Αρνούνται να μετακινηθούν από τον Πειραιά οι πρόσφυγες

Αρνούνται να μετακινηθούν από τον Πειραιά οι πρόσφυγες

Αποφασισμένοι να παραμείνουν στο λιμάνι του Πειραιά, μοιάζουν οι περίπου 5.300 πρόσφυγες και μετανάστες που φιλοξενούνται προσωρινά εκεί, καθώς αρνούνται να μετακινηθούν σε κάποιο κέντρο φιλοξενίας.

Αναλυτικότερα, το πρωί έφτασαν στο λιμάνι δύο λεωφορεία με σκοπό να επιβιβάσουν πρόσφυγες και μετανάστες και να ξεκινήσουν ταξίδι με τελικό προορισμό το κέντρο φιλοξενίας στον Κατσικά Ιωαννίνων. Ωστόσο, μέχρι στιγμής έχουν επιβιβασθεί μόνο 72 άτομα, και οι περισσότεροι δείχνουν απρόθυμοι να μετακινηθούν.

Στην προσπάθεια να πεισθεί ο κόσμος να εγκαταλείψει το χώρο του λιμανιού και να μετακινηθεί προς τα κέντρα φιλοξενίας συμμετέχουν μεταφραστές, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ενδιαφέρον.

Ακόμη ένα πούλμαν, το οποίο βρίσκεται στην Πέτρινη Αποθήκη, παραμένει άδειο.

Την ίδια ώρα, πολλοί πρόσφυγες μετανάστες που έφθασαν χθες στον Κατσικά προτρέπουν τους ομοεθνείς τους, μέσω κινητών τηλεφώνων, να μη μετακινηθούν από το λιμάνι του Πειραιά, στο οποίο, σύμφωνα με την πρωινή καταμέτρηση, βρίσκονται 5.350 άτομα.

Στο κέντρο φιλοξενίας η κατάσταση είναι έκρυθμη καθώς οι 210 πρόσφυγες και μετανάστες που έφθασαν το βράδυ της Πέμπτης αρνούνται να μείνουν στις σκηνές, ενώ κατά τη διάρκεια της νύχτας κάποιοι εξ αυτών επέστεψαν στα λεωφορεία και προξένησαν ζημιές στα καθίσματα, με τους τέσσερις οδηγούς να δηλώνουν ότι θα υποβάλουν μήνυση για καταπάτηση ιδιωτικής περιουσίας.

Πάντως, στη σημερινή συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Προσφυγικής και Μεταναστευτικής Πολιτικής, υπό τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, αποφασίστηκε ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στον Πειραιά, προκειμένου να εξομαλυνθεί η κατάσταση και το λιμάνι να είναι ελεύθερο και λειτουργικό, πριν ξεκινήσει η κίνηση του Πάσχα.

Σύμφωνα με πηγές, τις επόμενες ημέρες η διαδικασία αποσυμφόρησης στον Πειραιά θα είναι εντατική και πιεστική, χωρίς αυτό να σημαίνει τη χρήση βίας. Στόχος θα είναι να πειστούν οι άνθρωποι ότι θα πρέπει να μετακινηθούν από τις άτυπες δομές και να εμπιστευθούν την ελληνική Πολιτεία.Σχόλια