Απόρριψη της Κομισιόν στις επικρίσεις της Apple

Απόρριψη της Κομισιόν στις επικρίσεις της Apple

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέρριψε σήμερα τις επικρίσεις της Apple ότι η εντολή προς την εταιρεία να καταβάλει φόρους που οφείλει στην Ιρλανδία είναι πολιτική, επισημαίνοντας ότι ο υπολογισμός των οφειλόμενων φόρων βασίζεται σε γεγονότα και σε στοιχεία της ίδιας της Apple.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Irish Independent, ο διευθύνων σύμβουλος της Apple Τιμ Κουκ χαρακτήρισε σήμερα «απόλυτη πολιτική ανοησία» που οφείλεται εν μέρει σε αντιαμερικανικές προκαταλήψεις το γεγονός ότι η ΕΕ επέβαλε στην εταιρεία του να καταβάλει 13 δισεκ. ευρώ σε οφειλόμενους φόρους.

Η επίτροπος της ΕΕ αρμόδια για τον Ανταγωνισμό Μαργκρέτε Βεστάγκερ, ερωτηθείσα αν δέχεται αυτή τη δήλωση, είπε σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες:

«Όχι δεν την δέχομαι. Πρόκειται για μια απόφαση που βασίζεται στα γεγονότα της υπόθεσης», δήλωσε.

Η ίδια πρόσθεσε πως οι υπολογισμοί για τους φόρους που οφείλει η Apple στην Ιρλανδία βασίζονται σε στοιχεία που δόθηκαν από την ίδια την Apple και σε γεγονότα τα οποία παρουσιάσθηκαν στη διάρκεια ακροάσεων για φορολογικές υποθέσεις της Apple στις ΗΠΑ.

Η Βεστάγκερ δήλωσε πως θα συναντηθεί τον Σεπτέμβριο με τον αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιού στην Ουάσινγκτον για να συζητήσουν περαιτέρω τη φορολογική υπόθεση της Apple.

 

Διαβάστε επίσης:

Πρόστιμο-μαμούθ στην Apple για φοροαποφυγή, επέβαλε η ΕΕ – Σφοδρές αντιδράσεις από ΗΠΑ & ΙρλανδίαΣχόλια