Αποπληρώνονται τα ληξιπρόθεσμα, μένει και 1,9 δισ. ευρώ απόθεμα

Αποπληρώνονται τα ληξιπρόθεσμα, μένει και 1,9 δισ. ευρώ απόθεμα

  • Το EuroWorking Group άναψε το πράσινο φως. Η εκταμίευση, μετα την ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης, θα είναι της τάξης των 6,7 δισ. ευρώ
  • Αυτό μεταφράζεται σε 1,9 δισ. ευρώ, πάνω από τις δανειακές ανάγκες και τα ληξιπρόθεσμα, ένα ποσό που προκειται να ενισχυσει το ταμειακό απόθεμα
  • Αυτή ήταν και η τελευταία συνεδρίαση του EuroWorking Group με επικεφαλής τον Αυστριακό Τόμας Βίζερ

Στα 6,7 δισ. ευρώ ανέρχεται η δόση που θα εκταμιευθεί για την Ελλάδα από τον ESM μετά τη θετική έκβαση, μέσω τηλεδιάσκεψης, της συνεδρίασης του EuroWorking Group.

Το συνολικό ποσό κατανέμεται σε 3,3 δισ. ευρώ για την κάλυψη των δανειακών αναγκών της χώρας για το διάστημα Φεβρουαρίου-Ιουνίου 2018, σε 1,5 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου σε ιδιώτες και σε 1,9 δισ. ευρώ για τη δημιουργία ταμειακού αποθέματος (cash buffer).

Μετά τη θετική κατάληξη της συνεδρίασης του EuroWorking Group, άνοιξε και ο δρόμος για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, με την πολιτική έγκριση να δίνεται στο Eurogroup της Δευτέρας, 22 Ιανουαρίου.

Οι σύμβουλοι των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης κατέληξαν ότι έχουν ολοκληρωθεί 89 από τα 113 προαπαιτούμενα, ενώ τονίστηκε ότι πρέπει να υλοποιηθούν και τα υπόλοιπα, για την εκταμίευση των δόσεων.

Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε, ωστόσο, ο τρόπος με τον οποίο επέλεξαν να αποχαιρετίσουν τα μέλη αποστολών και ορισμένοι δημοσιογράφοι τον Αυστριακό επικεφαλής του Group, Τόμας Βίζερ, η εξαετής θητεία του οποίου ολοκληρώθηκε. Με τον… Ζορμπά να παίζεται στα ηχεία και αλκοολούχα ποτά από κάθε χώρα που πέρασε από το σκληρό μνημόνιο να βρίσκονται στο τραπέζι (ούζο από την Ελλάδα, ουίσκι από την Ιρλανδία, κρασιά από την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Κύπρο), ο Τόμας Βίζερ βρέθηκε προ εκπλήξεως. Ο Αυστριακός  μπορεί να είχε την ταμπέλα του ανθρώπου που διόρθωνε με τις τεχνικές του γνώσεις και τη διπλωματία του τις οικονομικές αστοχίες των συμβιβασμών στις διαπραγματεύσεις, αλλά δεν είναι δυνατόν οι άνθρωποι των χωρών που βίωσαν και βιώνουν την κρίση στο πετσί τους, να κερνάνε έναν υψηλόβαθμο υπάλληλο με τοπικά προϊόντα, σαν να έχουν… χαρές.


Σχόλια