Άρθρο Γιαν. Χατζηθεοδοσίου στο ereportaz.gr: «Το 2017 να είναι η χρονιά επιστροφής στην ανάπτυξη»

Άρθρο Γιαν. Χατζηθεοδοσίου στο ereportaz.gr: «Το 2017 να είναι η χρονιά επιστροφής στην ανάπτυξη»

Γράφει ο Γιάννης Χατζηθεοδοσίου* 

Κάθε φορά η είσοδος ενός νέου χρόνου σημαίνει αισιοδοξία, ευκαιρία για ανασυγκρότηση, για κατάρτιση νέων πλάνων, για ελπίδες ότι κάποια πράγματα μπορούν να γίνουν καλύτερα. Λόγω των ειδικών συνθηκών που επικρατούν στην ελληνική οικονομία τα τελευταία χρόνια, με την κρίση και τις καταστροφικές της συνέπειες, εκτιμώ ότι είναι περισσότερο αναγκαίο από ποτέ να είμαστε αισιόδοξοι για το 2017 που μπαίνει στη ζωή μας.

Χρειάζεται σε όλους μας η ελπίδα ότι αυτός ο χρόνος θα είναι χρόνος οριστικής εξόδου από την κρίση, ένας χρόνος που μπορεί και πρέπει να σηματοδοτήσει την ανάκαμψη της οικονομίας μας και των ζωών μας γενικότερα. Όλοι μας θέλουμε να πιστέψουμε ότι κάπου εδώ τελειώνουν οι δοκιμασίες για επιχειρηματίες, εργαζόμενους, απλούς καταναλωτές. Δεν θα συμβεί όμως τίποτα, εάν δεν υπάρξουν οι κατάλληλες δράσεις από όλους μας και κυρίως από την κυβέρνηση η οποία έχει και την ευθύνη της λήψης αποφάσεων και εφαρμογής πολιτικών.

Δυστυχώς μέχρι σήμερα η ίδια η ζωή απέδειξε ότι όσα μέτρα ελήφθησαν ήταν προς τη λάθος κατεύθυνση. Δεν μπορεί να αλλάξει το οικονομικό κλίμα μίας χώρας που είναι για χρόνια σε ύφεση, μόνο με την πίεση προς συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών και επιχειρηματιών. Τόσον καιρό οι μικρομεσαίοι βίωσαν απίστευτες επιβαρύνσεις, με αποτέλεσμα πολλοί να αναγκαστούν να κατεβάσουν ρολά. Βγήκε κανένα θετικό αποτέλεσμα για την οικονομία μας; Και βέβαια όχι. Άρα πρέπει να διαφοροποιηθεί το μείγμα πολιτικής που ακολουθείται, κάτι που το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών έχει επισημάνει από την πρώτη στιγμή της κρίσης.

Εδώ και τώρα να μειωθούν οι φορολογικές και ασφαλιστικές επιβαρύνσεις, ώστε να δοθεί λίγο οξυγόνο για να συνεχίσει να υπάρχει μία κίνηση στην αγορά. Το καθεστώς ασφυξίας που επικρατεί, «πνίγει» καθημερινά καταναλωτές και επιχειρηματίες. Και χωρίς υγιείς και κραταιές ελληνικές επιχειρήσεις, δεν μπορούμε να μιλάμε για καμία ανάκαμψη. Αυτό είναι ξεκάθαρο και ας το καταλάβουν πια όλοι. Μόνο με την πρόοδο των επιχειρήσεων μας μπορούμε να βγούμε από την στενωπό της κρίσης.

Πως θα αυξηθούν οι θέσεις απασχόλησης, πως θα ενισχυθούν τα έσοδα των Ταμείων, χωρίς να υπάρξουν νέες επιχειρηματικές προσπάθειες; Μόνο οι ελληνικές επιχειρήσεις και ειδικά οι μικρομεσαίες μπορούν να «τραβήξουν» μπροστά την ελληνική οικονομία. Απαραίτητη προϋπόθεση βέβαια είναι και η στήριξη τους από τον τραπεζικό τομέα, που αυτή την στιγμή είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη. Άρα απαιτούνται βελτιωτικές κινήσεις και προς αυτή την κατεύθυνση, ειδικά για την άρση των τραπεζικών περιορισμών. Την ίδια ώρα όλη η αγορά περιμένει με αγωνία τις ρυθμίσεις για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, την ανάγκη της Δεύτερης Ευκαιρίας και το τι ακριβώς θα ισχύσει με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, που αποτελούν βρόγχο για εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις.

Εφόσον δοθούν ρεαλιστικές λύσεις σε αυτά τα προβλήματα, τότε μπορούμε να μιλάμε για την απαρχή μίας άλλης πορείας, που θα έχει σίγουρα αναπτυξιακό πρόσημο. Με την αναγκαία συνεργασία όλων μας, πολιτικών κομμάτων, φορέων, Επιμελητηρίων, είμαι πεπεισμένος ότι μπορεί τη χρονιά που μπαίνει, να φανεί το φως στην άκρη του τούνελ. Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις.

Υπάρχουν μόνο στοχευμένες ενέργειες, όραμα και διάθεση για δουλειά. Στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών θα συνεχίσουμε τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες μας για την στήριξη των μικρομεσαίων και γενικότερα της επιχειρηματικότητας. Αν βάλουμε όλοι από ένα μικρό λιθαράκι, ο καθένας στον τομέα του, τότε είμαι πολύ αισιόδοξος ότι σε έναν χρόνο από τώρα θα κάνουμε αποτίμηση των θετικών εξελίξεων για την οικονομία μας. Άλλη εξέλιξη δεν θελω να σκέφτομαι, καθώς θα είναι καταστροφική για όλους μας.

Μπορεί να είναι λοιπόν το 2017 το έτος ανάκαμψης και πρέπει να κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να μη χαθεί άλλος χρόνος.

*Ο Γιάννης Χατζηθεοδοσίου είναι Προέδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου ΑθηνώνΣχόλια