Αθώοι οι 8 από τους 10 κατηγορούμενος για την επίθεση κατά της Μαλάλα Γιουσαφζάι

Αθώοι οι 8 από τους 10 κατηγορούμενος για την επίθεση κατά της Μαλάλα Γιουσαφζάι

Απελευθερώθηκαν λόγω έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων σε βάρος τους οι 8 από τους 10 Πακιστανούς που είχαν κατηγορηθεί για την ένοπλη επίθεση η οποία είχε ως αποτέλεσμα τον βαρύτατο τραυματισμό της Μαλάλα Γιουσαφζάι, της έφηβης που αγωνιζόταν για το δικαίωμα των κοριτσιών στην εκπαίδευση.

Υπενθυμίζεται ότι η Μαλάλα είχε πυροβοληθεί στο κεφάλι τον Οκτώβριο του 2012 από αντάρτες Ταλιμπάν που της επιτέθηκαν στο σχολικό λεωφορείο το οποίο την μετέφερε στο σπίτι της από το σχολείο της στο Σουάτ..

Εκτός από τη Μαλάλα, ακόμα δύο μαθήτριες τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια της επίθεσης αυτής, που έκανε παγκοσμίως γνωστή τη νεαρή ακτιβίστρια η οποία το 2014 τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης.

Σημειώνεται ότι τον περασμένο Απρίλιο είχε ανακοινωθεί ότι δικαστήριο της Μινγκόρα, της πρωτεύουσας της επαρχίας Σουάτ, καταδίκασε σε ισόβια κάθειρξη δέκα άνδρες οι οποίοι είχαν υποκινήσει την επίθεση σε βάρος του κοριτσιού. Οι κατηγορούμενοι δικάστηκαν κεκλεισμένων των θυρών και δεν είχε διαρρεύσει καμία πληροφορία για τη δίκη τους στα μέσα ενημέρωσης, μέχρι την ανακοίνωση της καταδικαστικής απόφασης.

Σήμερα ωστόσο, ο Σαλίμ Χαν Μαρουάτ, ο αστυνομικός διευθυντής του Σουάτ, είπε ότι, σε αντίθεση με την ανακοίνωση του Απριλίου, μόνο οι δύο από τους υπόπτους καταδικάστηκαν ενώ οι υπόλοιποι οκτώ αθωώθηκαν.

Η αθώωση των οκτώ από τους δέκα κατηγορούμενους αποκαλύφθηκε αρχικά από τη βρετανική εφημερίδα The Mirror και επιβεβαιώθηκε στη συνέχεια από μια δικαστική πηγή, σύμφωνα με την οποία απαλλάχθηκαν λόγω έλλειψης στοιχείων σε βάρος τους.

Όμως ο εισαγγελέας Ναΐμ Χαν υποστήριξε ότι όλοι τους είχαν ομολογήσει στο δικαστήριο ότι βοήθησαν στον σχεδιασμό της επίθεσης. Ο ίδιος άσκησε έφεση κατά της αθωωτικής απόφασης στις 18 Μαΐου, όμως οι οκτώ είχαν αποφυλακιστεί ήδη στις 30 Απριλίου.Σχόλια