Άρση ασυλίας του Α. Μητρόπουλου για φοροδιαφυγή ζητεί ο οικονομικός εισαγγελέας

Άρση ασυλίας του Α. Μητρόπουλου για φοροδιαφυγή ζητεί ο οικονομικός εισαγγελέας

Αίτημα για άρση της βουλευτικής ασυλίας του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και Α’ αντιπροέδρου της Βουλής, Αλέξη Μητρόπουλου, υπέβαλε ο εισαγγελέας Ιωάννης Δραγάτσης, με τον επίκουρο οικονομικό εισαγγελέα να ζητεί άδεια από τη Βουλή, για να ασκήσει ποινική δίωξη στον κ. Μητρόπουλο, για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Αναλυτικότερα, ο εισαγγελικός λειτουργός με έγγραφό του προς την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ζητεί να διαβιβαστεί στη Βουλή αίτημα για άρση της ασυλίας του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με τα συγκεκριμένα αδικήματα τα οποία αφορούν, σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλονται, στη μη έκδοση απόδειξης για αμοιβή περίπου ενός εκατομμυρίου ευρώ, που φέρεται να έλαβε από διεκπεραίωση υπόθεσης που χειρίστηκε ως δικηγόρος προ πολλών ετών.

Η υπόθεση έγινε γνωστή όταν δύο συνεργάτες του Αλέξη Μητρόπουλου προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη υποστηρίζοντας ότι ο συνεργάτης τους δεν τους απέδωσε το μέρος της αμοιβής που τους αναλογούσε, και από τον έλεγχο φέρεται να διαπιστώθηκε ότι το συγκεκριμένο ποσό δεν είχε δηλωθεί. Σημειώνεται, μάλιστα, ότι ο φόρος που φέρεται ότι έπρεπε να καταβάλει ο αντιπρόεδρος της Βουλής είναι 940.000 ευρώ.

Πληροφορίες αναφέρουν πάντως, ότι ο κ. Μητρόπουλος έχει καταθέσει στοιχεία στο ΣΔΟΕ που αντικρούουν τις παραπάνω καταγγελίες, ενώ μάλιστα εκκρεμούν προσφυγές του στα Διοικητικά Δικαστήρια.

Ήδη, η δικογραφία για τον κ. Μητρόπουλο έχει φτάσει στο γραφείο της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Ευτέρπης Κουτζαμάνη, η οποία αναμένεται να την αναθέσει σε αντεισαγγελέα του Ανώτατου Δικαστηρίου, για να τη μελετήσει.

Διαβάστε αναλυτικά τις λεπτομέρειες της υπόθεσης, όπως τις είχε αποκαλύψει το ereportaz.gr.

Μητρόπουλος: Καλώ τους υπουργούς Δικαιοσύνης & Επικρατείας να προστατεύσουν την υπόληψή μου

Εξηγήσεις σχετικά με την άρση ασυλίας που ζήτησε ο οικονομικός εισαγγελέας Γιάννης Δραγάτσης για φορολογική του εκκρεμότητα δίνει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και Α’ αντιπρόεδρος της Βουλής, Αλέξης Μητρόπουλος, καλώντας τον υπουργό Δικαιοσύνης και τον υπουργό Επικρατείας υπεύθυνο για τη Διαφθορά να προστατεύσουν την τιμή και την υπόληψή του από υπηρεσίες και θεσμούς που εποπτεύουν.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Αλ. Μητρόπουλου:

«Αναφορικά με σημερινό δημοσίευμα στο διαδίκτυο ότι ο Οικονομικός Εισαγγελέας κ. Γιάννης Δραγάτσης ζήτησε την άρση ασυλίας μου για φορολογική μου εκκρεμότητα, οφείλω στον ελληνικό λαό τις παρακάτω εξηγήσεις:

α)Σύμφωνα με το υπ’ αριθ. 1453/2015 Πρακτικό του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και την υπ’ αριθ. 525/23-3-2015 Γνωμοδότησή του, που εκδόθηκαν μετά από σχετικό ερώτημα της Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων του ΥΠΟΙΚ κ. Κατερίνας Σαββαΐδου (ΔΕΛ Β1021392/ΕΞ 2015), η φορολογική μου υπόθεση είναι παραγεγραμμένη προ πολλών ετών.

β)Σύμφωνα με την υπ’ αριθ. 677/2015 απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθήνας (προδικαστική) και την υπ’ αριθ. 3752/2015 (τελεσίδικη), το πρόστιμο που μου επεβλήθη για δικηγορική αμοιβή που εισέπραξα προ 16 ετών (1999) στο εξωτερικό, εκτός από παραγεγραμμένο, κρίθηκε (σχεδόν στο σύνολό του) και στην ουσία παράνομο, επειδή ήδη είχα νομίμως και πλήρως φορολογηθεί σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 3259/2004 («επαναπατρισμός κεφαλαίων»).

γ)Όλα τα παραπάνω έγγραφα είχα γνωστοποιήσει με δική μου επιμέλεια στον Οικονομικό Εισαγγελέα κ. Παναγιώτη Αθανασίου, Προϊστάμενο του κ. Γ. Δραγάτση, με το υπ’ αριθ. 13018/28-5-2015 έγγραφό μου.

δ)Αντίστοιχο αίτημα του Οικονομικού Εισαγγελέα κ. Γ. Δραγάτση στις 7-11-2013 (αριθ. 6268/2013) που είχε αποσταλεί στη Βουλή στις 8-11-2013 (αριθ. 5573/2013), με το οποίο ζητούσε τον έλεγχο της περιουσιακής μου κατάστασης, είχε απορριφθεί από την αρμόδια Επιτροπή Πόθεν Έσχες της Βουλής στις 21-11-2013.

Καλώ άμεσα τον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Νίκο Παρασκευόπουλο και τον Υπουργό Επικρατείας υπεύθυνο για τη Διαφθορά κ. Παναγιώτη Νικολούδη να προστατεύσουν την τιμή και την υπόληψή μου από Υπηρεσίες και θεσμούς που εποπτεύουν».Σχόλια