Αποστάσεις Παρασκευόπουλου σχετικά με την παράταση της θητείας των δικαστών

Αποστάσεις Παρασκευόπουλου σχετικά με την παράταση της θητείας των δικαστών

Αποστάσεις από το ενδεχόμενο παράτασης του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης για τους ανώτατους δικαστικούς πέραν των 67 ετών που ορίζει ρητά το Σύνταγμα, πήρε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, μετά τον σάλο που προκλήθηκε.

«Η διάταξη του άρθρου 88 παράγραφος 5 του Συντάγματος είναι καθαρή. Και νομίζω ότι δεν είναι δυνατή η οποιαδήποτε μεταβολή του ορίου ηλικίας στα πλαίσια του ισχύοντος Συντάγματος», τόνισε ο Νίκος Παρασκευόπουλος.

Επιχειρώντας, ωστόσο, αφενός μεν να αμβλύνει τις εντυπώσεις αφετέρου δε να παράσχει κάλυψη τόσο στον πρωθυπουργό όσο και στην Πρόεδρο του Αρείου Πάγου, ισχυρίστηκε ότι η συζήτηση του θέματος αφορούσε κατά την άποψή του την επικείμενη Συνταγματική Αναθεώρηση κι όχι την παρούσα συγκυρία.

Νωρίτερα οξύτατη επίθεση εναντίον της κυβέρνησης και προσωπικά στην πρόεδρο του Αρείου Πάγου, εξαπόλυσε ο Ιάσων Φωτήλας, ο οποίος στο πλαίσιο της σχετικής επίκαιρης ερώτησής του κατηγόρησε ευθέως την κα Θάνου ότι ζήτησε «ρουσφέτι» από τον Αλέξη Τσίπρα, δεδομένου ότι με την παράταση του ορίου ηλικίας η ίδια που κανονικά συνταξιοδοτείται τον προσεχή Ιούνιο θα παρέμενε στη θέση της για ακόμη τρία χρόνια.

«Μας περνάει για Αμερικανάκια η κυρία Θάνου. Ομολόγησε ότι ζήτησε ρουσφέτι από τον πρωθυπουργό για την ίδια, παραβιάζοντας το Σύνταγμα κι ότι ο πρωθυπουργός δεν διαφώνησε. Οι ενώσεις δικαστών είπαν ότι προκαλεί τρόμο οτιδήποτε τέτοιο. Μετά εσείς κάνατε μία δήλωση που θα τη χαρακτήριζα τουλάχιστον χλιαρή και η οποία δεν αρμόζει στην απόπειρα εκτροπής της κας Θάνου», σχολίασε καυστικά ο κος Φωτήλας.

Αναφορικά δε με την ερώτηση του βουλευτή του κατά πόσο πρέπει να ελεγχθεί πειθαρχικά η πρόεδρος του Αρείου Πάγου για «επιχείρηση παραβίασης του Συντάγματος», ο Νίκος Παρασκευόπουλος, της παρείχε πλήρη προστασία, απαντώντας ότι: «Κάνετε πάλι δίκη προθέσεων. Εγώ σε καμία περίπτωση δεν θα έβλεπα πειθαρχική ευθύνη σε βάρος οποιουδήποτε δικαστικού λειτουργού που διατυπώνει μία άποψη περί της ερμηνείας του δικαίου».

 Σχόλια