Άρειος Πάγος: Ξανά στο εδώλιο χρηματιστές και επιχειρηματίες για το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου

Άρειος Πάγος: Ξανά στο εδώλιο χρηματιστές και επιχειρηματίες για το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου

Στο εδώλιο θα καθίσουν και πάλι 36 άτομα που κατηγορούνται για το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου, αφού ο Άρειος Πάγος έκανε δεκτή την αναίρεση που είχε ασκήσει ο αντιεισαγγελέας Α.Π, Χαράλαμπος Βουρλιώτης κατά της αθωωτικής απόφασης του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθήνας…

Σύμφωνα με πληροφορίες του directnews.gr το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι η απαλλακτική απόφαση για τις μετοχές φούσκες του 1999 δεν είχε ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία, ενώ περιορίστηκε να αξιολογήσει μεμονωμένα τις ενέργειες καθενός εκ των κατηγορουμένων παραβλέποντας το γεγονός ότι οι ελεγχόμενες πρακτικές τους ήταν αποτέλεσμα συναπόφασης και σύμπραξης, δίκην σχεδίου, το οποίο οι κατηγορούμενοι επινόησαν και έθεσαν σε εφαρμογή προκειμένου να εξαπατήσουν τους μικροεπενδυτές.

Ανάμεσα στους 36 κατηγορουμένους βρίσκονται οι χρηματιστές Παναγιώτης Κονταλέξης, Δημήτρης Ράνιος, Ηλίας Τσοτάκος, Ηλίας Μπογδάνος, οι επιχειρηματίες Γιώργος Μπατατούδης, Κωνσταντίνος Στέγγος, Σπυρίδωνας Τασόγλου, Παναγιώτης Πανούσης καθώς και εφοπλιστές Βασίλειος Μανιός και Παντελής – Ελευθέριος Κολλάκης.

Υπενθυμίζεται ότι τις πρώτες διώξεις για το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου που είχε συγκλονίσει το πανελλήνιο είχε ασκήσει το 2000 ο εισαγγελέας Δημήτρης Ασπρογέρακας. Η ανάκριση τότε είχε ανατεθεί στην πρώην δικαστική λειτουργό Κωνσταντίνα Μπουρμπούλια, η οποία ωστόσο στη συνέχεια κατηγορήθηκε και καταδικάστηκε σε 12ετή κάθειρξη για κατάχρηση εξουσίας και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, σχετικά με χειρισμούς της στην δικογραφία που αφορούσε τις μετοχές της ΣΙΓΑΛΑΣ.

Η δικαστική έρευνα μετά την «υπόθεση Μπουρμπούλια» συνεχίστηκε με εντολή του εισαγγελέα Χαρ. Λακαφώση, ο οποίος είχε ζητήσει την επανεξέταση κάποιων φακέλων για τις «μετοχές – φούσκες» του Χρηματιστηρίου, από τις οποίες την περίοδο 1999-2000 εξαπατήθηκαν χιλιάδες επενδυτές του Χρηματιστηρίου.

Η δίκη στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων άρχισε στις 15 Απριλίου 2013 – δεκατρία ολόκληρα χρόνια μετά το σκάνδαλο – και ολοκληρώθηκε με την αθωωτική απόφαση, στις 16 Δεκεμβρίου 2013.

Η απόφαση αυτή προκάλεσε σάλο στην κοινή γνώμη, ενώ ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας την είχε χαρακτηρίσει ως «αποκρουστική».

Τρεις μήνες αργότερα και συγκεκριμένα το Μάρτιο του 2014 ασκήθηκε αναίρεση από την εισαγγελία του Αρείου Πάγου η οποία συζητήθηκε στο Ποινικό Τμήμα στις 20 Ιανουαρίου 2015 και η απόφαση με την οποία έγινε δεκτή δημοσιεύθηκε στις 13 Ιανουαρίου 2016. Έτσι η δίκη στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων θα εναληφθεί με νέα σύνθεση.

Πάντως, έγκυροι νομικοί κύκλοι ανέφεραν στο directnews.gr, ότι με αυτούς τους ρυθμούς που λειτούργησε η Δικαιοσύνη, είναι πολύ πιθανό είναι όταν ολοκληρωθεί η εκδίκαση της υπόθεσης, τα αδικήματα να έχουν υποπέσει σε παραγραφή και συμπλήρωναν ότι έξι από τους αρχικά 42 κατηγορούμενους έχουν ήδη αποβιώσει…Σχόλια