Αβραμόπουλος: Δεν προβλέπεται αποβολή από τη Σένγκεν

Αβραμόπουλος: Δεν προβλέπεται αποβολή από τη Σένγκεν

«Η συμφωνία δεν προβλέπει έξοδο της Ελλάδας από τη ζώνη Σένγκεν», δήλωσε ο Επίτροπος Μετανάστευσης και Ιθαγένειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, τονίζοντας ότι το Συμβούλιο υιοθέτησε συστάσεις για τη βελτίωση των αδυναμιών και την κάλυψη των ελλείψεων στον έλεγχο των συνόρων.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΑΠΕ, ο κ. Αβραμόπουλος είπε ότι «το Συμβούλιο υιοθέτησε τις συστάσεις για να βελτιωθούν οι ελλείψεις και αδυναμίες στον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της Ελλάδας, που είναι και τα εξωτερικά σύνορα της ζώνης Σένγκεν» και συνέχισε «από τη στιγμή που διαπιστώθηκαν αυτές οι αδυναμίες ξεκίνησε μια διαδικασία -η οποία αποβαίνει στη προστασία της ζώνης Σένγκεν μέσω της εφαρμογής των κανόνων. Δεν είναι απαραίτητο ότι αυτή η διαδικασία θα οδηγήσει στο άρθρο 26 βάσει του οποίου θα μπορεί να ληφθεί απόφαση για να συνεχίσουν να ισχύουν οι έλεγχοι στα σύνορα μεταξύ χωρών Σένγκεν, όπως συμβαίνει ήδη στη Γερμανία και στην Αυστρία για παράδειγμα».

Στη συνέχεια πρόσθεσε: «Δεν προβλέπεται αποβολή από τη ζώνη Σένγκεν. Αντί να εστιάζουμε στη κινδυνολογία, μπορούμε να διαπιστώσουμε τα θετικά βήματα στα οποία κάνουν αναφορά και οι πρόσφατες ανακοινώσεις της Επιτροπής. Υπάρχει σαφής επιτάχυνση από την ελληνική κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Ένωση παρέχει κάθε δυνατή στήριξη για να αντιμετωπιστούν οι αδυναμίες που σχετίζονται και με τη μεταναστευτική πίεση. Όλοι δουλεύουμε για τον ίδιο σκοπό: να αποκατασταθεί η ομαλή και η πλήρης λειτουργία της ζώνης Σένγκεν και να διαφυλαχθεί η ελεύθερη μετακίνηση».Σχόλια