Υπερψηφίστηκε ο νέος αναπτυξιακός νόμος

Υπερψηφίστηκε ο νέος αναπτυξιακός νόμος

Υπερψηφίστηκε επί της αρχής, κατά πλειοψηφία, ο νέος αναπτυξιακός νόμος, με 152 ψήφους υπέρ, έναντι 101 κατά και 12 «παρών». Υπέρ ψήφισαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ. Κατά ψήφισαν οι βουλευτές από τη Νέα Δημοκρατία, το ΚΚΕ, το Ποτάμι, την Ένωση Κεντρώων και τη Χρυσή Αυγή. «Παρών» δήλωσαν οι βουλευτές από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Στον νέο αναπτυξιακό νόμο συμπεριλαμβάνεται και η τροπολογία την οποία είχε καταθέσει ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, για τη σύνθεση των επιτροπών εξέτασης των προσφυγών ασύλου.

Νωρίτερα, εσωκομματικό «ρήγμα» σημειώθηκε στο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή το μεταναστευτικό και τη τροπολογία του Γιάννη Μουζάλα για την υπηρεσία ασύλου λίγες ώρες πριν την ψήφισή της στην Ολομέλεια της Βουλής.

Οι βουλευτές Χρήστος Καραγιαννίδης Αννέτα Καββαδία, Γιώργος Ψυχογιός, Γιώργος Πάλλης και Χριστόφορος Παπαδόπουλος έχουν διαβιβάσει στους υπόλοιπους «συντρόφους» τους του ΣΥΡΙΖΑ επιστολή με την οποία τους καλούν να καταψηφίσουν την ρύθμιση ή τουλάχιστον αν εγκριθεί «να γίνει από την αντιπολίτευση και όχι από το σύνολο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ».

Η κατάθεση της τροπολογίας το βράδυ της Τρίτης προκάλεσε την οργή της αντιπολίτευσης καθώς η κυβέρνηση για μια ακόμη φορά ακολούθησε την τακτική των νυχτερινών τροπολογιών σε άσχετα νομοσχέδια. Και αν και το επόμενο πρωί αποσύρθηκε, η τροπολογία επανακατετέθηκε με κάποιες αλλαγές, είχαν βγει εκτός οι διατάξεις για τις προσλήψεις και είχαν μπει κάποιες άλλες, για τις απελάσεις.

Τι περιλαμβάνει η νέα τροπολογία

Η εν λόγω τροπολογία αλλάζει τη σύνθεση των δευτεροβάθμιων επιτροπών οι οποίες εξετάζουν τα αιτήματα ασύλου. Συγκεκριμένα, συστήνονται «Ανεξάρτητες Επιτροπές Προσφυγών» εντός της Αρχής Προσφυγών (προβλέπεται η άμεση λειτουργία τους μεταβατικά, πριν ακόμα λειτουργήσει η υπό συγκρότηση Αρχή Προσφυγών) με αντικείμενο τη δευτεροβάθμια εξέταση των αιτημάτων ασύλου, αποτελούμενες από ένα μέλος που ορίζει η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και δύο δικαστικούς.

Από την άλλη μεριά, προτεραιότητα στην παραγωγή κυβερνητικού έργου, με έμφαση στις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που υποστήριζε η αριστερά και στη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, ζητά να δοθεί από την κυβέρνηση η κίνηση των «53+» του ΣΥΡΙΖΑ, διαμηνύοντας στο Μέγαρο Μαξίμου ότι πρωτοβουλίες, όπως η συνταγματική αναθεώρηση απομακρύνουν αυτό τον κεντρικό στόχο.

Σε δραματική παρέμβασή της η κίνηση των «53+» εκφράζει σε κάθε περίπτωση την πλήρη αντίθεσή της με την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό και ζητά να συζητηθεί η πρόταση του κόμματος πρώτα στα συλλογικά του όργανα, πριν ανακοινωθεί από την κυβέρνηση. Η κίνηση, που έχει ρόλο ουσιαστικά αριστερής εσωκομματικής αντιπολίτευσης, ξεκαθαρίζει ως προς τον εκλογικό νόμο, για την άμεση αλλαγή του οποίου συμφωνεί, ότι η κυβέρνηση οφείλει να προωθήσει την απλή αναλογική, που είναι η πάγια θέση της αριστεράς

H επιστολή των 5 βουλευτών:

Θέμα: Τροπολογία Μουζάλα
Σ/φοι, σ/φισσες,

Στο νομοσχέδιο για τον αναπτυξιακό νόμο ο σ. Μουζάλας έφερε μία τροπολογία χωρίς καμία προήγουμενη συνεννόηση με την κοινοβουλευτική ομάδα και την αντίστοιχη ΕΠΕΚΕ μεταναστευτικού, τροπολογία που αφορά την σύνθεση των επιτροπών ασύλου. Η  τροπολογία είναι στα όρια της συνταγματικότητας, αλλά και της κοινής μας θέσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η τροπολογία αυτή δεν έχει την υποστήριξη μας γιατί αντιβαίνει σε ταυτοτικές μας θέσεις και δεν υπαγορεύεται καν απο το πρόσφατο Νομοσχέδιο του Υπουργείου που ψηφίσαμε.

