Αθήνα: «Θετικό» ότι ο Γιούνκερ διαφοροποιείται από τους θεσμούς για αύξηση του ΦΠΑ σε φάρμακα & ρεύμα

Αθήνα: «Θετικό» ότι ο Γιούνκερ διαφοροποιείται από τους θεσμούς για αύξηση του ΦΠΑ σε φάρμακα & ρεύμα

Την απάντησή της στην οργισμένη επίθεση του επικεφαλής της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, εναντίον της ελληνικής κυβέρνησης έδωσε η Αθήνα, διά του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γαβριήλ Σακελλαρίδη.

Όπως σημείωσε ο κ. Σακελλαρίδης, το σχέδιο που κατατέθηκε στην Ελλάδα από τους θεσμούς, περιελάμβανε αύξηση του ΦΠΑ τόσο στα φάρμακα (κατά 4,5 μονάδες) όσο και στο ηλεκτρικό ρεύμα (κατά 10 μονάδες), την ώρα που ο κ. Γιούνκερ δήλωσε νωρίτερα κατηγορώντας την κυβέρνηση πως λέει ψέματα για τα όσα ο ίδιος υποστηρίζει, ότι αντιλαμβάνεται αυτές τις αυξήσεις ως «μεγάλο λάθος».

«Το κείμενο που παραδόθηκε στον Έλληνα πρωθυπουργό την προηγούμενη Τετάρτη επισήμως από τους θεσμούς περιλάμβανε 10% αύξηση του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα και αύξηση 4,5% στο ΦΠΑ στα φάρμακα, κατάργηση του ΕΚΑΣ, αύξηση των εσόδων από το ΦΠΑ κατά 1,8 δισ. και μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1,8 δισ. ευρώ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εμπρόσωπος.

Και πρόσθεσε: «Ποτέ δεν είπαμε ότι είναι άποψη της Κομισιόν και του κ. Γιούνκερ προσωπικά, αλλά ότι είναι συνθετική πρόταση των τριών θεσμών. Είναι θετικό που ο κ. Γιούνκερ καταθέτει την διαφοροποίησή του ως προς αυτές τις κατευθύνσεις.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει προτάσεις με ισοδύναμα μέτρα, που καλύπτουν πλήρως το δημοσιονομικό κενό, μεταφέροντας παράλληλα τα βάρη από τα πιο αδύναμα κοινωνικά στρώματα, ενώ έχει προτείνει και την μείωση των αμυντικών δαπανών».Σχόλια