Αστυνομική βία ή δημοσιογραφική αυθαιρεσία; Δείτε το βίντεο και αποφασίστε!

Αστυνομική βία ή δημοσιογραφική αυθαιρεσία; Δείτε το βίντεο και αποφασίστε!

  • Εκνευρισμός στην ΕΣΗΕΑ με την παρεμπόδιση μέλους της από αστυνομικούς 
  • Εκνευρισμός στην… Αστυνομία με τη δημοσιοποίηση βίντεο 
  • Ο δημοσιογράφος Γιώργος Φρίμης το επίκεντρο όταν βιντεοσκοπούσε ζωντανά σύλληψη στον Άλιμο

 

«Συμπλοκή» δύο λειτουργημάτων είχαμε προχθές στα νότια προάστια των Αθηνών, καθώς το λειτούργημα του δημοσιογράφου μπλέχθηκε με αυτό της αστυνομίας!

Σύμφωνα με τα όσα ισχυρίζεται ο δημοσιογράφος μέλος της ΕΣΗΕΑ, Γιώργος Φρίμης, την ώρα που προσπαθούσε να κάνει τη δουλειά τουσε καφετέρια στον Άλιμο όταν μπροστά στα μάτια του εξελίχθηκε επιχείρηση ανδρών της ομάδας ΔΙΑΣ , αστυνομικοί τον πλησίασαν και του είπαν να σταματήσει να βιντεοσκοπεί, ωστόσο εκείνος αρνήθηκε να υπακούσει, προέβαλε μάλιστα και αντίσταση κι αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να προσαχθεί στο τοπικό Α.Τ.

Στο βίντεο, ο μαινόμενος και μάχιμος ρεπόρτερ ακούγεται, την ώρα που οι αστυνομικοί τον πλησιάζουν και του ζητούν να κατεβάσει την κάμερα κάπως σαν να απειλεί τον αστυνομικό! Αρχικά προειδοποιεί τον ένστολο να …»προσέχει» και μετά λέει πως θα του «την φέρει». Βέβαια, εκείνη την ώρα ο αστυνομικός ζητούσε την ταυτότητα του δημοσιογράφου, οπότε μπορεί να εννοούσε αυτή!

Στη συνέχεια οι αστυνομικοί τον συλλαμβάνουν κι έτσι ο δημοσιογράφος οδηγήθηκε με συνοπτικές διαδικασίες στο Τμήμα της περιοχής. Σύμφωνα με πληροφορίες του anatropionline.gr, εκεί ο δημοσιογράφος έδειξε μεταμέλεια και το περιστατικό θεωρήθηκε λήξαν!

Μετά από κάποιες ώρες, ωστόσο, ο ελεύθερος δημοσιογράφος, θεώρησε σκόπιμο να δημοσιοποιήσει το περιστατικό στο οποίο ο ίδιος πρωταγωνίστησε, με τίτλο “Χειροπέδες στην ενημέρωση”, εξηγώντας με κάθε λεπτομέρεια το χρονικό της σύλληψής του. Η αλήθεια είναι πως η Αστυνομία δεν δέσμευσε το οπτικοακουστικό υλικό του δημοσιογράφου…

Η ΕΣΗΕΑ, μάλιστα, εξέδωσε αμέσως ανακοίνωση υπερασπιζόμενη το μέλος της:

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ διαμαρτύρεται έντονα για την απαράδεκτη συμπεριφορά αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ προς τον συνάδελφο Γιώργο Φρίμη την ώρα που κατέγραφε δημοσιογραφικά περιστατικό, που υπέπεσε τυχαία στην αντίληψή του, με σκοπό την δημοσιοποίηση του.

Συγκεκριμένα, το περασμένο Σάββατο ο συνάδελφος συμπτωματικά παραβρέθηκε στη σύλληψη ατόμου, που είχε αποδράσει από το «Δρομοκαΐτειο  Θεραπευτήριο», σε καφετέρια στην περιοχή του Αλίμου. Ενώ ο συνάδελφος παρακολουθούσε τη διαδικασία και τραβούσε βίντεο από το συμβάν, αστυνομικός του πήρε το κινητό τηλέφωνο, το έριξε στο έδαφος και του ζήτησε την ταυτότητά του. Ο συνάδελφος του εξήγησε ότι είναι δημοσιογράφος τονίζοντας ότι στο βίντεο δεν έχει τραβήξει πρόσωπα και πως αν αυτό δημοσιευτεί και υπάρχουν κάποιοι που φαίνονται, θα καλύψει τα χαρακτηριστικά τους, όπως ορίζει ο νόμος, ενώ εξήγησε πως η ταυτότητά του βρισκόταν στο αυτοκίνητό του, που ήταν σταθμευμένο απέναντι από το σημείο του συμβάντος. Ο αστυνομικός αντί να τον συνοδεύσει στο αυτοκίνητό του ώστε να εξακριβώσει τα στοιχεία του,  του πέρασε χειροπέδες και με τη συνδρομή και άλλων αστυνομικών τον έβαλαν στο περιπολικό και τον οδήγησαν στο αστυνομικό τμήμα για να εξακριβώσουν ποιος είναι!!!

Στο αστυνομικό τμήμα ο συνάδελφος παρέμεινε επί τέσσερες ώρες, ενώ βρισκόταν σε συνεχή επικοινωνία με την Πρόεδρο του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ κ. Μαρία Αντωνιάδου, τον Γενικό Γραμματέα κ. Σταύρο Καπάκο και τη Νομικό Σύμβουλο κ. Χρύσα Σαλαβράκου.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ καταδικάζει τον τρόπο με τον οποίο ορισμένοι αστυνομικοί αντιμετωπίζουν δημοσιογράφους την ώρα της δουλειάς τους και ζητά τον σεβασμό και την διευκόλυνση από την Αστυνομία στον αγώνα που δίνουν  οι δημοσιογράφοι καθημερινά  για την ορθή ενημέρωση των πολιτών, όπως επιτάσσει η  Δημοκρατία και η ελευθερία του Τύπου.   

 

 

 

 


Σχόλια