Στα σκουπίδια των δανειστών και η νέα πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης – Πιθανόν έκτακτο Brussels Group το απόγευμα

Στα σκουπίδια των δανειστών και η νέα πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης – Πιθανόν έκτακτο Brussels Group το απόγευμα

Aπέρριψαν οι δανειστές τη νέα ελληνική πρόταση, θεωρώντας πως δεν ανταποκρίνεται στα ελάχιστα απαιτούμενα, σύμφωνα με ανώτερους Ευρωπαίους αξιωματούχους που ήθελαν να μείνουν ανώνυμοι, όπως επικαλείται το Bloomberg.

Πρόκειται για μια αναξιόπιστη πρόταση που δεν αποτελεί παρά ένα νεφελώδες αναμάσημα της προηγούμενης, είπαν χαρακτηριστικά, αναφερόμενοι στο τρισέλιδο κείμενο που απέστειλε η ελληνική κυβέρνηση, ως περίληψη μιας πιο αναλυτικής η οποία, σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου, «θα σταλεί σύντομα».

Πιεζόμενη από το τελεσίγραφο των Βρυξελλών η Αθήνα και πριν την κρίσιμη συνάντηση Μέρκελ, Ολάντ και Τσίπρα η ελληνική κυβέρνηση έστειλε νέα πρόταση με τις εναλλακτικές θέσεις της το οποίο και εξετάστηκε αμέσως.

Το συγκεκριμένο «νέο σχέδιο» επικεντρώνεται σε μεταρρυθμίσεις και δημοσιονομικά μέτρα ενώ παράλληλα η Αθήνα ζητά τη μεσολάβηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) ώστε να μπορέσει να πληρώσει τα δυο ομόλογα της ΕΚΤ, συνολικού ύψους 6,7 δισεκατομμυρίων ευρώ, που λήγουν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

Επίσης, η Ελλάδα φέρεται να ζητά αύξηση του ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων από την ΕΚΤ, ώστε να λυθεί το οξύ πρόβλημα ρευστότητας στα δημόσια ταμεία.

Όσον αφορά στο πρωτογενές πλεόνασμα, παρατηρείται αναθεώρηση των στόχων από την ελληνική πλευρά. Ειδικότερα, στις τρεις σελίδες του κειμένου που εστάλη στους δανειστές η Αθήνα θέτει ως στόχο πρωτογενές πλεόνασμα 0,6% του ΑΕΠ για το 2015 και 1,5% για το 2016. Ως προς τον ΦΠΑ προτείνονται ρυθμίσεις για την αύξηση της απόδοσής του (π.χ. ο συντελεστής να ανέβει από 11 σε 12%). Η κυβέρνηση δεν κάνει αποδεκτή την πρόταση των θεσμών για φόρο 23% στην ηλεκτρική ενέργεια.

Στο φλέγον ζήτημα του ασφαλιστικού η κυβέρνηση δέχεται μόνο την κατάργηση των πρόωρων συντάξεων και απορρίπτει την κατάργηση του ΕΚΑΣ.

Υπενθυμίζεται πως την Κυριακή ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ επέκρινε έντονα τον Αλέξη Τσίπρα για το γεγονός ότι η Αθήνα δεν είχε ακόμα υποβάλει τις αντιπροτάσεις της στο σχέδιο των πιστωτών, που του παρουσιάστηκε την προηγούμενη βδομάδα, στις Βρυξέλλες.

Τηλεγράφημα του AFP ανέφερε ότι δύο απεσταλμένοι του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ένας από τους οποίους είναι ο επικεφαλής της πολιτικής διαπραγμάτευσης Ευκλείδης Τσακαλώτος, βρίσκονται από χθες στις Βρυξέλλες για να αποτιμήσουν «τα περιθώρια» διαπραγμάτευσης εν όψει ενδεχόμενης συμφωνίας με τους πιστωτές.

Μάλιστα, πληροφορίες τόνιζαν πως έπειτα και από τις νέες εξελίξεις, αναμένεται να συγκληθεί σήμερα το απόγευμα το Brussels Group, ενώ πηγές που πρόσκεινται στις διαπραγματεύσεις σημείωναν ότι η ελληνική πλευρά επιθυμεί να έχει μια νέα συνάντηση με τον αρμόδιο επίτροπο οικονομικών υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, μετά το χθεσινό ραντεβού των κ.κ. Παπά και Τσακαλώτου.Σχόλια