Αβεβαιότητα, αγωνία, ανησυχία

Αβεβαιότητα, αγωνία, ανησυχία

Του Γιάννη Χατζηθεοδοσίου*

Αβεβαιότητα, αγωνία, ανησυχία. Αυτά είναι τα συναισθήματα που κυριαρχούν στις τάξεις όχι μόνο των μικρομεσαίων και των ελεύθερων επαγγελματιών, αλλά γενικότερα στην επιχειρηματική κοινότητα και στο σύνολο των πολιτών της χώρας.

Δυστυχώς το 2017 έχει ξεκινήσει στέλνοντας αρνητικά σήματα. Και σε αυτό παίζουν ρόλο δύο σημαντικά θέματα τα οποία επηρεάζουν την ελληνική οικονομία. Το ένα είναι το ασφαλιστικό και το δεύτερο είναι η παρατεινόμενη αγωνία για το κλείσιμο της αξιολόγησης. Για το πρώτο είναι ξεκάθαρο ότι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης σχετικά με το ύψος των εισφορών, προκαλεί αναταράξεις και απειλεί την συνέχιση της δραστηριοποίησης χιλιάδων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων. Δεν είναι τυχαίο ότι έτρεχαν μέχρι την τελευταία στιγμή της προθεσμίας δεκάδες χιλιάδες συνάδελφοι μας να κλείσουν τα μπλοκάκια και τα βιβλία τους. Ήταν κάτι για το οποίο είχαμε προειδοποιήσει την κυβέρνηση, όμως φάνηκε ακόμη μία φορά ότι ο σχεδιασμός από μέρους της ήταν «στο πόδι». Γιατί κακά τα ψέματα, δεν πρόκειται για μία τομή στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, αλλά για ένα ακόμα εισπρακτικό μέτρο σε βάρος των όλων αυτών που προσπαθούν με νύχια και με δόντια να επιβιώσουν μέσα στον κυκεώνα της κρίσης. Πως είναι δυνατόν να αντέξει κάποιος όταν θα υποχρεώνεται να δίνει στο κράτος μέσω φόρων και εισφορών περίπου το σύνολο των εισοδημάτων του; Αν αυτό δεν είναι παραλογισμός τι

είναι; Κοντεύει να τελειώσει και ο Φεβρουάριος και ακόμα υπάρχουν πολλά κενά σχετικά με το πώς θα υπολογίζονται και θα εισπράτονται οι εισφορές. Εμείς ως Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών έχουμε προχωρήσει σε συγκεκριμένες προτάσεις προς το υπουργείο Εργασίας, ελπίζοντας ότι έστω και την τελευταία στιγμή κάποιοι αρμόδιοι θα θελήσουν να δουν ρεαλιστικά την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. Το βέβαιο είναι ότι «ο λογαριασμός δεν βγαίνει». Και οι μικρομεσαίοι, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αυτοαπασχολούμενοι ή θα αναγκαστούν να βγουν στην ανεργία καθώς δεν θα αντέξουν τις παράλογες υποχρεώσεις προς τα Ταμεία ή θα αναγκαστούν να προχωρήσουν χωρίς να το επιθυμούν σε παραβατικές συμπεριφορές, όπως προσπάθεια απόκρυψης εισοδημάτων ή φαινόμενα αδήλωτης εργασίας. Και βέβαια θα αυξάνονται συνεχώς οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς ασφαλιστικά ταμεία και εφορία, με όποιες συνέπειες ακολουθούν, όπως αναγκαστικά μέτρα είσπραξης κλπ. Ταυτόχρονα παραμένουν σε εκκρεμότητα θέματα όπως ο εξωδικαστικός συμβιβασμός για τις επιχειρήσεις που έχουν πλάνο βιωσιμότητας και κινδυνεύουν με λουκέτο και η διευθέτηση του σοβαρότατου προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Εξαιρετικά σοβαρή είναι η κατάσταση της οικονομίας λόγω και της μη ολοκλήρωσης της αξιολόγησης. Όσο δεν κλείνει, τόσο αυξάνονται οι κίνδυνοι, ενώ βλέπουμε ότι ξεκινάνε πάλι διάφορες αναφορές για Grexit. Ποιος άραγε θα επενδύσει σε ένα τέτοιο περιβάλλον; Υπάρχει μήπως περίπτωση ανάπτυξης χωρίς τόνωση της επιχειρηματικότητας; Και βέβαια όχι.

Ας μην κρυβόμαστε. Αν δεν υπάρξει άμεσα μία συμφωνία με τους δανειστές, η επικίνδυνη ισορροπία πάνω στο τεντωμένο σχοινί που βαδίζουμε τα τελευταία χρόνια, θα συνεχιστεί. Και δυστυχώς αυτό το σχοινί δεν μπορεί να αντέξει για πολύ καιρό. Έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος κάτι που θα λειτουργήσει εις βάρος μας. Αντί ως χώρα να έχουμε χαράξει και να έχουμε ήδη ξεκινήσει την εφαρμογή ενός σχεδίου εξόδου από την κρίση, παραμένουμε εγκλωβισμένοι σε μικροπολιτικές και σε καθυστερήσεις που στο τέλος θα αυξήσουν τον «λογαριασμό».

Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν. Μοναδική διέξοδος είναι η στήριξη όλων εκείνων που έχουν τη διάθεση και τη δυνατότητα να «τραβήξουν το κάρο από τη λάσπη». Και αυτοί είναι οι μικρομεσαίοι που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας. Να ενισχυθεί λοιπόν η επιχειρηματικότητα, να αυξηθούν οι εξαγωγές μας, να εφαρμοστούν άμεσα διορθωτικές κινήσεις στο ύψος φόρων και εισφορών. Χρόνος για χάσιμο δεν υπάρχει και οι λύσεις δεν πρόκειται να έλθουν ουρανοκατέβατες.

Ο Γιάννης Χατζηθεοδοσίου είναι ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου ΑθηνώνΣχόλια