Αθήνα σε Ερντογάν: Όλοι οφείλουν να σέβονται τη συνθήκη της Λωζάννης, όσο οδυνηρό και αν τους φαίνεται

Αθήνα σε Ερντογάν: Όλοι οφείλουν να σέβονται τη συνθήκη της Λωζάννης, όσο οδυνηρό και αν τους φαίνεται

Μήνυμα προς τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ότι όλοι οφείλουν να σέβονται τη συνθήκη της Λωζάννης, στέλνουν διπλωματικές πηγές της Αθήνας, μετά τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου σε ομιλία του στην Άγκυρα, όπου έκανε λόγο για «άδικες προβλέψεις σε βάρος της Τουρκίας» στη συγκεκριμένη Συνθήκη.

«Η Συνθήκη της Λωζάννης, και όλο το Διεθνές Δίκαιο, είναι όντως μία πραγματικότητα στον πολιτισμένο κόσμο την οποία κανείς, ούτε η Άγκυρα, μπορεί να αγνοήσει και όλοι οφείλουν να σέβονται. Όσο οδυνηρό και αν τους φαίνεται αυτό», επεσήμαναν χαρακτηριστικά διπλωματικές πηγές της Αθήνας.

Σημειώνεται ότι ο Τούρκος πρόεδρος, μιλώντας σε περιφερειακούς διοικητές της Τουρκίας, έθεσε εμμέσως θέμα αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάννης, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η χώρα του ζημιώθηκε από τη συμφωνία του 1923 που θέτει τα όρια της σύγχρονης Τουρκίας.

«Το 1920 μας έδειξαν τη Συνθήκη των Σεβρών για να μας πείσουν το 1923 για τη Συνθήκη της Λωζάννης. Και κάποιοι προσπάθησαν να μας το παρουσιάσουν αυτό ως νίκη. Με τη Συνθήκη της Λωζάννης δώσαμε στους Έλληνες τα νησιά, που αν φωνάξεις από τις ακτές του Αιγαίου, θα ακουστείς απέναντι. Είναι αυτό νίκη;», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Ερντογάν.

«Όσοι έκατσαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στη Λωζάννη, δεν εκμεταλλεύτηκαν τη συνθήκη αυτή. Και επειδή αυτοί δεν την εκμεταλλεύτηκαν, δυσκολευόμαστε σήμερα εμείς» πρόσθεσε.

Κεφαλογιάννης: Προκλητικές & επικίνδυνες οι δηλώσεις Ερντογάν

Για «ανιστόρητες και εν πολλοίς προκλητικές και επικίνδυνες δηλώσεις» έκανε λόγο ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μανώλης Κεφαλογιάννης, σχολιάζοντας τα όσα είπε ο πρόεδρος της Τουρκίας.

«Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν με τις σημερινές του ανιστόρητες και εν πολλοίς προκλητικές και επικίνδυνες δηλώσεις του σε περιφερειακούς διοικητές της Τουρκίας, έθεσε ευθέως θέμα αναθεώρησης της Διεθνούς Συνθήκης της Λωζάννης του 1923. Συνθήκη που υπέγραψαν εκ μέρους της Ελλάδας και της Τουρκίας ο Ελευθέριος Βενιζέλος και ο Κεμάλ Ατατούρκ και καθορίζει το καθεστώς των Στενών και τα σημερινά σύνορα της σύγχρονης Τουρκίας», σημείωσε ο κ. Κεφαλογιάννης.

«Σε μία χρονική στιγμή που η ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου δοκιμάζεται από την εμφύλια σύγκρουση στη Συρία, την τρομοκρατία του Ισλαμικού Χαλιφάτου και τη στιγμή που η Ευρώπη δέχεται τεράστια ρεύματα ροών προσφύγων και μεταναστών, τέτοιες δηλώσεις όχι μόνο δε βοηθούν, αλλά πυροδοτούν τις σχέσεις των χωρών της περιοχής, οδηγούν σε γενικότερη αποσταθεροποίηση και εξάρουν ανιστόρητες εθνικιστικές διεκδικήσεις» πρόσθεσε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ.

«Με τη Συνθήκη της Λωζάννης δε δόθηκε στην Ελλάδα κανένα νησί του Αιγαίου, αντίθετα επιστράφηκαν στην Τουρκία τα νησιά Ίμβρος και Τένεδος, νησιά με αμιγώς ελληνικό πληθυσμό, που ήταν και τα μόνα που της είχαν παραχωρηθεί με τη Συνθήκη των Σεβρών του 1919. Η Τουρκία ανέκτησε πλήρη κυριαρχικά δικαιώματα σε όλη της την επικράτεια και απέκτησε δικαιώματα στρατιωτικών εγκαταστάσεων σε όλη την επικράτειά της εκτός της ζώνης των Στενών» επεσήμανε ακόμη ο κ. Κεφαλογιάννης.

Παράλληλα, ο κ. Κεφαλογιάννης, με ερώτησή του προς την Κομισιόν, ζήτησε να ενημερωθεί εάν είναι σε γνώση της Επιτροπής οι συγκεκριμένες δηλώσεις και αν τέτοιες δηλώσεις αμφισβήτησης Διεθνών Συνθηκών που διαταράσσουν και τις σχέσεις καλής γειτονίας συνάδουν με το κοινοτικό κεκτημένο.

ΚΚΕ: Μόνο τυχαίες δεν είναι οι δηλώσεις Ερντογάν

Επικίνδυνες και προκλητικές χαρακτήρισε τις δηλώσεις Ερντογάν και το ΚΚΕ, τονίζοντας ότι εντάσσονται στη συστηματική προσπάθεια της τουρκικής ηγεσίας να αμφισβητεί τα νησιά του Αιγαίου και γενικότερα τα σύνορα και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, και να εγείρει θέμα «γκρίζων ζωνών».

Όπως επισημαίνει το ΚΚΕ, η περίοδος που γίνονται αυτές οι δηλώσεις μόνο τυχαία δεν είναι, καθώς εντείνονται οι διαπραγματεύσεις για το «κλείσιμο» του Κυπριακού, ενώ είναι σε εξέλιξη τα παζάρια Τουρκίας – ΕΕ για το προσφυγικό ζήτημα. Με τις συγκεκριμένες δηλώσεις η Τουρκία αντικειμενικά ασκεί πίεση για τη διευθέτηση αυτών των θεμάτων, σε ακόμη πιο αρνητική για τους λαούς κατεύθυνση.

«Για μια ακόμη φορά εκτίθενται η κυβέρνηση και οι άλλες πολιτικές δυνάμεις, που χρόνια τώρα καθησυχάζουν τον ελληνικό λαό, ότι η συμμαχία Ελλάδας – Τουρκίας, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, είναι παράγοντας ‘‘ειρήνης και ασφάλειας στην περιοχή’’, τη στιγμή που το ΝΑΤΟ όχι μόνο δεν κατευνάζει τις επιθετικές βλέψεις της Τουρκίας, αλλά αντίθετα τις υποθάλπει και τις ενισχύει» καταλήγει το ΚΚΕ.

Ένωση Κεντρώων: Να συγκληθεί Συμβούλιο Εξωτερικής πολιτικής

Τη σύγκληση του Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής ζητεί από την κυβέρνηση η Ένωση Κεντρώων με αφορμή τις δηλώσεις Ερντογάν, προσθέτοντας πως αν οι απειλές συνεχιστούν, τότε θα πρέπει να συγκληθεί Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

«Οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Τ. Ερντογάν για αμφισβήτηση των συμφωνιών του 1923 της Λωζάννης, τορπιλίζουν τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις, ανακόπτουν την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας και επαναφέρουν την Τουρκία σε ρόλο ταραχοποιού στα Βαλκάνια», ανέφερε χαρακτηριστικά η Ένωση Κεντρώων.

«Απώτερος σκοπός του Τούρκου προέδρου είναι η διχοτόμηση του Αιγαίου, η αμφισβήτηση της ελληνικότητας των νησιών και είναι φανερό από τις δηλώσεις του, ότι παζαρεύει για το θέμα των προσφύγων και της Συρίας, βάζοντας στο τραπέζι ανύπαρκτες Ελληνοτουρκικές διαφορές», πρόσθεσε.

Διαβάστε επίσης: Προκλητική δήλωση Ερντογάν: Επιζήμια για την Τουρκία η Συνθήκη της Λωζάννης

Σχόλια