη θέμα βέτο από την Ελλάδα στη Σύνοδο Κορυφής λόγω της προσφυγικής κρίσης.

Σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις του προσφυγικού σε τουρισμό και οικονομία, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για σχετική μείωση στις προκρατήσεις, κυρίως στην Κω και τη Σάμο, η οποία όπως είπε, θα αντιμετωπιστεί με ειδική υποστηρικτική καμπάνια για τα νησιά.
Υποστήριξε όμως ότι δεν υπάρχει μείωση στις προκρατήσεις, στη Λέρο, τη Χίο και τη Λέσβο. «Δεν βοηθάει η κινδυνολογία», είπε χαρακτηριστικά, ενώ εξήγησε ότι δεν είναι καταστροφή για τον τουρισμό «ότι έχουμε πρόβλημα σε δύο νησιά».

Ο πρωθυπουργός προσπάθησε να δικαιολογήσει την πολιτική του και αρνήθηκε την κριτική που του ασκείται.

«Ζούμε τη μεγαλύτερη μετακίνηση πληθυσμών μετά τον β’ παγκόσμιο πόλεμο. Έχουμε ένα ζήτημα που υπερβαίνει μια χώρα και μια κυβέρνηση και την εγγενή αδυναμία της Ε.Ε να μοιράσει το βάρος… Λόγω της γεωγραφικής της θέσης ήταν αναπόφευκτο η Ελλάδα να έχει τόσες αυξημένες ροές. Είχα πει ότι δεν είναι δυνατόν να φυλάξεις θαλάσσια σύνορα γιατί δεν μπορείς να βάλεις μπάρες στη θάλασσα», ανέφερε στη χθεσινή του συνέντευξη αναφερόμενος στα αίτια της κρίσης και πρόσθεσε: «Είχαμε τη διορατικότητα να ιδρύσουμε υπουργείο μεταναστευτικής πολιτικής ένα χρόνο πριν. Και ζητούσα από τον Μάρτιο του ’15 συνεννόηση με την Τουρκία για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα».

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας