«Ασφυξία» στην Ειδομένη – Σενάρια για κέντρο φιλοξενίας στο στρατόπεδο Καποτά

«Ασφυξία» στην Ειδομένη – Σενάρια για κέντρο φιλοξενίας στο στρατόπεδο Καποτά

Αναβρασμός επικρατεί τις τελευταίες ώρες και στο στρατόπεδο Καποτά, έπειτα από εργασίες που τελούνται στον φράχτη του ,ενώ κάποιοι επικαλούνται μαρτυρίες εργατών, που λένε ότι τις επόμενες μέρες θα μεταφερθούν και σκηνές.

Σύμφωνα με το Protothema, Θορυβημένοι φαίνεται πώς είναι οι κάτοικοι του καταυλισμού σεισμοπλήκτων, καθώς από προχθές γίνονται εργασίες για την αποκατάσταση του φράχτη του στρατοπέδου -κάτι που προκάλεσε ερωτηματικά και υποψίες για την πιθανότητα μετατροπής του καταυλισμού σε χώρο υποδοχής και φιλοξενίας μεταναστών.

Σύμφωνα με τη διευθύντρια του σχολείου του καταυλισμού, κυρία Ελένη Καμπόλη, οι γονείς έχουν αναστατωθεί και δεν ξέρουν τι θα γίνει σε μια τέτοια περίπτωση, αφού, όπως μετέφερε κάτοικος της περιοχής, σε ερώτηση που έκανε σε τεχνίτη, εκείνος του είπε να ετοιμάζονται να υποδεχτούν και σκηνές τις επόμενες ημέρες.

Η ίδια η κυρία Καμπόλη μίλησε με εκπρόσωπο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που την διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει πιθανότητα να γίνει κάτι τέτοιο, ωστόσο, όπως λέει, ο κόσμος έχει θορυβηθεί…

«Φοβούνται όλοι οι άνθρωποι που μένουν εδώ στον καταυλισμό Καποτά ότι θα γίνει hotspot προσφύγων. Ήρθε συνεργείο και έφτιαξε την περίφραξη και σε ερώτηση κατοίκων άφησαν να εννοηθεί ότι τις επόμενες ημέρες έρχονται και σκηνές μέσα στον καταυλισμό» τονίζει η κυρία Καμπόλη.

Βουλιάζει το λιμάνι του Πειραιά από 3.350 πρόσφυγες

Στους στεγασμένους χώρους που έχει διαθέσει ο ΟΛΠ, για την προσωρινή φιλοξενία τους, υπάρχουν περίπου 3.350 μετανάστες και πρόσφυγες, σύμφωνα με την πρωινή καταμέτρηση. Το πρωί του Σαββάτου έφτασαν στον Πειραιά δύο πλοία με 975 άτομα από τη Χίο και τη Μυτιλήνη, ενώ αναμένεται ένα ακόμη, με 58 πρόσφυγες και μετανάστες από την Κω και την Κάλυμνο. Το βράδυ θα φτάσει στον Πειραιά ένα ακόμη πλοίο, το οποίο ήδη έχει παραλάβει 325 άτομα από τη Μυτιλήνη και κατευθύνεται στη Χίο για να επιβιβαστούν κι άλλοι πρόσφυγες.

Με πρωτοβουλία του ιατρικού συλλόγου Πειραιά το πρωί έγινε διανομή 5 τόνων γάλακτος στους σταθμούς που φιλοξενούνται οι μετανάστες και οι πρόσφυγες,ενώ σήμερα στην πύλη Ε2 εγκαταστάθηκαν προκάτ οικίσκοι που θα χρησιμοποιηθούν ως συντονιστικό κέντρο για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, πολυιατρείο υπό την εποπτεία του ιατρικού συλλόγου Πειραιά, αλλά και γραφεία για το συντονισμό και τη διαχείριση της ανθρωπιστικής βοήθειας και των αναγκών στους σταθμούς όπου φιλοξενούνται οι πρόσφυγες.

Σύμφωνα με τον ιατρικό σύλλογο Πειραιά καθημερινώς στα ιατρεία ελέγχονται περίπου 60 άτομα εκ των οποίων τα 40 είναι μικρά παιδιά και οι 20 μεγάλης ηλικίας. Τέλος,με πρωτοβουλία των ιδιοκτητών εστιατορίων της πόλης του Πειραιά διανεμήθηκαν το μεσημέρι 1.500 μερίδες φαγητού σε πρόσφυγες και μετανάστες.

Στην πλατεία Βικτωρίας από την άλλη, η κατάσταση παραμένει δραματική. Περίπου 400 πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται εκεί, με άτομα κάθε ηλικίας- ανάμεσά τους πολλά παιδιά- να κοιμούνται στο έδαφος, πάνω σε κουβέρτες.

Την ίδια ώρα, τα καταστήματα γύρω από την πλατεία γέμισαν με πωλητήρια, σε μία συμβολική διαμαρτυρία των ιδιοκτητών για το γεγονός ότι η περιοχή έχει μετατραπεί σε ένα αυτοσχέδιο hotspot.

Πηγή: Βουλιάζει το λιμάνι του Πειραιά από 3.350 πρόσφυγες-Γεμάτη και η πλατεία Βικτωρίας | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/news/254831/voyliazei-limani-toy-peiraia-apo-3350-prosfyges-gemati-kai-i-plateia-viktorias#ixzz422X7xn4x

Περίπου 3.350 μετανάστες και πρόσφυγες στο λιμάνι του Πειραιά

Περίπου 3.350 μετανάστες και πρόσφυγες φιλοξενούνται προσωρινά στους στεγασμένους χώρους που έχει διαθέσει ο ΟΛΠ στο λιμάνι του Πειραιά, σύμφωνα με την πρωϊνή καταμέτρηση από στελέχη του λιμενικού σώματος.

Το πρωί κατέπλευσαν δύο επιβατηγά πλοία το blue star 1 και το καταμαράν tera jet με 975 άτομα από Χίο και Μυτιλήνη,ενώ σε λίγη ώρα αναμένεται και το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Διαγόρας» με 54 από την Κω και 4 από την Κάλυμνο.

Επίσης,το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο»Αριάνδη» που αναμένεται το βράδυ να καταπλεύσει κι αυτό στο λιμάνι του Πειραιά, παρέλαβε 325 μετανάστες και πρόσφυγες από Μυτιλήνη και κατευθύνεται προς τη Χίο από όπου θα παραλάβει και από εκεί άτομα.

Το πρωί με πρωτοβουλία του ιατρικού συλλόγου Πειραιά έγινε διανομή 5 τόνων γάλακτος στους σταθμούς που φιλοξενούνται οι μετανάστες και οι πρόσφυγες,ενώ σήμερα στην πύλη Ε2 εγκαταστάθηκαν προκάτ οικίσκοι που θα χρησιμοποιηθούν ως συντονιστικό κέντρο για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη,αλλά και πολυιατρείο υπό την εποπτεία του ιατρικού συλλόγου Πειραιά,αλλά και γραφεία για το συντονισμό και τη διαχείριση της ανθρωπιστικής βοήθειας και των αναγκών στους σταθμούς όπου φιλοξενούνται οι πρόσφυγες.

Σύμφωνα με τον ιατρικό σύλλογο Πειραιά καθημερινώς στα ιατρεία ελέγχονται περίπου 60 άτομα εκ των οποίων τα 40 είναι μικρά παιδιά και οι 20 μεγάλης ηλικίας.

Τέλος,με πρωτοβουλία των ιδιοκτητών εστιατορίων της πόλης του Πειραιά διανεμήθηκαν το μεσημέρι 1.500 μερίδες φαγητού σε πρόσφυγες και μετανάστες.

«Φυλακή» 13.000 προσφύγων η Ειδομένη

Στο απροχώρητο έχει φτάσει η κατάσταση που επικρατεί εδώ και εβδομάδες στην Ειδομένη , καθώς και σε πολλά ελληνικά νησιά με τους πρόσφυγες να βρίσκονται ο ένας πάνω στον άλλο εγκλωβισμένη και σε πολλές περιπτώσεις αβοήθητοι.

Αυτή την στιγμή υπολογίζεται πως στην Ειδομένη περιμένουν καρτερικά 13.000 πρόσφυγες, ενώ την ίδια ώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κηρύχθηκε ο νομός Κιλκίς, λόγω του μεγάλου αριθμού προσφύγων.

Στην χώρα υπολογίζεται ότι συνολικά βρίσκονται σχεδόν 32.000 πρόσφυγες και μετανάστες και συνεχώς ο αριθμός αυτός αυξάνεται. Στο Ελληνικό εκτιμάται ότι βρίσκονται 3.500 άτομα, στον Πειραιά περίπου 3.000, ενώ οι δομές στον Ελαιώνα και το Σχιστό είναι πλήρεις με 700 ανθρώπους στον Ελαιώνα και 1.500 στο Σχιστό.

Όλα αυτά ενώ ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας ανακοίνωσε σήμερα πως ο νομός Κιλκίς τίθεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης λόγω του μεγάλου αριθμού προσφύγων. Σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ ο κ. Τζιτζικώστας σημείωσε ότι στην Ειδομένη βρίσκονται ήδη συγκεντρωμένοι περίπου 13.000 άνθρωποι, ενώ στο σύνολο του νομού Κιλκίς ο αριθμός φτάνει στους 20.000, με τις νομαρχιακές υπηρεσίες να αδυνατούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες τόσων πολλών προσφύγων.

