Άρχισαν τα όργανα – Ερντογάν σε ΕΕ: Εμείς θα ακολουθήσουμε το δικό μας δρόμο, εσείς ακολουθήστε το δικό σας

Άρχισαν τα όργανα – Ερντογάν σε ΕΕ: Εμείς θα ακολουθήσουμε το δικό μας δρόμο, εσείς ακολουθήστε το δικό σας

Στον «αέρα» φαίνεται πως είναι η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας μετά και την εξώθηση του Αχμέτ Νταβούτογλου σε παραίτηση από την πρωθυπουργία, από τον πρόεδρο της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Συγκεκριμένα, ο Τούρκος πρόεδρος διεμήνυσε σήμερα ότι η Τουρκία δεν προτίθεται να αναθεωρήσει την αντιτρομοκρατική της νομοθεσία σε αντάλλαγμα για την κατάργηση των θεωρήσεων εισόδου (βίζα) για τους Τούρκους πολίτες.

«Εμείς θα ακολουθήσουμε το δικό μας δρόμο, εσείς ακολουθήστε το δικό σας», δήλωσε χαρακτηριστικά μιλώντας στην τουρκική τηλεόραση ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σημειώνεται ότι η ΕΕ έχει ζητήσει από την Τουρκία να αναθεωρήσει τη νομοθεσία της σε ό,τι αφορά στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, ως προϋπόθεση για να επιτραπεί στους Τούρκους πολίτες να επισκέπτονται την Ευρώπη χωρίς θεωρήσεις εισόδου.

Συγκεκριμένα, η ΕΕ έχει ζητήσει από την Άγκυρα να «συγκεκριμενοποιήσει» τον ορισμό της τρομοκρατίας για να ταιριάζει με τα αυστηρότερα πρότυπα της ΕΕ και να μην επιτρέπεται η κατάχρηση εξουσίας εκ μέρους των τουρκικών αρχών, σε βάρος δημοσιογράφων, κομμάτων ή πανεπιστημιακών. Πρόκειται για ένα από τα εναπομείναντα πέντε κριτήρια που έχει θέσει η ΕΕ στην Τουρκία για την άρση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες.

Το σχέδιο αυτό αποτελεί μέρος της ευρωτουρκικής συμφωνίας που αφορά στην επιστροφή προσφύγων και μεταναστών, κυρίως Σύρων, από την Ελλάδα προς την Τουρκία, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η προσφυγική κρίση.

Ωστόσο, ο κ. Ερντογάν φαίνεται πως απορρίπτει αυτό το σκέλος της συμφωνίας, επιμένοντας ότι η Τουρκία αντιμετωπίζει ακόμη σοβαρές τρομοκρατικές απειλές όπως οι Κούρδοι αντάρτες και οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους σε Συρία και Ιράκ.Σχόλια