Άρση των capital controls στις αρχές 2016 του εκτιμά ο Δραγασάκης

Άρση των capital controls στις αρχές 2016 του εκτιμά ο Δραγασάκης

Την εκτίμηση του πως η επερχόμενη άρση των capitl control, τοποθετείται στις αρχές του νέου έτους,γνωστοποίησε σε δήλωση του ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Real News».

Ο κ. Δραγασάκης σε δηλώσεις του τόνισε πως « η ανακεφαλαιοποίηση ως διαδικασία δεν λύνει το πρόβλημα της ρευστότητας, αλλά εκείνο της βιωσιμότητας των τραπεζών» και συνέχισε λέγοντας ότι «στους πρώτους μήνες του 2016 θα έχουν δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις για την κατάργηση των κεφαλαιακών ελέγχων» .

Στη συνέχεια ο κ. Δραγασάκης τόνισε  πως «η κυβέρνηση, πέρα από την ανακεφαλαιοποίηση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, επεξεργάζεται μια συνολική πολιτική, που στόχο έχει την ανάπτυξη ενός παράλληλου συστήματος χρηματοδοτικών φορέων και χρηματοδοτικών εργαλείων που θα διευκολύνουν την κινητοποίηση εγχώριων πόρων, αλλά και την πρόσβαση στη λιμνάζουσα παγκόσμια ρευστότητα».

Επιπλέον σε ότι αφορά  το ενδεχόμενο αφελληνισμό του τραπεζικού συστήματος  λόγω της ανακεφαλαίωσης των τραπεζών ο αναπληρωτής πρόεδρος χαρακτήρισε «αβάσιμους» τους φόβους και προτείνει «να οδηγηθούμε σε ένα σύστημα στο οποίο αντί η κοινωνία να υπηρετεί τις τράπεζες, οι τελευταίες να στηρίζουν την κοινωνία, την απασχόληση, την καινοτομία και την ανάπτυξη».

Τέλος , ο κ. Δραγασάκης   δηλώνει ότι στόχος της κυβέρνησης για τα «κόκκινα» δάνεια» είναι να προστατευθεί η πρώτη κατοικία, ενώ για τα μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια τονίζει ότι «δεν είναι δυνατό να συνεχίζουν να δανειοδοτούνται επιχειρηματίες που έχουν συστηματικά τα χρέη τους στην Ελλάδα και τα κέρδη τους στο εξωτερικό. Δεν είναι δυνατόν επιχειρήσεις με αρνητική καθαρή θέση να συνεχίζουν να παίρνουν νέα δάνεια χωρίς βιώσιμα σχέδια αναδιάρθρωσης και κυρίως χωρίς οι επιχειρηματίες να βάζουν κεφάλαια. Αυτό το μοντέλο επιχειρηματικότητας έχει τελειώσει. Η ρύθμιση των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων πρέπει να συνδυαστεί με νέα επιχειρηματικά σχέδια, νέες επενδύσεις και με μέτρα στήριξης των εργαζομένων και αντιμετώπισης των κοινωνικών συνεπειών».Σχόλια