Ζητούμε από τον σ. Μουζάλα να αποσύρει την συγκεκριμένη τροπολογία ώστε να υπάρξει περιθώριο χρόνου για συζήτηση, ενημέρωση και διατύπωση θέσεων τόσο  από πλευράς ΚΟ, όσο και από το Κόμμα για να μπορέσουμε συντεταγμένα να αποφασίσουμε το τι πρέπει να γίνει και ποιά είναι η πολιτική του κόμματος μας στο μεταναστευτικό.

Σε αντίθετη περίπτωση, δηλαδή στο βαθμό που ο συντρ. Μουζάλας επιμένει στην κατάθεση της τροπολογίας, σε βάρος της πολιτικής και της εσωκομματικής δημοκρατίας είμαστε υποχρεωμενοι-ες να γνωστοποιήσουμε την διαφωνία μας. Στο βαθμό μάλιστα που θα γίνει ονομαστική ψηφοφορία για την συγκεκριμένη τροπολογία, θα εκφράσουμε τη διαφωνία μας εμπράκτως και σε κάθε περίπτωση δημόσια. Αν μάλιστα εγκριθεί θα γίνει από την αντιπολίτευση και όχι από το σύνολο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

Υ.Γ. Παρακαλούμε όσοι-ες βουλευτές, βουλεύτριες συμμερίζονται την διαφωνία μας να το δηλώσουν στη λίστα.

Καραγιαννίδης Χρήστος
Καββαδία Αννέτα
Ψυχογιός Γιώργος
Πάλλης Γιώργος
Παπαδόπουλος Χριστόφορος

 

Ολόκληρη η παρέμβαση των «53+» έχει ως εξής:

Σχετικά με τα ζητήματα που έχουν τεθεί τελευταία και συγκεκριμένα για το ενδεχόμενο αναθεώρησης του Συντάγματος και του εκλογικού Νόμου επισημαίνουμε τα εξής σημεία.

1.Αυτή την περίοδο το κεντρικό καθήκον κόμματος και κυβέρνησης είναι, με αφετηρία την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, που δημιουργεί μια ευνοϊκή προϋπόθεση, η παραγωγή έργου. Η κυβέρνηση οφείλει  να προχωρήσει τόσο στις μεγάλες μεταρρυθμιστικές τομές που υποστήριζε πάντοτε η Αριστερά, όσο  και στην αντιμετώπιση προβλημάτων καθημερινότητας. Η συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση, αυτή τη στιγμή, μας απομακρύνει απ’ αυτό τον κεντρικό στόχο.

2.Σχετικά με τη συνταγματική αναθεώρηση, άποψη σοβαρών συνταγματολόγων είναι,  ότι τα προβλήματα που  προκύπτουν, απορρέουν από τη λειτουργία του πολιτικού συστήματος και όχι από τις υπάρχουσες συνταγματικές ρυθμίσεις.   Ουσιαστικό πρόβλημα,  που συνδέεται ευθέως με το  Σύνταγμα,  είναι μόνο  αυτό της ποινικής ευθύνης των Υπουργών,  που ρυθμίζεται με απαράδεκτο τρόπο  και όντως πρέπει να αναθεωρηθεί.

3.Ειδικά για τον τρόπο εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας είμαστε εντελώς αντίθετοι στην άμεση εκλογή του, από τον λαό, διαδικασία που προσδίδει στο πρόσωπο του Προέδρου αυξημένες αρμοδιότητες και άμεση εμπλοκή του, με διακριτό ρόλο, στην άσκηση πολιτικής εξουσίας. Έχουμε ανάγκη ενίσχυσης των εξουσιών του Κοινοβουλίου και όχι μείωσής τους, δηλαδή να οδηγηθούμε σε πιο συγκεντρωτικά μοντέλα διακυβέρνησης που ελέγχονται κάθε τέσσερα χρόνια. Σε κάθε περίπτωση η πρόταση πρέπει να συζητηθεί στην ΚΕ του κόμματος διότι εκ του Συντάγματος τα κόμματα δια των βουλευτών τους κινούν τη διαδικασία αναθεώρησης.

4.Για το θέμα του εκλογικού νόμου είναι σωστό που τίθεται τώρα για συζήτηση διότι πρέπει να αποφασιστεί  σε χρόνο που να απέχει από τις επόμενες εκλογές. Πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και κατά παράδοση της Αριστεράς, είναι η απλή αναλογική. Είμαστε εντελώς αντίθετοι σε προτάσεις που απλώς μειώνουν το μπόνους ή προδικάζουν – προαναγγέλλουν συμμαχίες κτλ.Σχόλια