«Δεν μπορούμε να σηκώσουμε το βάρος μόνοι μας», δήλωσε ο περιφερειάρχης, τη στιγμή που περίπου 1.600 άτομα μόνο στην Ειδομένη υπολογίζεται ότι δεν έχουν καν κάποιο αντίσκηνο για να μη διανυκτερεύουν στην ύπαιθρο. Σημείωσε ακόμη ότι με την κήρυξη της κατάστασης έκτακτης ανάγκης θα είναι δυνατό να επιταχυνθούν οι διαδικασίες τροφοδοσίας της Ειδομένης με αντίσκηνα, τρόφιμα και άλλα είδη ανάγκης.

Σχεδόν 135.000 αφίξεις στην Ευρώπη διά θαλάσσης, 418 θάνατοι μέσα στο 2016

Παράλληλα, 135.000 μετανάστες και πρόσφυγες έχουν ήδη φθάσει φέτος στην Ελλάδα και στην Ιταλία διά θαλάσσης, ενώ 418 έχουν χάσει τη ζωή τους κατά τον διάπλου της Μεσογείου, σύμφωνα με εκτιμήσεις που δημοσιοποίησε ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) χθες.

«Ο ΔΟΜ εκτιμά ότι 134.905 μετανάστες έχουν ήδη περάσει τη Μεσόγειο φέτος. Από αυτούς, οι 125.819 έχουν φθάσει στα ελληνικά νησιά. Οι υπόλοιποι έφθασαν στην Ιταλία. Δημοσιεύματα μέσων ενημέρωσης καταδεικνύουν ότι οι αφίξεις στην Ισπανία το 2016 είναι λιγότερες από 100», σύμφωνα με την ανακοίνωσή του Οργανισμού.

Κατά τα στοιχεία του ΔΟΜ, οι αφίξεις στην Ελλάδα σε μηνιαία βάση μειώθηκαν από τις 67.415 που είχαν καταγραφεί τον Ιανουάριο στις 55.633 τον Φεβρουάριο, ενώ ο συνολικός αριθμός των αφίξεων διά θαλάσσης στην Ελλάδα από την έναρξη του 2015 πλέον ανέρχεται σε 970.911 ανθρώπους. Το όριο του ενός εκατομμυρίου αφίξεων προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα αναμένεται να έχει ξεπεραστεί μέσα στους επόμενους δύο μήνες.

Στα τέλη του Φεβρουαρίου, ο ΔΟΜ υπολόγιζε ότι οι μετανάστες και οι πρόσφυγες που έφθασαν στην Ελλάδα και την Ιταλία μέσα στο 2016 ήταν περίπου 120.000.

Η κρίση των προσφύγων θα είναι το κεντρικό ζήτημα της χαρακτηριζόμενης ως κρίσιμης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Δευτέρα, 7η Μαρτίου, με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου.

Ακόμη 975 μετανάστες και πρόσφυγες σήμερα στο Πειραιά

Στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσαν το πρωί δύο επιβατηγά πλοία μεταφέροντας 975 μετανάστες και πρόσφυγες από Χίο και Μυτιλήνη.

Συγκεκριμένα το ναυλωμένο καταμαράν «Tera Jet» κατέπλευσε στις 6 το πρωί με 400 άτομα από τη Χίο, ενώ στις 7 το πρωί το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «blue star 1» με 445 άτομα από τη Μυτιλήνη και 130 από τη Χίο.

Στο λιμάνι του Πειραιά αναμένεται αργότερα και το επιβατηγό πλοίο «Διαγόρας» που μέχρι στιγμής έχει παραλάβει 54 μετανάστες και πρόσφυγες από την Κω.

Ο ΟΛΠ έχει διαθέσει 5 στεγασμένους χώρους για τη φιλοξενία των μεταναστών και των προσφύγων στο λιμάνι του Πειραιά, ενώ και σήμερα οι εθελοντικές οργανώσεις αναμένεται να διανέμουν πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό στους ανθρώπους που έχουν καταλύσει προσωρινά.

Στην πύλη Ε-2 αναμένεται σήμερα με πρωτοβουλία της αντιπεριφέρειας Πειραιά να στηθεί προκάτ οικισμός, από όπου θα γίνεται ο συντονισμός και η διαχείριση των αναγκών στους σταθμούς όπου φιλοξενούνται οι πρόσφυγες.

Επίσης η περιφέρεια Αττικής μετά από επικοινωνία με Γενική Γραμματεία Εμπορίου προχωράει στη δημιουργία μεγάλου αποθευτικού χώρου κοντά στο Ταεκβοντό όπου θα συγκεντρώνονται όλες οι προμήθειες της ανθρωπιστικής βοήθειας που αποστέλλονται από ιδιωτικές εταιρείες, δήμους και φορείς, προκειμένου να γίνει ορθολογική διαχείριση και κατανομή όπου χρειάζεται.Σχόλια